ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Tiyatro İkimetrekare’den ‘Frida Kahlo’

Yaşamı pahasına; ruhu bedeniyle lades tutuşan bir kadın: Frida Kahlo...

5.1.2015

Tiyatro İkimetrekare’den ‘Frida Kahlo’

Yirminci yüzyılın popüler kültür ikonu haline gelen ressam Frida Kahlo’nun yaşamı tiyatro sahnesine uyarlandı. “İkimetrekare” oyun atölyesi sanatçıları tarafından sahnelenen ‘Frida Kahlo: Kalabalık Monolog’ İstanbul’da sanatseverlerle buluştu.

Geçtiğimiz nisan ayında prömiyerini yapan, seyircinin ve basının büyük beğenisini kazanan tiyatro oyununda; Tiyatrocu yazar Emre Özerden’in yanı sıra Özge Özel, Cansu Saka, Emre Akarsu rol alıyor.

Resimlerinin yanı sıra inişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleri ile tanınan Kahlo hayatını anlatan tek perdelik oyununun yönetmeni Emre Özerden, Aydınlık gazetesine Frida oyununu neden tercih ettiğini söyledi. Özerden, Kahlo’nun nasıl etkileyici biri olduğunu şöyle ifade etti:

‘KAHLO ÇOK ZENGİN BİR KARAKTER’

“Kişisel olarak benim çok ilgimi çeken bir konu. Sergilenme konusunda da Frida Kahlo’nun yaşamı etkileyici. Onun dışında çok ilham verici bir insan. Çok rahat çalışılabilecek biri aynı zamanda. Çünkü kimisi için sanatsal, kimisi için siyasi, kimisi içinse eş olarak kendine yakın hissediyor. Çok zengin bir karekter. O yüzden tercihimizi Frida Kahlo’dan yana kullandık.”

İstanbullu sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği oyununda Frida’yı canlandıran Özge Özel, oyunun amacını “sokaktan geçen herhangi birinin farklı dertleri var insan olma adına. Bizde burada ne kadar fazla insan tanıtabilirsek o kadar iyi olacak. Esas derdimiz bu” şeklinde özetliyor.

‘Frida: Kalabalık Monolog’da dönemin Meksika’sında hem resim sanatı, hem de siyaseti ve çapkın kişiliği ile tanınan Diego Rivera karekterini canlandıran Emre Akarsu, “Diego ve Frida birbirlerini tamamlayan iki karakter. Hemen hemen aynı gibiler. Siyasete olan düşkünlükleri, sanata olan aynı bakış açıları, onları birbirine yakınlaştırıyor. Bu yüzden Diego da bu oyunda işlenen bir karakter” diyerek özetliyor.

Ekip, şimdilerde eleştirilerle oyunu daha da iyi hale getirmeye çalışıyorlar. Frida’nın kız kardeşi Cristina Kahlo’yu canladıran Cansu Saka, izleyici tepkilerinin kendileri için çok değerli olduğunu ve önemsediklerinin altını çizerek şunları dile getirdi:

Yeni bir grup olduğumuz için eleştiriler bizim için çok önemli. Genel anlamda eleştirileri birçoğu izleyenlerin oyundan beklentileri üzerinden yapılıyor. Bu bağlamda çok ders çıkardık.

‘Frida: Kalabalık Monolog’ 5 ve 19 Ocak’ta Beyoğlu Şermola Performans Sahne’de izleyicilerle buluşacak.


Kaynak:
http://www.aydinlikgazete.com/kultursanat/tiyatro-ikimetrekareden-frida-kahlo-h60077.html


Yorumlar
"Tiyatro İkimetrekare’den ‘Frida Kahlo’" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Tiyatro İkimetrekare’den ‘Frida Kahlo’ ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.