ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

NAAT ŞİİRLERİ ŞÖLENİ 3. YILINDA…

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen Naat Şiirleri Şöleni 3 yaşına giriyor. 26 Nisan 2013 Cuma günü saat 20.00’de Mahkeme Hamamı Kültür Merkezi’nde üçüncüsü düzenlenecek olan şölen, Türkiye’nin tek Naat şiirleri şöleni olarak dikkatleri üzerine çekiyor İlk kez 2011 yılı Kutlu Doğum Haftası’nda düzenlenmiş olan Naat Şiirleri Şöleni, geçtiğimiz yıl gelenekselleşmeye başlamış, böylece uzun soluklu olma yolunda önemli bir aşamayı geçmişti.

26.4.2013

NAAT ŞİİRLERİ ŞÖLENİ 3. YILINDA…

Güçlü bir Naat edebiyatımız var…


“Sevgi” üzerine kurulu zengin bir edebiyata sahibiz. Sevginin en güzel görünümü “Sevgililer Sevgilisi” Hz. Muhammed’in adı etrafında tezahür eder. Buna “Peygamber Edebiyatı” adını vermek de mümkündür. Malum olduğu üzere, edebiyatçılarımız hemen her devirde Hz. Muhammed için sevgi, hürmet, bağlılık hissiyle edebî metinler oluşturmuştur. Böylece, mevlid, mirâcnâme, gazavatname, şefaatname, mucizâtname, Esmâ-i Nebî, Ahlâku’n-Nebî, hilye, kırk hadis gibi Hz. Muhammed’in hayatını, isim ve sıfatlarını, bedenî ve ahlâki özelliklerini, mucizelerini, üstünlüklerini, sözlerini, vb. anlatan ve aktaran edebî türler oluşmuştur.



Naat de bunlar arasındadır. Kısaca, Hz. Peygamber’i övmek amacıyla kaleme alınan şiir anlamına gelir naat. Sezai Karakoç, “Na’t” başlıklı yazısında şöyle der: “İnsanın ufku, mü’mindir. Müminin ufku Peygamberdir. Peygamberin ufku da, mutlak gerçeklerin habercisi, her peygamberin şahsiyetini, kanatlarında birer yaprak gibi bulunduran Son Peygamber… Peygamber nasıl insanın ufkuysa, Na’t da şiirin ufkudur.”



Bu ufuk anlayışından ötürüdür ki klâsik dönem şairlerimiz eserlerine Allah’a yalvarma (Münacat) şiirlerinden hemen sonra Hz. Peygamber övgüsüyle örülü Naat’larla başlamışlardır.



Bursa’nın ufku



Bursa millî ve manevî dinamikleri bağrında bulundurmak bakımından ülkemizin önde gelen kültür merkezlerinden birisidir. Türk dinî edebiyatının Süleyman Çelebi, Lâmi Çelebi, Eşrefolu Rumi, Âşık Yunus gibi öncülerini yetiştiren Bursa, aynı kültür atlasına bağlı günümüz şairlerinin de beşiğidir. Bu bağlamda özellikle Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde Hz. Muhammed için yazılmış şiirlerin okunması, büyük bir önem arz etmektedir.



3. Naat Şiirleri Şöleni’nin İçeriği



Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen “3. Naat Şiirleri Şöleni” 26 Nisan 2013 günü, saat 20.00’de Mahkeme Hamamı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.



Şölene Bursa’dan ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden şu şairler katılacaktır: Bahaettin Kararakoç, Metin Önal Mengüşoğlu, Adem Turan, Tayyip Atmaca, Özcan Ünlü, Cevat Akkanat, Hüseyin Kaya, Abdurrahman Adıyan, Mustafa Baki Efe ve Yunus Emre Altuntaş…



Bu arada 3. Naat Şiirleri Şöleni sadece Naatların okunmasından ibaret olmayacak, katılımcı şairler Naat Edebiyatımızı farklı açılardan ele alarak kısa sunumlarla dinleyenlerin istifadesine sunacaklardır. Bu anlamda Adem Turan “Türk Edebiyatında Naat”, Yunus Emre Altuntaş “Yeni Türk Şiirinde Naat”, Abdurrahman Adıyan “İslâmî Kürt Şiirinde Naat” başlıklı kısa sunumlar yapacaklardır. Programa Mustafa Baki Efe şiirinin yanı sıra “Ney”iyle de katkı sağlayacaktır. Edebiyatımızın klasikleşmiş Naat’larının sunumu da bunlara eklenmelidir.

Yorumlar
Mesaj Yaz 1.5.2013 17:11:18
Çok şükür haberimiz oldu...Dördüncüsüne hazır oluruz inşaallah...

Mesaj Yaz 30.4.2013 16:47:16
ilk defa duydum

Mesaj Yaz 29.4.2013 10:35:27
BENİMDE BİNLERCE İLAHİ SÖZLERİM VAR.. NEDEN ŞEFFAFÇA DUYURU YAPILARAK YARIŞMA YAPILMADI. ÜLKEMİZDE BAŞKA BU KONU İLE İLGİLİ NİCE ŞAİRLER VAR. SELAMLAR İLETİYORUM.


Yorum Yapın

NAAT ŞİİRLERİ ŞÖLENİ 3. YILINDA… ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.