ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Saray sobaları görücüye çıkıyor

Dolmabahçe Sarayı'na 100 yıl önce elektrik ve kalorifer sisteminin eklenmesiyle depolara kaldırılan 300-400 yıllık çini sobalar, restore edilerek ziyarete açılıyor.

4.1.2013

Saray sobaları görücüye çıkıyor

Dolmabahçe Sarayı’na 100 yıl önce elektrik ve kalorifer sisteminin eklenmesiyle depolara kaldırılan sanat eseri değerindeki 300-400 yıllık çini sobalar, aslına uygun restore edilerek gün yüzüne çıkarılıyor.

TBMM Milli Saraylar bünyesinde görevli çini soba ustası Halit Uçaroğlu, bugüne kadar bakım ve onarım görmeyen saray sobalarını, aslına uygun restore ederek ömürlerini uzatıyor.

Parçalarının ’’puzzle’’ gibi birleştirilmesiyle ortaya çıkan 1 ile 2,5 metre boyundaki sobalar, sarayın gezi güzergahında ziyaretçilerin görebileceği noktalara yerleştiriliyor.

Uçaroğlu, yaptığı açıklamada, genellikle ocak ve mangalların kullanıldığı Osmanlı saraylarında 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra mekanların kullanım amacı ve ısınma gereksinimine bağlı olarak bazı yerlerde şöminelere, bazı yerlerde de sobalara yer verildiğini söyledi.

Milli Saraylar Isıtma Araçları Koleksiyonu’nda yer alan 300-400 yıllık çini sobaların yaklaşık 150 yıldır sarayın bodrum katında sandukaların içinde dağınık bir şekilde muhafaza edildiğini anlatan Uçaroğlu, sobaların bugüne kadar herhangi bir onarım görmediğini belirtti.

Saraydaki çini sobaların ağırlıklı olarak Avrupa kaynaklı olduğunu aktaran Uçaroğlu, sobaların büyük bir kısmının çinilerinde ya da kapak ve kül çekmecesi gibi madeni aksamında bulunan markalardan kaynaklarının saptanabildiğini ifade etti.

Yorumlar
"Saray sobaları görücüye çıkıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Saray sobaları görücüye çıkıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.