ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Batman’da Ortaçağ’a ait 550 eser bulunuyor

Batman Müzesinde Paleolitik Dönemden Ortaçağ’a kadar uzanan geniş tarih yelpazesi içerisinde yaklaşık 550 eser sergileniyor.

7.8.2015

Batman’da Ortaçağ’a ait 550 eser bulunuyor

Batman Müze Müdürlüğü, Ilısu Barajı nedeniyle Batman ve ilçelerinde yapılan tarihi eserleri kurtarma kazılarıyla ilgili bilgiler verdi.

Batman Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Batman’da Sumaki, Greamer, Çemialo Sırtı ve Kuriki Höyük olmak üzere 4 adet kazı çalışması yaptıklarını, 2015 yılı içerisinde de 3 kazı çalışmasıyla devam ettiklerini belirtti.

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaşan Yurt, Sumaki Höyük kazı çalışmalarının Beşiri ilçesinin Garzan Vadisi çıkışında yer aldığını söyledi. Sumaki Höyük’te farklı özelliklere sahip Milattan Önce (MÖ) 6 bin tarihinin olduğunu ve 4 evrenin belirlendiğini ifade eden Yurt, dördüncü ve üçüncü evreler; dörtgen, bazen iki katlı yapıları ile Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem sonları özellikleri gösteren yerleşik düzenli yerleşimler olduğu söyledi.

Greamer Höyük’ün ise Garzan Çayı’nın Dicle ile birleştiği noktaya 26 kilometre, Hasankeyf’e uzaklığının ise 18 kilometrede olduğunu belirten Yurt, Garzan Çayı ile günümüzde kurumuş olan Gre Amer Deresinin arasında doğal bir tepenin yamacına kurulduğunu kaydetti.

Yurt, Gre Amer’in İÖ 5. yüzyıl ile İÖ 2 bin yılları arasında yaşandığı ve dört yerleşim tabakasının tespit edildiğini dile getirdi.

Batman Müzesinde; Neolitik Dönem salonu, Ilısu salonu ve Hasankeyf salonu olmak üzere 3 teşhir salonunun bulunduğunu söyleyen Yurt, bu teşhir salonlarında, Paleolitik Dönemden Ortaçağ’a kadar geniş tarih yelpazesinde yaklaşık 550 eserin sergilendiğini vurguladı.

Müze Müdürlüğü Başkanlığında şu anda 2015 yılı içerisinde planlanan kazı çalışmalarının 3 yerde olduğunu hatırlatan Yurt, “Çemialo Sırtı, Greamer Höyük ve Kuriki Höyük’te kazı çalışmamız devam edecek. Bu üç kazı yaklaşık 3-4 yıldır devam ediyor. Bunlardan en son çıkan eserler yaklaşık 3 bin yıllık eserlerdir. Batman Müzemizde, Batman ve Siirt bölgesinde Ilısu Barajı projesi kapsamında yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan eserler sergileniyor. Burada yaklaşık 3 bin adet eserimiz var. Bu 3 bin adet eserden müzemizde ortalama 550 eser sergilenmektedir. Sergilenen eserlerinin hepsi kazı eserleridir.” dedi.

Siirt’te de Gusir, Başur ve Çattepe Höyük olmak üzere üç yerde kazı çalışması yaptıklarını ve orada müze bulunmadığı için Siirt’teki kurtarma kazılarının başkanlığını da Batman Müze Müdürlüğünün yürüttüğüne işaret eden Yurt, “Burada da çıkarılan tüm eserler kazı temsilcileriyle ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra müzemize geliyor ve onları envanterden geçiriyoruz. Daha sonra bu eserler teşhire çıkarılıyor.” ifadelerini kullandı. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Yorumlar
"Batman’da Ortaçağ’a ait 550 eser bulunuyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Batman’da Ortaçağ’a ait 550 eser bulunuyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.