ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Birleşen Gönüller yazar ve eleştirmenlerden de tam not aldı

24 Ekim'de vizyona giren Birleşen Gönüller filmi hakkında yazar ve eleştirmenlerin ortak görüşü filmin Türk sinemasında bir milat olduğu yönünde.

11.12.2014

Birleşen Gönüller yazar ve eleştirmenlerden de tam not aldı

1940’lı yılların Sovyet Rusya’sından 1990’lara uzanan gerçek bir aşk hikâyesini anlatan ‘Birleşen Gönüller’ filmi 24 Ekim’de girmişti vizyona. 1 milyon 507 bin 144 kişinin izlediği film 2014’ün en çok izlenen 6’ncı filmi.

Film için sinema salonuna giden isimler arasında gazeteci, yazar ve sinema eleştirmenleri de vardı. Birleşen Gönüller’in, sabrın, zorlukları yenmenin anahtarı olduğu mesajını verdiğini belirten gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, “Özenle yapılmış. Türk sinemasının yüz aklarından diyebilirim.” ifadelerini kullanıyor.

Sinema eleştirmeni Ali Murat Güven de, “Milli sinema hareketinde bir milat oluşturuyor. 44 yıllık serüvenin çok önemli yapı taşlarından biri. Akıcı, kaliteli ve olgun bir sinema dili. Yalnızca Fikret Hakan gibi bir ustanın tadına doyamadığımız oyunculuğu bile filmi klasikler arasına sokmaya yetecek.” diyor.

Yazar İhsan Atasoy da filmin ‘Musibette daima kendinizden daha ağır olanlara bakın, nimette de kendinizden aşağıda olanlara bakın. O zaman sabreder ve şükredersiniz.’ hadis-i şerifini hatırlattığını söylüyor. Filmi üç kez seyrettiğini belirten ilahiyatçı-yazar Cemil Tokpınar ise, “Niyaz ve Cennet’in bir günlük hayatında dikkat çeken mesajların, bugün insanî ilişkilerde ve aile hayatında en çok muhtaç olduğumuz sevgi, aşk, vefa, fedakârlık gibi faziletler olduğunu görüyoruz. Onlar, sevdiğini elli gün bile beklemekte zorlanan eşlere, elli yıl beklemenin mümkün olduğunu gösteriyor.” diye konuşuyor.

Filme konu olan hikâyeye benzer eserler kaleme aldığını kaydeden eğitimci-yazar Halit Ertuğrul da, “Genç neslin izlemesini arzu ediyorum. Çünkü günümüz nesli imkânlar içinde doğdu. Hakikat uğruna, din-i mübin uğruna yapılanları, gayretleri çok fark edemedi. Bu türlü çalışmalar gençliğimiz dünyasında ufuk oluyor.” değerlendirmesinde bulunuyor. Türk dizi ve filmlerinin Arap dünyasında izlendiğine dikkat çeken Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren de, “Bizim kültürümüzü, dünyamızı, değerlerimizi yansıtan filmler ve diziler artmalı.” yorumunu yapıyor.

Anneanne ve dedesinin Azerbaycan’dan Aras Nehri’ni aşarak Iğdır’a geldiklerini anlatan Ali Murat Güven şöyle devam ediyor: “Gözyaşlarımı tutamadım. Merhamete, sevgiye, dostluğa, vefaya, insanca mesajların televizyon ve sinema üzerinden topluma verilmesine ihtiyacımız var. Film bunu ifa etti.” Güven, milli sinema hareketinin handikaplarından didaktiklik ve mesaj kaygısının filmde denetim altına alındığını kaydediyor. Yunus ve Dilek çiftinin hikâyesinin eğitim seferberliğinin arkasındaki yıkılmaz gücü gösterdiğine dikkat çeken Tokpınar, “Bu güç, iki cihan saadetine odaklı yaşatma idealine kilitlenmiş yiğitlerin iman, ihlâs, feragat, fedakârlık ve dualarıdır. Bugün bazı güçlerin bu eğitim seferberliğini akamete uğratmak için giriştikleri çabaların etkisiz kalmasının sebebi de, işte bu adsız kahramanlardaki mağlup edilemeyen güzelliklerdir.” diye anlatıyor.


Kaynak:
http://www.samanyoluhaber.com/gundem/Birlesen-Gonuller-yazar-ve-elestirmenlerden-de-tam-not-aldi/1068460/


Yorumlar
"Birleşen Gönüller yazar ve eleştirmenlerden de tam not aldı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Birleşen Gönüller yazar ve eleştirmenlerden de tam not aldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.