ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Bursa Artık Dünya Vitrininde

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle Bursa'nın değerlerinin evrensel olarak tescillendiğini söyledi.

18.8.2014

Bursa Artık Dünya Vitrininde

BURSA – Bursa’nın değerlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi ile ilgili tanıtım ve basın toplantısı Kayıhan Hamamı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe toplantıda yaptığı konuşmadai, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının heyecanını yaşadığını belirterek, “Bursa’da tarihi bir dönem yaşıyoruz. Bursa’da yaşam bir şans, bu kente hizmet etmek de bizler için onurdur. Bursa’nın dünya gündemine taşınması, ecdadımızın emaneti olan bu kentin güzelliklerinin ve değerlerinin tüm dünya tarafından kabul edilmesi çok önemlidir” dedi.

“Önemli olan sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır”

Türkiye’den 11 bölgenin yer aldığı listeye bu tarihi kararla Bursa ve Bergama’nın da eklendiğini belirten Başkan Altepe, bundan sonraki süreçte onaylı yönetim planına göre tescillenen alanların korunmasının sürdürülebilirliğine yönelik kurumlar arası eşgüdümlü bir şekilde proje faaliyetlerinin devam edeceğini kaydetti.

Bu doğrultuda hazırlanan faaliyet raporunun Şubat 2015’te UNESCO’ya teslim edileceğini ifade eden Altepe, “UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmenin Bursa için en büyük avantajı, üstün evrensel değeri tescil edilen alanların tüm dünya tarafından tanınacak ve ortak dünya mirası kabul edilecek olmasıdır” dedi.

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da süreçle ilgili anekdotları paylaşarak, “Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’nin 12., dünyanın da 998. sırasına yerleşti. M.Ö. 185 yılında kurulan Bursa’nın üstün evrensel değerinin Osmanlı dönemindeki kentleşmesi üzerine yoğunlaştı çalışmalarımız. Toplam 6 alanda başvurumuzu yaptık. Zor bir konuydu ama süreç ilmek ilmek örüldü. Bursa’da hem kırsal hem de kentsel yerleşim üstün evrensel değerinin, Katar’daki toplantıda 1400 kişi karşısında 2 dakikada en iyi şekilde ispatlanması gerekiyordu. Bütünlük, özgünlük ve üstün evrensel değerler üzerine yaptığımız hazırlığın ve sunumun ardından Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi bizi çok sevindirdi. Çünkü Kültür Bakanlığı’ndan yapılan bildiriye göre eğer bu yıl Bursa listeye giremeseydi ancak 53 yıl sonra başvuru tekrarı yapılabilecekti” diye konuştu.

Bursa’nın değerleri

Bursa’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren alanlar ise ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ Dünya Miras Alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşuyor. (Zeki Aras - İLKHA)

Yorumlar
"Bursa Artık Dünya Vitrininde" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Bursa Artık Dünya Vitrininde ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.