ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kubilay Han

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Asya kıtasını idaresi altına alan Moğol imparatorunun biyografisi ile devam ediyor.

18.11.2015

Kubilay Han

Moğol İmparatorluğu’nun yükselme ve gerileme dönemlerinde yaşayan ve hükümdar olan, Çin ile Asya’nın büyük bölümünü etkilemenin yanında Avrupa tarihinin de seyrini değiştiren Kubilay Han’ın biyografisi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Dünyaya Yön Verenler Dizisi’nin 32’inci kitabı olarak raflardaki yerini aldı.
Göçer bir fatih olmaktan çıkarak, yerleşik bir toplumu etkin biçimde yöneten ilk Moğol hükümdarı olması ile dikkat çeken Kubilay Han’ın Çin’deki egemenliği boyunca bir başkent inşa edildi, yeni yasalar yapıldı, bütün Moğol topraklarında kullanılmak üzere bir yazı dili geliştirildi. Tiyatro, sanat, zanaatlar, bilim ve tıp, saray tarafından desteklenmeye başlandı.

Çin ve Orta Asya tarihi uzmanı Prof. Morris Rossabi tarafından kaleme alınan eser, bir yandan Kubilay’ın meslekleri, zanaatları, Çin sanatını, Çin tiyatrosunu geliştirmesini; yönetime ve istikrara katkısını, dinî hoş görüsünü överken, diğer yandan da işgalleri ve yarattığı dehşeti de aktararak objektif bir çalışma ortaya koyuyor. Kitapta Moğolların Doğu ile Batı arasındaki ticarete katkıları, kültürel dini sanatsal ve teknolojik iletişime açıklıkları, farklı dinlere karşı genellikle hoşgörülü tutumları, Çin’i yönetirken istihdam ettikleri çok etnili memur kadrosu ele alınıyor.
Moğolların yapıcı ve yönetici değil katil ve yıkıcı oldukları yolundaki alışıldık olumsuz algıyı kıran isimler arasında yer alan Rossabi’nin eseri, Kubilay Han adına önemli bir kaynak boşluğunu dolduruyor.

Prof. Morris Rossabi (1941) çağımızın üretken Asya tarihçilerindendir. Columbia Üniversitesi’nde 1970’te tamamladığı doktorasının ardından Orta Asya, Çin ve Moğol tarihi üzerine çalışmayı sürdürdü. Aralarında Uygurca, Moğolca, Çince, Arapça ve Farsçanın da bulunduğu dokuz dili, araştırma yapacak düzeyde öğrendi. 1964’te akademik çalışmalar için gittiği Tayvan’dan sonra Asya’da ve Akdeniz dünyasında pek çok ülkede de bulundu. Kubilay Han’ın Seyyahı’nı yazmak için 1989-1990 yıllarında Türkiye, İtalya ve Fransa’da araştırmalar yaptı. ABD’de pek çok üniversitede ders verdi. Halen City University of New York ve Columbia Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. Pek çok makalesi ve tebliğinin yanı sıra yayımladığı dokuz kitaptan bazıları şunlardır: Genghis Khan and the Mongolian Empire (William Fitzhugh ile, 2008), China and the Mongolian Empire (2008), Modern Mongolia: From Khans to Commissars to Capitalists (2005), Governing China’s Multi-ethnic Frontiers (2004), Khubilai Khan: His Life and Times (1988).

Yorumlar
"Kubilay Han" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Kubilay Han ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.