ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyanın en eski alfabe tableti

Bilim insanları, Mısır'da 20 yıl önce çıkarılan bir çömlek parçasının 'alfabe kitabı' olduğunu ortaya çıkardı.

6.11.2015

Dünyanın en eski alfabe tableti

Antik Luksor kentinde yıllar önce bulunan kireçtaşından yapılma 3 bin 500 yıllık birtabletin, bilinen en eski alfabe kitabı olduğu anlaşıldı. Üçüncü Thutmose’un kral olduğu 18’inci Hanedanlık’ta görev alan Senneferi adlı bir yetkilinin mezarından çıkarılan kırık çömlek parçası, üzerinde antik Mısır harfleri ve kelimeleri içeriyor.

Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’nde Mısırbilimci olan Ben Haring tarafından deşifre edilen çömleğin, ’modern dilin alfabe tablosu olduğu’ ifade edildi. Haring, çömlek üzerinde yer alan ilk harflerin antik Mısır, Arapça ve Etiyopyaparşömenleri ve yazıtlarında rastlanan Halaham (HLHM) olduğunu belirtti.

Hollanda Bilimsel Araştırma Organizasyonu (NWO) tarafından desteklenen araştırma kapsamında yapılan keşif, 3 bin 500 yıl öncesine ait en eski alfabe çalışmasına ait bilgiler sundu. Sağdan sola okunan kelimelerin anlamlarının tasvir edildiği belirtilen tablette geçen kelimelerden biri ’sevinmek.’ Tabletin sol üst köşesinde yer alan çizim de sevinen bir adamı gösteriyor.

Haring, Near Eastern Studies dergisinde yayımlanan araştırmasında M.Ö 15’inci yüzyıla ait olmasına rağmen çömlekte düzenli bir alfabe bilgisine ait bulgular yer aldığını söyledi. Haring, çömlek üzerinde yazıların inclenerek en eski alfabenin yeniden canlandırılabileceğini belirtti.

Yorumlar
"Dünyanın en eski alfabe tableti" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Dünyanın en eski alfabe tableti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.