ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

El dokuması kıl çadır devri sona eriyor

Bir zamanlar tüm bölgenin geçim kaynağı olan keçi kılından el tezgahlarında yapılan kıl çadır devri sona eriyor.

16.8.2013

El dokuması kıl çadır devri sona eriyor

El tezgahlarında dokuma yapan köylüler, iş makineleşince işi yapamaz hale gelmişler. Köyde her evin altında bulunan asırlık tezgahlardan gelen dokuma sesleri susmuş. Yetişen yeni nesil de bu işi yapmayınca artık el dokuması Yörük kıl çadırları üretilemez hale gelmiş.


Kıl çadır dokumasının makineleşmesinden sonra ayakta kalabilmek için bir süre hediyelik eşya üreten yöre halkı, bundan da beklediğini alamayınca, tezgahlarında kıl dokumayı sonlandırmış. Köyde sadece bir elin parmağını geçmeyecek eski ustalar özel sipariş gelirse eski tezgahlarda alın terleriyle bu işi yapmaya çalışıyor. Keçi kılının ip haline dönüşmesi için boyama dahil bir zamanlar tüm işlemlerinin yapıldığı yörede, ip yumakları da kirmanla eğrilmiyor artık, hazır fabrikalardan gelen ipler kullanılıyor. Bir zamanlar köylülerin el tazgahlarında dokuyup Arap ülkelerine ihraç ettiği çadırların yerini fabrika dokuması kıl çadırlar almış.


Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Olukbaşı köyünün geçim kaynağı olan el dokuması kıl çadır devri sona eriyor. Bölgede bir zamanlar tüm evlerin altında yapılan dokuma tezgahlarından çıkan sesler yerini sessizliğe bırakmış. İşin fabrikalaşması ve yeni neslin de işi sahiplenmesi el dokuması kıl çadırının bitmesine sebep olmuş. Çocukluğundan itibaren el tezgahında çadır dokuyan Ali Şanlı son ustalardan. Bir zamanlar köyün geçim kaynağının kıl çadır işi olduğunu ifade eden Şanlı, "Eskiden geçim kaynağımız kıl çadırdı. Şimdi kimse kalmadı diyebilirim. Köyümüzde bu işi yapan 3-4 kişi ancak var. Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyorduk. Şimdi işi öğrenen yok. Çocuklarımız yapmıyorlar. Bu işin ilerisi yok. Yörük çadırı, hamut çulu, heybe, ne isterlerse yapılıyordu. Şimdi bitme noktasında. Eskiden keçi kılı geldikten sonra dokunmasına kadar tüm işlemleri kendimiz yapıyorduk. Şimdi her şey sanayiye döndü. Bizim iş bitti. Özel sipariş olursa tezgahın başına ancak geçiyoruz. Eskiden her evin altında bir tezgah tak tuk kıl dokuma işi yapılırdı. Şimdi elle dokuma işi yapan yok. Artık fabrikalarda dokunuyor. Biz de bırakacağız. Bekliyoruz." dedi

Kaynak: CİHAN

Yorumlar
Mesaj Yaz 18.8.2013 18:37:21
Trabzon, Zağnoslu Mehmetpaşa Vâdisi, Ramazan Şenlikleri'nde iki yıldan beri kullanılıyor...

kadiryeter
Kadiryeter 18 AĞUSTOS 2013- TRABZON.

tp://edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/3185



Yorum Yapın

El dokuması kıl çadır devri sona eriyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.