ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Haydar Ergülen: Necip Fazıl milli şair olmamalıdır

Şair Haydar Ergülen, Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği Şairin Yaşamı söyleşisinde Necip Fazıl Kısakürek'i anlattı.

25.12.2014

Haydar Ergülen: Necip Fazıl milli şair olmamalıdır

Şair Haydar Ergülen, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği Şairin Yaşamı söyleşisinde "Çile’nin Üstadı" Necip Fazıl Kısakürek’i anlattı. Ergülen; Necip Fazıl gibi şairlerin bir siyasi ideolojiye hapsedilmesinin şiirine haksızlık olduğunu söyledi.
Haydar Ergülen, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ayda bir gerçekleşen Şairin Yaşamı seminer dizisinin Aralık ayı programında Necip Fazıl Kısakürek’in poetikasını ve yaşamı anlattı. Necip Fazıl’ın üniversite eğitiminden, Fransa’ya gidişine; şiir, roman, tiyatro eserlerinden dergilerle münasebetlerine birçok yönünü anlatan Haydar Ergülen, Necip Fazıl’ı şair ve mütefekkir olarak değerlendirdiğini belirtti.
Haydar Ergülen, Necip Fazıl ve Nazım Hikmet ilişkisine de değindi ve şairlerle ilgili anektodları da dinleyicilerle paylaştı.
MUHSİN ERTUĞRUL ŞAİRDEN ANLIYORMUŞ
"Necip Fazıl ve Nazım Hikmet’in ortak bir noktası Muhsin Ertuğrul’dur. İkisi de Muhsin Ertuğrul’u çok seviyor. Muhsin Ertuğrul da ikisini çok seviyor. Demek ki Muhsin Ertuğrul şairden anlıyormuş. İki şairi de oyun yazmaya yönelten Muhsin Ertuğrul. Necip Fazıl "Bir Adam Yaratmak" oyununu yazarken Ertuğrul’a "Sana muhteşem bir başrol yazıyorum" diyor. Oyun çıktığında büyük ilgi görüyor, bugün hala oynanıyor."
NAZIM HİKMET’E İNANMIŞ ADAM DİYOR
"Nazım Hikmet ve Necip Fazıl polemikleri çok bilinir. İkisi de döneminin önemli şairleri. Necip Fazıl, Nazım Hikmet için "Nazım telkinci şairdir, ben tebliğci bir şairim." diyor. Batıla inandığı için onu yeriyor fakat "inanmış adam" diyor bir yandan da. Nazım Hikmet’le bütün polemiklerine rağmen, onu hapishanede ziyaret ediyor ve "Bu benim rejimim olsa seni asardım ama değerini bilirdim." diyor. Nazım’da ona aynı sözleri söylüyor."
Haydar Ergülen; Necip Fazıl ve Nazım Hikmet’i bir ideolojiye hapsedilmesinin şiirlerine haksızlık olduğu yönündeki eleştirisini ise şu sözlerle dile getirdi.
HİÇBİR ŞAİR MİLLİ ŞAİR OLMAMALIDIR
"Benim bu iki şair için endişem var. İkisi de günümüzde siyasi olarak değerlendiriliyor. Bunu eleştiriyorum. Necip Fazıl’ın kendisi "milli şair"lere inanmadığını söylüyor. Bana kalırsa hiçbir şair milli şair olmamalıdır. Bu onlara yapılacak en büyük kötülük olur. İster Nazım, ister Dağlarca, İster Kısakürek olsun, onları milli şair diye anmak şiirlerine haksızlık olur. Bir şairi klasik haline getirirseniz o artık okunmaz hale gelir."


Kaynak:
http://www.gazeteciler.com/gundem/haydar-ergulen-necip-fazil-milli-sair-olmamalidir-83434h.html


Yorumlar
"Haydar Ergülen: Necip Fazıl milli şair olmamalıdır" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Haydar Ergülen: Necip Fazıl milli şair olmamalıdır ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.