ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Yazar Ömer Lekesiz, Sanat ve Edebiyatın Önemini Anlattı

Başakşehir’de düzenlenen söyleşide kültür ve sanatın önemini anlatan Edebiyatçı-Yazar Ömer Lekesiz, “Sanat önümüzde bulunan, çoğu zaman görmediğimiz şeyleri görünür kılmak için var” dedi.

29.12.2014

Yazar Ömer Lekesiz, Sanat ve Edebiyatın Önemini Anlattı

İlgiyle takip edilen köşe yazılarının yanı sıra öykü, inceleme ve denemeleriyle de tanınan Yazar Ömer Lekesiz, Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür sanat söyleşilerine katıldı. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Haluk Dikbaş ve Başakşehirli vatandaşlar katıldı.
“SANAT KENDİ KÜLTÜRÜNE KATKI YAPAR”
Ömer Lekesiz ’Sanat, Edebiyat Bizim Neyimize!’ başlıklı söyleşisinde, konuklarıyla günümüz edebiyatına farklı bir bakışla sohbet ederek, ’İnsanlar neden sanat yapar? Sanat bizim için neden önemlidir?’ sorularına yanıt aradı.
Lekesiz, “Sanat kendini beğenmek vasıtasıyla beğenilmek üzerine kurulu bir uğraştır. Sosyal medyada oluşturduğu şeyi paylaşma gayretleri de buna temas eder. Sanat önümüzde bulunan, çoğu zaman görmediğimiz şeyleri görünür kılmak için var. Farklı bir olanak sunmak için vardır. Bu sanatı yaparken de içinden geldiğiniz kültürden etkilenerek yaparız. Kendi zamanınızın duyuşu, görüşü, zihniyeti içerisinden bir şey söylemiş olursunuz. Bu bakımdan da sanat içinde bulunduğu kültüre katkı yapmak anlamına gelir. Sanatçının duruşu toplumsal bir zemin kazanır” dedi.
“KÜLTÜR, ZİHNİYET ELEĞİNDEN GEÇENLERDİR”
“Sadaka vermek bir zihniyeti, hayata karşı bir tepkiyi ortaya koyar. Sadakanın veriliş tarzı ise kültür meselesidir” diyen Ömer Lekesiz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sadaka veren Allah’ın ona verdiğini vermiş oluyor. Zihniyet ve kültür sanatı etkiler. Yunus Emre, Mevlana, İsmet Özel kendi zamanının diline göre söyleyeceğini söylemiştir. Zihniyet, içine doğduğumuz düşünce ve şeylerin tamamıdır. Kültür, zihniyet eleğinin içinden süzülüp gelebilen şeydir. Biz yaptığımız sanatta kendimiz olarak sanat yaparız, başkasına göre sanat yapmayız. Biz kendimiz olarak sanatı yapmazsak o zaman özgünlük ortaya çıkmaz.”
“BATI VE İslam SANATI FARKLAR ÜZERİNE OTURUR”
Batı ve Doğu sanatını da karşılaştıran Lekesiz, “Batı sanatsal manada aynamızdır. Batı olmasa kendi yaptığımız sanatı göremiyoruz. Biz de Batı için ayna durumundayız. Batı ve İslam sanatı çatışma üstüne değil, farklar üzerine oturur. Bizim sanatımız Batı’da yapılan şeylerin yapılamamasından dolayı değil, Batı’da yapılan şeylere tenezzül edilmemesinden dolayı seçkin olan bir sanattır. Sanat zaman ve mekan ayakları üzerine oturmak zorundadır. Zaman bir nispet üzerinden var ettiğimiz şeydir. Zamanın bize tenezzülü yoktur. Zamanda vakitler üretiyoruz. Bizim zaman anlayışımızda döngüsellik vardır. Mekanın kendisi bir zuhurdur. Varlıkların da ortaya çıkabildiği şey mekanla mümkündür. Mekan bir zarftır. Her şeyin bu zarfa dolması gerekir. İnsan bedeni zarftır. Mekan bir zorunluluktur” dedi.
Söyleşi sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Lekesiz’e, Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.


Kaynak:
http://www.milliyet.com.tr/yazar-omer-lekesiz-sanat-ve-edebiyatin-istanbul-yerelhaber-543265/


Yorumlar
"Yazar Ömer Lekesiz, Sanat ve Edebiyatın Önemini Anlattı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Yazar Ömer Lekesiz, Sanat ve Edebiyatın Önemini Anlattı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.