ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

8 milyon yıl önce yaşamış hayvanlar bu sergide

Eski Halk Eğitim Merkezi binasının alt katında 1972 yılında 116 parça koleksiyonla kurulan Çankırı'nın ilk Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1981 yılından bu yana 100. Kültür Merkezi'nde tarih meraklılarına hizmet veriyor.

25.2.2013

8 milyon yıl önce yaşamış hayvanlar bu sergide

Birçok eserin yer aldığı müzede, Anadolu’nun çeşitli kesimlerinde yaşamış medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi eserlerinin sergilendiği müzede, en büyük ilgiyi yaklaşık 8 milyon yıl öncesine ait geç miyosen döneminde yaşamış hayvanların fosilleri görüyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim başkanlığında, ’Çorakyerler Fosil Kazıları’nda 15 yıl boyunca sürdürülen çalışmalarda çıkarılan fosillerden bazıları, gergedangiller, atgiller, zürafagiller, domuzgiller, et yiyiciler ve öküzgiller familyalarına ait hortumlu ve et yiyici hayvan türlerine ait.

"Anadolu’ya özgü tür"

Müze Müdür Vekili Emriye Yurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müzenin eski adliye binasının olduğu yere taşınarak, artık kendine ait müstakil bir yere sahip olacağını kaydetti.

Çorak yerler kazılarında çıkartılan 3 bin civarında fosilin 159’unun müzede sergilendiğini dile getiren Yurt, bu kazıda çıkartılan fosillerin değişik türlerde olmasının yanında Anadolu’nun 8 milyon yıllık tarihine de ışık tuttuğunu belirtti.

Çankırı Müzesi’nde Anadolu’ya özgü türler bulunduğunu kaydeden Yurt, ’Bunlar içerisinde dünyada sadece Çankırı müzesinde bulunun Kılıç Dişli Kaplan olarak carnivor fosilimiz oldukça önemlidir. Bu Anadolu’ya özgü bir tür olup yalnızca Çankırı’da bulunuyor. Bunun farklı türleri dünyada var. Bugüne kadar yapılan kazılar arasında önemli türlere de rastlanmıştır’ diye konuştu.

Müzedeki 8 milyon yıllık fosillerin bire bir sergileneceğini Söyleyen Yurt, ’Mevcut müzemiz modern müze için uygun olmamasından dolayı adliye binası müzemize tahsis edildi. Müzemizde sergilenen 8 milyon yıllık fosillerin bire bir maket olarak canlandırmaları yapılacak. Bunun dışında sürpriz düzenlemeler olacak’ şeklinde konuştu.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
"8 milyon yıl önce yaşamış hayvanlar bu sergide" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

8 milyon yıl önce yaşamış hayvanlar bu sergide ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.