ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kore İstanbul'un fethini konuşuyor!

Güney Kore Meclis Başkanlığı görevini yürütürken Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette İstanbul'un fethi hikayelerinden çok etkilenen Kim Hyong-O fethin romanını yazdı. Birçok kez İstanbul'a gelerek yürüttüğü çalışmaların ardıdan yazdığı "Sultan ve İmparator" adlı romanı Güney Kore'de 6 ayda 31 baskı yaptı

13.9.2013

Kore İstanbul'un fethini konuşuyor!

Serkan AKKOÇ / AHT

Güney Kore Meclis Başkanlığı görevindeyken Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında, İstanbul’un fethi hikayelerinden etkilenen Kim Hyong-O, fethin romanını yazdı. İki yıl boyunca birçok kez İstanbul’a gelen, savaşın geçtiği yerleri ve İstanbul surlarının her köşesini gezen, akademisyenlerle görüşmeler yapan, Türk ve Batılı uzmanların yazdığı 100’ün üzerinde kitap okuyan Kim’in "Sultan ve İmparator" adını verdiği romanı, Güney Kore’de 6 ayda 31 baskı yaptı. Şimdilerde Türkçe, İngilizce ve Japonca’ya çevrilen kitap, tarihi belgeler ışığında Fatih Sultan Mehmet ve Konstantin’in gözünden savaşı anlatıyor.
İstanbul - Gyeongju Kültür EXPO’su etkinlikleri için geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen Güney Kore’nin eski Meclis Başkanı Kim Hyong-O, HABERTÜRK’ün sorularını yanıtladı.

- Güney Kore’de siyasetin en üst makamlarında görev yapmış biri olarak İstanbul’un fethini anlatan bir roman yazma fikri nasıl doğdu?
Güney Kore Milli Meclis Başkanı görevinde bulunduğum sırada 2009’da Türkiye’ye yapılan bir resmi ziyarete katıldım. İstanbul’daki Harbiye Askeri Müzesi’ni gezme fırsatı da buldum. Orada sergilenen kalın zincirin İstanbul’un fethi sırasında Bizans tarafından Osmanlı gemilerinin şehre girişini engellemek için Haliç’e gerilen zincirin bir parçası olduğunu öğrendim. Çok genç bir sultanın gemileri karadan, tepelerden yürütmesiyle bir şehre hakim olması beni çok etkiledi. Hakkındaki bütün kitapları okumaya ve araştırma yapmaya başladım. Okudukça daha fazla merak ettim. Bununla birlikte, Türkiye’yi, İstanbul’u ziyaret ettikçe daha da sevmeye başladım.


- Araştırmalarınızı nasıl sürdürdünüz?
Güney Kore’de Bizans’ın çöküşü ya da İstanbul’un fethi hakkında kitap hemen hemen yok gibi. Araştırmalarıma Avrupa kökenli İngilizce kitapları okuyarak başladım. Batı kaynaklı kitapları okurken hem Sultan II. Mehmet hem de Osmanlı tarihi hakkında objektif şekilde yazılmadıklarını gördüm. Önyargılı bir yaklaşım hissettim. Ben Türk değilim, Batılı, Avrupalı da değilim. "Daha adil, objektif ve üçüncü bir gözle bunu yazabilirim" diye düşündüm. Başkanlık görevimin ardından İstanbul’a geldim. Kitabımı tarihi gerçekler üzerine yazmak istediğim için daha fazla çaba göstermem gerektiğinin farkındaydım. İki yıl boyunca defalarca İstanbul’a geldim. Savaşın geçtiği noktaları, Bizans surlarının dört bir yanını gezerek keşfetmeye çalıştım. Türkiye’de yayımlanmış pek çok kitap ve makale okudum. Feridun Emecen, John Freely, Hasan Fırat Diker, gibi birçok uzman akademisyenle görüşmeler yaptım.





- Kitabın ülkenizde bu kadar çok ilgi görmesini bekliyor muydunuz?
Kore halkı Türkiye’yi ve Türkler’i çok sever. Ben ülkemde en yüksek kademeye çıkmış bir siyasetçiyim. Kitabı hatalı yazmam halinde şimdiye kadar biriktirdiğim bütün onurum zarar görecekti. 2 yıl boyunca bütün gayretimi ortaya koyarak yazdım. Ülkemden çok güzel tepkiler geldi. Kısa bir sürede 31 baskı yaptı. Bu kitap vesilesiyle iki ülke arasındaki kültürel gelişim ve dostluğun daha güçlendirilmesine katkıda bulunduğumu düşünüyorum. Şimdiye kadar Kore’de halk arasında ya da okullarda Osmanlı tarihinden çok bahsedilmezdi. Bugünlerde bu kitap sayesinde Kore’de Osmanlı tarihi konuşulmaya ve çocuklarımıza anlatılmaya başlandı.

- İstanbul için verilen savaşı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dünya bu konuyu çok ihmal etmiş durumda. Bu konu üzerinde hakettiği kadar durulmuş değil. Güney Kore tarih kitapları da bu fetih olayına hakettiği önemi vermedi. Batı Avrupa, Amerika olsun hemen hemen bu konu üzerinde hiç durmadılar. Avusturya’da bir profesörle tanıştım. İlk defa duyduğunu söyledi.

- Sizce Batı neden böyle bir tutum sergilemiş olabilir?
Fetihte Avrupa, Asya’ya karşı ilk defa kaybediyor. Sarı ırk, beyaz ırkı yeniyor. Hıristiyanlık, İslamiyet’e yeniliyor. Medeniyet dedikleri dünya göçmen bir dünyaya yeniliyor. O yüzden bu olayı tarih içerisinde her zaman küçülterek değerlendiriyorlar. Fetih çok büyük bir olaydır. Ama Avrupa, önyargılı bir bakış içinde bunu çok adil ve doğru bir şekilde değerlendirmemiştir.

- Araştırmalarınız sırasında başınıza gelen ilginç olaylar var mı?
Bir keresinde İstanbul’un fethinin temsil edildiği Panorama 1453 Müzesi’ni ziyaret ettim. Görsellerden birinde bir top güllesi sur duvarına isabet etmiş şekilde resmedilmişti. Görevliye bu güllenin halen surda olup olmadığını sordum. "Evet" cevabı üzerine doğru söylediğini düşünerek surların her tarafında o top mermisini aradım. Ayaklarım şişti onu bulmak için ama bulamadım.

RESİMALTI: Kim’in kitabı, Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Göksel Türközü tarafından önümüzdeki yıl yayımlanmak üzere Türkçe’ye çevriliyor.


kaynak:haberturk

Yorumlar
Mesaj Yaz 13.9.2013 14:31:18
gerçekten tarafsız bir bakış açısı yakalanacağından ümitliyim. eline sağlık Kim Hyong-O


Yorum Yapın

Kore İstanbul'un fethini konuşuyor! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.