ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Karagöz okulu açılıyor

31 yıllık gölge oyunu ustası Suat Veral “Karagöz’ün Okulu”na sponsor arıyor

4.1.2014

Karagöz okulu açılıyor

Adeta müzeyi andıran ofisinde Karagöz ve Hacivat tasvirleri çizen, 31 yıllık gölge oyunu ustası Suat Veral, Anadolu’nun bütün karakterlerini zengin bir çeşit halinde barındıran Karagöz sanatını, gelecek nesillere aktarmak için bir okul açmaya hazırlanıyor. Veral, sosyal sorumluluk projesine öncü olmak için “Karagöz’ün Okulu”na sponsor arıyor.

Karagöz ustası Suat Veral, 600 yıllık geçmişi olan, Anadolu’nun bütün karakterlerini zengin bir çeşit halinde barındıran bu sanatı ağabeyi Tevfik Veral’dan öğrendiğini belirterek Karagöz konusunda kendisini yetiştirirken çeşitli projeler geliştirdiğini söyledi. Veral, Yunanistan’ın, UNESCO’nun gölge oyunu Hacivat ile Karagöz’ü, Türklerin kültürel mirası olarak tescil etmesine tepki göstermesine değinerek, “Bu kimliğin bize ait olduğunu düşündüğünüzde, Karagöz okulu gibi, eğitiminin gençliğe öğretilmesi gerekir. Gençlere dikiş nakış gibi farklı farklı branşlar sunmuşsanız, Karagöz’ün de bu branşlar içinde öğretilmesi, hatta akademik boyuta taşınması gerekir” diye konuştu. Veral, daha önceden 10-15 ve 20 günlük kurslar verildiğini, ancak bunun yeterli olamayacağını anlatarak bu dönemde iyi bir Karagözcünün yetişmediğini kaydetti. “Karagöz okulu”nda 7 aylık eğitim vereceklerini söyleyen Veral, sponsor bulunursa öğrencilerden ücret talep etmeyeceğini belirtti. (AA)

’MÜZE BİR İHTİYAÇ’

450 çeşit tasviri bulunduğunu, 20 bine yakın da tasvir yaptığını belirten Karagöz ustası Suat Veral, Çağlayan’daki ofisinde sergilediği tasvirlerin adeta Karagöz müzesini andırdığını söyledi. Veral, ofisinin müze gibi ziyaret edildiğini ifade ederek “Müze açılana kadar bu mekân müze gibi kullanılıyor. Müze bir ihtiyaç” diye konuştu.

Yorumlar
Mesaj Yaz 5.1.2014 23:41:48
Sahip çıkmak lazım...

Mesaj Yaz 4.1.2014 23:15:26
Unutulmamalı...


Yorum Yapın

Karagöz okulu açılıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.