ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Sakıncalı Piyade, Sakıncalı Piyade'yi anıyor...

SAKINCALI PİYADE Ocak ayı boyunca; faili meçhul cinayetlerin gün ışığına çıkması için oynanacak.

5.1.2009

Sakıncalı Piyade, Sakıncalı Piyade'yi anıyor...

Uğur Mumcu’nun katledilişinin 16. kara yılında 5 Ocak Pazartesi günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi sahnesinde bu etkinliklerin ilki için sahneye çıkacak oyun, daha sonra; Şişli, Kadıköy CKM, Mudanya, İzmir, Denizli, Aydın, Simav ve Manisa’da seyircisi ile buluşacak.

Orhan Aydın’ın genel sanat yönetmenliğinde, geçen yıl 12 Mart ta yola çıkan oyun, toplam 52 oyunda 17.000 seyirciye ulaştı.

Uğur Mumcu’nun yazdığı ve Rutkay Aziz ile birlikte oyunlaştırdığı SAKINCALI PİYADE’nin yönetmenliğini Mehmet Ulay yaptı. Müzikleri Timur Selçuk, sahne düzeni M. Ziya Ülkenciler, ışık tasarımı Yüksel Aymaz, hareket düzeni Gizem Erden ve film tasarımı Önder Ünsal’a ait.

Oyunda, Mehmet Ulay, Orhan Aydın, Recep Yener, Mustafa Kıramtepe, Tamer Özceviz, Deniz Atam, Cansu Fırıncı, Şenol Şahin, Beran Soysal, Ramazan Atbaş, Okan Şıldır ve Oğuz Tunç gibi üç farklı kuşağın oyuncuları sahneye çıkıyorlar.

24 Ocak 1993 yılında, evinin önünde park halindeki arabasına konan bombayla aramızdan ayrılan Uğur Mumcu için, bir ay boyunca oynanacak her oyun öncesi seyircilere de söz hakkı verilerek, kitlesel anmalar gerçekleştirilecek.

Kitle örgütleri temsilcileri, gazeteciler ve yazarların katılımıyla gerçekleşecek anma oyunlarının ilki, 5 Ocak Pazartesi saat 20.30 Kadıköy Halk Eğitim Sahnesi’nde oynanacak.
Cumhuriyet gazetesi okurları (CUMOK) ile buluşacak bu ilk gösterimin sunuş konuşmasını ise, çizer Nuri Kurtcebe yapacak.

Yargı, bağımsızlık, aydınlar ve hukuk tartışmalarına ışık tutan SAKINCALI PİYADE, Belgesel Tiyatro metni açısından ülkemizdeki en başarılı örnek olarak biliniyor.

Daha önce, 1978 ve 1993 yıllarında AST’ta, Rutkay Aziz rejisi ile sahneye taşınan oyun, en çok izlenen oyunlar sınıflamasında, toplam 800 gösterim ile tiyatro tarihimizdeki yerini almıştı.

Eskimeyen güncelliğiyle yeni tartışmalara zemin hazırlayan oyunun finalindeki belgesel film ise, 12 Mart’tan bu güne katledilmiş insanlığa adanıyor.

"...gün gelecek bu ülkede bir dinci Başbakan, bir başka dinci ise Cumhurbaşkanı olacak..." deyip, daha dünden ülkenin bu gününü gören ve yaşamını yalnızca doğruları yazarak; emeğe, emekçiye saygıyla ören, sevgili Uğur Mumcu’ya alkışlarla...



Yorumlar
"Sakıncalı Piyade, Sakıncalı Piyade'yi anıyor... " haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Sakıncalı Piyade, Sakıncalı Piyade'yi anıyor... ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.