ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Eğer Çanakkale geçilseydi...

Tarih araştırmacısı ve koleksiyoner Oğuz Aydemir'in İpek Mendiller Koleksiyonu'nda yer alan bir mendil, Çanakkale Savaşı'na ilişkin ilginç bir ayrıntıyı ortaya koyuyor.

13.8.2013

Eğer Çanakkale geçilseydi...

İpek üzerine baskı tekniğinin bulunmasıyla 1800’lü yıllarda Avrupa’da başlayan ve Osmanlı’da da yaygınlaşan hatıra mendili bastırma geleneği, tarihin dönüm noktalarına ilişkin ilginç ayrıntıları belgeliyor. Osmanlı’nın son döneminde girilen savaşlar, yapılan anlaşmalar, 2. Meşrutiyet, Tanzimat Fermanı gibi olaylar için bastırılan sınırlı sayıdaki ipek mendiller, Cumhuriyet döneminde Adnan Menderes dönemine kadar bastırılmaya devam etmiş.


Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı, tarih araştırmacısı ve koleksiyoner Oğuz Aydemir’in, 35 yıl önce İstanbul’da bir antikacıda gördüğü 1877 Türk Yunan Harbi için bastırılan ipek mendili almasıyla başlayan koleksiyon hikayesi, bugün 125 mendille Türkiye’nin tek ve dünyanın da önemli ipek mendil koleksiyonunun oluşmasıyla sonlanmış.


Bir süredir Çeşme’de yaşayan Oğuz Aydemir, ipek mendillerle süslediği evinde AA muhabirine koleksiyonuyla ilgili bilgiler verdi.
İstanbul’da aldığı ilk ipek mendilin ardından tarihi mendillere olan ilgisinin arttığını, zaman içinde müzayedeleri takip etmeye başladığını söyleyen Aydemir, her mendilin bir hikayesinin olduğunu ve tarihsel olayların bir sonucu olmaları nedeniyle bu işin bir tutkuya dönüştüğünü anlattı.


125 mendile ulaşan koleksiyonunda Osmanlı ve Türk tarihinin yanı sıra Rus ve Avrupa mendillerinin de bulunduğunu kaydeden

Aydemir, şöyle konuştu:


"Bilinen, varolan ve bugüne kadar açık artırmalarda satılan tarihi ipek mendillere baktığımız zaman 125 mendilin çok büyük bir rakam olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de tek olma özelliği var. Mendillerin her biri ayrı öykülere sahip. Ama bazı mendiller tarihimizin açısından ilginç ayrıntıları da gösteriyor.
Örneğin İngilizler’in Çanakkale Savaşı için bastırdığı hatıra mendili çarpıcı bazı figürleri barındırıyor. ’To Constantinople’ isimli mendilde Çanakkale ve İstanbul boğazları resmedilmiş. Nasıl olsa Çanakkale’yi geçip İstanbul’u alacaklarına inandıkları için bunun için hatıra mendili bastırmışlar. Hatta mendilin bir köşesine işgal sonrası kurulacak sömürge devleti için ay yıldız ve İngiliz çapraz bayrağını birarada tasarlayan bir bayrak da resmetmişler. Savaşa başlamadan Birleşik Krallığa bağlı bir ülkeyi mendilde göstermişler. Başarıya ulaşmamış bu girişiminden bugüne mendillerde kalan anısı kalmış."
62,5 x 46 santimetre boyutlarındaki ipek mendilde Marmara Denizi ve çevresinin Çanakkale Boğazı’ndan İstanbul Boğazına kadar olan bölümü ile bu bölgede konuşlu donanma ve orduların yerleri sembolik olarak gösteriliyor. Mendilin sol üst köşesinde o dönem İngiltere sömürgesi olan Avustralya ve sağ üst köşesinde Yeni Zelanda’nın bayrağı yer alıyor. Mendilin sol alt köşesinde ise diğer sömürge devlet bayraklarına benzer tarzda tasarlanan İngiliz bayrağının içine gömülü Ay-yıldız dikkat çekiyor.
Halen Aydemir’in evinde oluşturduğu özel bir bölümde muhafaza ettiği ipek mendiller, yakın bir dönemde İstanbul’da oluşturulan özel bir müzede sergilenmeye başlayacak.


Kaynak:aa.com.tr

Yorumlar
"Eğer Çanakkale geçilseydi..." haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Eğer Çanakkale geçilseydi... ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.