ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kapadokya'nın saklı hazinesi Çanlı Kilise

Aksaray ve Niğde müzelerinde sergilenen mumyaların çıkartıldığı Çanlı Kilise'nin, Kapadokya turizminde keşfedilmeyi bekleyen saklı bir hazine olduğu bildirildi.

20.10.2014

Kapadokya'nın saklı hazinesi Çanlı Kilise

Aksaray ve Niğde müzelerinde sergilenen mumyaların çıkartıldığı Çanlı Kilise’nin, Kapadokya turizminde keşfedilmeyi bekleyen saklı bir hazine olduğu bildirildi.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültür ve turizm değerleriyle öne çıkan Aksaray’ın, Hasan ve Erciyes dağları arasındaki geniş sahada yer alan Kapadokya’nın batı kapısını teşkil ettiğini söyledi.

Ihlara ve Manastır vadileri, Güzelyurt, Nora Antik Kenti ve Selime Katedrali gibi değerleriyle öne çıkan ilde, Çanlı Kilise’nin Kapadokya turizmi için keşfedilmemiş saklı bir hazine olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Bölgemize gelen turistler, genellikle Ihlara Vadisi ve Selime Katedrali hattından sonra geri dönüyorlar. Çanlı Kilise ve çevresi de Kapadokya turizm destinasyonu içerisinde muhakkak değerlendirilmelidir. Kilise ve çevresi, Kapadokya’da büyük bir dini yaşam alanıdır. 15’in üzerinde kaya oyma kilisenin olduğu bölgede, 10 kilometrelik geniş bir yaşam alanı söz konusudur. Bölge, gerek manzarası gerekse Ortodoks mezhebine mensup Hristiyanlardan kalma tarihi kalıntılarıyla dikkati çekmektedir."

Kapadokya mumyaları Çanlı Kilise’den çıktı

Kapadokya mumyalarının Çanlı Kilise ve çevresinden çıkarıldığını vurgulayan Doğan, söz konusu mumyaların büyük çoğunluğunun Aksaray ve Niğde müzelerinde sergilendiğini dile getirdi.

Doğan, bölgenin Anadolu’daki mumyalama tekniği bakımından önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Çanlı Kilise ve çevresindeki kazılarda elde edilen bulgulardan özellikle mumyalar dikkat çekicidir. Bu mumyalar çocuk, genç insan ve hayvan mumyalarıdır. Bu bölgede özel bir tekniğin kullanıldığı mumyalar günümüze kadar ulaşmıştır. Mumyalarla birlikte o dönemden kalma boncuklar, kolye taneleri, ketenle dokunmuş işlemeli giysi parçaları ile Doğu Roma dönemine ait takılar ve kandiller gibi günlük hayatta kullanılan eşyalar sergileniyor. Niğde Müzesinde Çanlı Kilise’den çıkartılan 4 çocuk mumyası, Aksaray Müzesi’nde ise 10 yetişkin ve çocuk mumyası ile bir kedi mumyası sergileniyor."

Çanlı Kilise’yi Kapadokya turizmine kazandırmak için çalışma başlattıklarını anlatan Doğan, bu çalışmaların tamamlanmasıyla daha fazla turistin bölgeyi ziyaret edeceğini aktardı.

Kaynak : AA

Yorumlar
"Kapadokya'nın saklı hazinesi Çanlı Kilise" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Kapadokya'nın saklı hazinesi Çanlı Kilise ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.