ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Cahit Sıtkı’nın evi yenileniyor

Cahit Sıtkı Tarancı'nın evi, yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak.

26.11.2012

Cahit Sıtkı’nın evi yenileniyor

"Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher..." dizeleriyle ölümsüzleşen, Diyarbakır’ın yetiştirdiği ünlü kişiliklerden şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın (1910 1956) doğup büyüdüğü ve müze olarak kullanılan ev, çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden yorumlanıyor.

Tarancı ve ailesinin yaşadığı, 1733 yılında yapılmış ev Diyarbakır sivil mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösteriliyor. 1973 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca müzeye dönüştürülen yapı, Diyarbakır Müzesi’nce başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında şimdi yeniden hayat buluyor.

Daha önce 19. yüzyıl Diyarbakır yaşantısını canlandıran etnografik malzemeler, Tarancı’nın özel eşyaları, el yazısı ile yazılmış mektupları, kitapları, aile fotoğrafları ve belgelerin sergilendiği müze, "Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp Müzesi Teşhir, Tanzim Onarım Projesi" çerçevesinde, yepyeni yüzüyle meraklılarını ağırlayacak. Diyarbakır’ı ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı mekânlar arasında olan müzede, Tarancı’nın yaşamındaki detayların yanı sıra, Tarancı hakkında araştırma yapmak isteyenler için kütüphane ile geçici sergi mekânı da oluşturuldu.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
Mesaj Yaz 8.12.2012 17:52:56
Bende büyük üstadımızın evini gezmeyi çok isterim inşallah nasip olur

Mesaj Yaz 30.11.2012 01:55:03

Yemen Cumhûriyeti Devleti, Türk Askerlerinin Şehid ayakkabılarını müzede saklıyor...ibretlik ilgi. Bir televizyon proğramında gördüm... tekrar seyrettirseler de bir daha görsek.

Biz, Âkif''i, ilk yattığı mezarından bile ettik!... az öteye taşıdık!. ziyâret edenler, ikinci kabrini görüyorlar. Fotoğraflarla sâbit bilgi.

kadiryeter Kadir Yeter.
30.11.2012- TRABZON.

w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/2811/cahit-sitkinin-evi-yenileniyor


Mesaj Yaz 26.11.2012 23:47:02
İlgi:
http://www.edebiyatdefteri.com/siir/497861/


Mesaj Yaz 26.11.2012 23:30:39

Darısı Trabzonlu şairlerin başına... 60 Yıl yaşadığı evini yıktı Belediye... hem de süper restorasyonu yeni bitmiş... yanlış okumadınız...
Ali Rıza Yıldız şair evi, daha dün gibi gitti gözümün önünden(2012)... İki şair olarak Belediye Başkan yardımcısından istedim evi... bir- ik aylığına olsun; şair evi yapalım da öyle yıkın dedim; olmaz dedi, mahkeme kararı var veremem" dedi.

Ne alâkası var değil mi, Şair Cahit Sıtkı Tarancı ile... var- var çok alâkası var... Çok rey almak, Şairlerin ruhundan anlıyor anlamına gelmiyor... bâzen, çok rey başkanı dozerleştirebiliyor... ya da anlar görünen yetkilileri...

Yıkıntıları arasında elini öptüğüm ustamın özel eşyalarına çok resimler çektim... video da hem anlattım hem gözyaşı döktüm... seyredip- dinlemenizi istemem...çok üzülürsünüz... kıyamam.


Derdimi debreştirdiniz... bir susabilsem!.
Bu milletin kaç ferdi, Akif'în istiklâl Marşı okunurken gözünden yaş geliyor; ö gözleri öpeyim... öpeyim, ...

ŞAİR EVİ YAŞATANLARIN ELLERİNDEN ÖPERİM...

kadiryeter Kadir Yeter.
26.11.2012 TRABZON.

w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/2811/cahit-sitkinin-evi-yenileniyor



Yorum Yapın

Cahit Sıtkı’nın evi yenileniyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.