ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahiplerini buldu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2014 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün sanatçı Gönül Ülkü Özcan...

29.12.2014

Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahiplerini buldu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2014 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sanatçı Gönül Ülkü Özcan, Mersiyehan Celal Yılmaz, edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfına verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Bakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün, 1979’dan beri, Türk tarihi, edebiyatı, dili, plastik, fonetik ve sahne sanatları, sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji, halk bilimi, sinema, kütüphanecilik gibi kültür ve sanat dallarındaki hizmet ve çalışmaları ile T.C. uyruklu, yaşayan kişileri, topluluk ve kuruluşları devlet adına ödüllendirme amacıyla takdim edildiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödüller Yönetmeliği’ne göre, ödül alacakların bir değerlendirme kurulunca belirlendiğini dile getiren Çelik, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Değerlendirme Kurulu’nda kendisinin yanı sıra Bakanlık Müsteşarı Haluk Dursun, Müsteşar Yardımcısı Sefer Yılmaz, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Oya Tunga Çağlı, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Prof. Dr. Hayati Develi ile Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı’nın bulunduğunu bildirdi.

2014 YILI İÇİN ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜLER

Bakan Çelik, 22 Aralık’ta yapılan değerlendirme sonucunda, Türkiye’nin kültür ve sanat birikimini gerek ulusal gerekse uluslararası alanda başarıyla temsil eden, alanlarında yaptıkları eğitsel çalışmalar ve üretimleri, hizmet ve eserlerini gelecek nesillere aktaran, kültür ve sanata gönül birliği içinde hizmet veren kişi, topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik amacını taşıyan Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne 2014 yılı için layık görülenlerin belirlendiğini söyledi.

Sanatçı Gönül Ülkü Özcan’ın Türk tiyatrosunda Darülbedayi geleneğini muhafaza etmesi ve bu geleneği devamlı ön plana çıkarması, Mersiyehan Celal Yılmaz’ın, İstanbul ağzı mersiyenin son temsilcisi olup, Türkiye’de enderun tavrı ile cami musikisi formlarını icra etmesi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü bildiren Çelik, şunları kaydetti:

"Özellikle edebiyatta biyografi türündeki çalışmaları ve üretkenliği ile pek çok dergide deneme ve makaleleri yayımlanmış ve onlarca esere imza atmış edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu ve ilmi, edebi ve sanatla ilgili yüzlerce eserin yayımlanmasına öncülük eden, yurtiçi ve yurtdışında gelenekli sanatlarımıza ait eserlerin sergilenmesi ile dil, mimari ve edebiyat konularında uluslararası katılımlı, ortak sempozyumlar düzenlenmesini sağlayan Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfına verilmesi kararlaştırılmıştır. Hepsine hayırlı olsun diyoruz, tebrik ediyoruz."

KİM KİMDİR?

Gönül Ülkü Özcan

Gönül Ülkü Özcan, henüz 14 yaşında iken anneannesi tarafından Şehir Tiyatrolarına kaydettirildi. Gönül Ülkü Özcan, "Kuruntu Ailesi" adlı dizide eşi merhum sanatçı Gazanfer Özcan ile 19 yıl rol aldı. TRT’de 1983’te başlayan ve bir kült olan dizi, 2002 yılına kadar sürdü. Özcan ayrıca Yalan Dünya, Avrupa Yakası, Burnumu Keser Misiniz, Satılmış Hayatlar gibi filmlerde de izleyiciyle buluştu.

Celal Yılmaz

İstanbul ağzı mersiyenin son temsilcisi olan Hafız Celal Yılmaz, Türkiye’de Enderun tavrı ile cami musikisi formlarını ilerleyen yaşına rağmen icra ediyor. Yılmaz ayrıca tasavvuf musikisinde çok sayıda bestesi bulunan ve dergah tavrı ile musiki icra eden Sebilci Hüseyin Efendi’nin de yaşayan tek öğrencisi.

Beşir Ayvazoğlu

Dergah, Kubbealtı Akademi, Hareket, Hisar, İzlenim, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye gibi dergilerde birçok deneme ve makalesi yayımlanan Beşir Ayvazoğlu, özellikle edebiyatta biyografi türündeki çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Siretler ve Suretler, Dede Efendi, Fuzuli Kitabi, Şeyh Galib Kitabı, Muhammed İkbal Kitabı, Büyük Ağa: Tarık Buğra, Güneş Rengi Bir Yığın Yaprak/Tarık Buğra, Yahya Kemal/Eve Dönen Adam, Peyami/Hayatı, Sanatı, Felsefesi, Dramı, Ömrüm Benim Bir Ateşti/Ahmet Haşim’in Hayatı, Sanatı, Estetiği, Dramı, Florinalı Nazım ve Şaşalı Edebi Hayatı/ Kainatça Tanınmış Türk Şiir Kralı, Aşk Estetiği Ayvazoğlu’nun eserleri arasında yer alıyor.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, 1970’te Samiha Ayverdi, Ekrem Hakkı Ayverdi ve İlhan Ayverdi tarafından ilim, fikir ve sanatta Türk milletine tarihten gelen değerleri esas tutarak, nesilleri milli bir düşünce ve sanat merkezi etrafında toplamak amacıyla cemiyet olarak kuruldu ve 1978 yılında vakıf statüsünü kazandı.

İlmi, edebi ve sanatla ilgili yüzlerce eser yayımlayan Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, aralarında Samiha Ayverdi, Safiye Erol, Nihad Sami Banarlı Külliyatı ve Ali Fuad Başgil, Süheyl Ünver, Ahmed Yüksel Özemre, Dursun Gürlek’in eserlerinden bazıları ile hat, tezhip ve musiki konularında kaynak eserlerin yanında vakfın süreli yayın organı olan Kubbealtı Akademi Mecmuası’nı 44 yıldır kesintisiz olarak yayımlamaya devam ediyor.


Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/27850799.asp


Yorumlar
"Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahiplerini buldu" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahiplerini buldu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.