ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Huzursuz bir Rabıta mıdır şiir?

Huzursuz Rabıta, söyleyiş sadeliği, imgenin dengeli kullanımı gibi nitelikleriyle şiirinde önemli mesafeler kat etmiş bir şairin ilk kitabı olarak başarılı bir çalışma.

15.12.2014

Huzursuz bir Rabıta mıdır şiir?

Huzursuz Rabıta, Yunus Emre Altuntaş’ın ilk şiir kitabı. Kitap muhteşem bir baskı ve özverili bir kapak resimlemesiyle okurun dikkatine sunuldu. Ebabil Yayınlarının şiir ve eleştiri dizilerindeki bu hassasiyeti her şeyden önce editöryal bir işleyişin fevkalade yürüdüğünün de bir göstergesi.

Yunus Emre Altuntaş, uzun yıllardır şiir ve yazılarıyla edebiyat dünyasında kendine yer edinmiş başarılı bir kalem olarak tanınmaktadır. Özellikle şiirdeki ilerleyişinde seçkinci bir tavrı var. Az yazdı az yayınladı. Fakat nitelikli bir şiir dizisinden şiir kitabını yayınladı. Aslında genç şairlerin de dikkat etmesi ve örnek alması gereken de işin bu yanıdır. Yeni nesil şairlerimizin özellikle şiirdeki ivedi tavrı nitelikten çok erken zamanda yol alma endişesiyle açıklanabilir durumdadır. Bunu aşmanın bir şekli de Yunus Emre Altuntaş gibi şairlerin izlediği yolun bilinmesi ve takip edilmesidir. İvedi tavır ve davranışların Modern Türk Şiirini örselediğini ve giderek kan kaybettirdiğinin altını bu vesileyle bir kere daha çizmemizde fayda var sanırım.

Sağlam şiirin yanında

Yunus Emre Altuntaş, ilk şiirlerini yazdığı dönemde çok ayrıksı bir yeri olan Şehrengiz dergisinde yayınladı. Ardından da şiirleri Ahenk, Alize, Revizyon, Atlılar, Değirmen, Yeni Dünya, Karagöz, Hece, Mahalle Mektebi gibi dergilerde yayınlandı.

“Çığlık Sabahı” ve “Değirmenden Sesler” adlı onar şiirlik iki bölümden oluşuyor Huzursuz Rabıta. Söyleyiş sadeliği, yer yer imgenin dengeli kullanımı, sesin öne çıkışı, konuşan bir şiir geleneğinden beslenmesi gibi nitelikleriyle şiirinde önemli mesafeler kat etmiş bir şairin ilk kitap bağlamında oldukça başarılı bir çalışmasıdır diyebiliriz kitap için. Çünkü her ilk kitap aynı derecede nitelik ve başarıya sahip değildir her zaman için. Zamanın peşinde koşmadan zamanla birlikte zamanı an be an yaşarcasına şiirle hemhal olmak ve şiiri damarlarında hissedercesine bir yürüyüşü benimsemek sabrın ve rabıtanın idrakine benzer bir durumdur ayrıca. Bu şecaati şiir üzerinden gösterebilmiş bir şairdir Yunus Emre Altuntaş.

Etrafından bağımsız, etrafsız ve kendici bir şiirle iştigal etme imkânını en başta kapatmış bir şiirdir Altuntaş şiiri. Günümüzü, konuşan özneyi işaret edebiliyor. Rafa kaldırılmış ve duygusal petek gözeleriyle sadece bal verip niteliği ve neliği hakkında ketum davranan bir şiirden yana değildir şair. Duygusal değinilerle yetinmek en başta onun şiiri için yeterli ve kuvvetli söz söylemeye muktedir vasfında değildir. O bütün bunlarla birlikte söz söylemenin şiirle sıkı irtibatına vurgu yaparcasına mısralar kurar. Şair bu cihetle daima sağlam şiirin ve söz söyleyebilme yeteneğinin yanında durur.


Kaynak:
http://haber.stargazete.com/sanat/huzursuz-bir-rabita-midir-siir/haber-980738


Yorumlar
"Huzursuz bir Rabıta mıdır şiir?" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Huzursuz bir Rabıta mıdır şiir? ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.