ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Altın Koza 'merhaba' dedi!

19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri' ünlü sinema sanatçıları Perihan Savaş, Ediz Hun ile yönetmen Abdurrahman Keskiner'e verildi.

18.9.2012

Altın Koza 'merhaba' dedi!

19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali ’Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ ünlü sinema sanatçıları Perihan Savaş, Ediz Hun ile yönetmen Abdurrahman Keskiner’e verildi.

Festivalin ’Açılış ve Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ töreni Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleşti. A Haber TV’de canlı olarak yayınlanan programa katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, ülkede özellikle sinema sektöründe daha çok ulusal markaya ve uluslararası düzeyde nitekli değerlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Altın Koza Film Festivali’nin geleneksel hale gelmiş bir organizasyon olmakla kalmayıp marka haline geldiğini belirten Arıcı, özellikle bu yıl yapılan değişiklikler ile sadece Adana değil, diğer illerin de sinema ile buluşma imkanı yakaladığını kaydetti. Festivalin Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtımına katkı sağladığını ifade eden Arıcı, "Film Yönetmenleri Derneği tarafından sinemanın temel unsurlarından biri olan yönetmenin daha iyi tanımlanması konusunda bir kapı açmak amacıyla ’Film-Yön En İyi Yönetmen’ ödülünün verilmesi festival açısından oldukça önemli bir yeniliktir. Yurtdışındaki festivallerde gerçekleştirilen bu uygulama ile filmlerin yönetmenler gözüyle bağımsız bir şekilde değerlendirilmesine imkan veriyor." dedi.

UZUN METRAJ FİLME 49 MİLYON 76 BİN TL DESTEK

Bakanlığın 2005-2011 yılları arasında 225 uzun metraj filme 49 milyon 76 bin TL destek verdiğini dile getiren Arıcı, şöyle devam etti: "Bu desteklerle üretimde bir canlanma meydana gelmiştir. 2005 yılında gösterime giren yerli film sayısı 27 iken 2011 yılında bu sayı 70 olmuştur. 2011 yılında gösterime giren 70 yerli filmin 28’i yani yaklaşık yüzde 40’ı bakanlığımız tarafından desteklenmiş filmlerdir. Bu yıl festivalin ’Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’ bölümündeki 14 filmin 10’nu (Araf, Ateşin Düştüğü Yer, Aziz Ayşe, Babamın Sesi, Gözetleme Kulesi, Rüzgarlar, Şimdiki Zaman, Yabancı, Yeraltı ve Yük) bakanlığımız desteği ile çekilmiştir. Festivalde yarışan filmlerin büyük çoğunluğu bakanlık yardımıyla gerçekleştirilmesi Türk sinemasına verilen desteğin karşılığının alındığının önemli bir göstergesidir."
Türk sinemasının yakaladığı ivmeyi kaybetmemesini arzu ettiklerini haTIRlatan Arıcı, sektörün yakaladığı başarıyı sürdürmesinin yolunun genç sinemacıların yetiştirilmesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise kentin geçmişten bugüne sinema sanatıyla iç içe yaşamış önemli bir merkez olduğunu vurguladı. Bu yıl ilk kez gezici sinema TIR’ının 61 gün, 14 bin 500 km. yol alarak Anadolu halkıyla buluşturduklarını hatırlatan Aldırmaz, bu uzun ve meşakkatli yolda kendilerine destek veren kişi ve kurumlara teşekkür etti. Sinema Müzesi’ni büyüteceklerine işaret eden Aldırmaz, terör saldırılarını da lanetledi.

SAVAŞ: SİNEMALARI GÖRMEK İSTİYORUM

Yaşam Boyu Onur Ödülü alan sanatçılardan Perihan Savaş, 5 yaşında şehir tiyatrolarına girdiğini, 1971’de ise sinemaya başlayarak, 50 yıllık sanat yaşamını geride bıraktığını söyledi. Bu emeğin karşılığı olarak ödüle layık görülmekten duyduğu mutluğu dile getiren Savaş, "Altın Koza’dan bu ödülü almak ayrı bir onur kaynağı. Çok heyecanlıyım. Adana halkına teşekkür ediyorum. Yıllardır sinema ile iç içeyiz. Belediyeye rica ediyorum. Eskiden galalara geldiğimiz dönemde bir gecede 15–20 sinema salonunu dolaşırdık. Tekrar o sinemaları görmek istiyorum. Çok sevinçliyim. Bir o kadar da üzgünüm. Evet sanatçıyım, aynı zamanda bir anneyim. Artık anneler ağlamasın." şeklinde konuştu.

"ALTIN KOZA SİNEMA VE SANATA KÖPRÜ OLMUŞTUR"

Ödülünü Vali Hüseyin Avni Coş’un elinden alan yönetmen Abdurrahman Keskiner ise Adana ve Altın Koza’nın meslek yaşamında önemli bir yer işgal ettiğine dikkat çekti. Başlangıcından buyana festivali yakından takip ettiğini ve burada görevler üstlendiğini anlatan Keskiner, ustası Yılmaz Güney’den ödül almanın gururunu yaşadığını aktardı. Altın Koza’nın sinema ve sanata yıllarca köprü vazifesi gördüğünü bildiren Keskiner, "50 yıldır İstanbul’da sinemaya hizmet veriyorum. Festival, kimi zaman kesintilere uğrasa da dimdik ayakta kalmıştır. Burada büyük sanatçılar yetişti." ifadelerini kullandı.

Türk sinemasının ünlü aktörlerinden Ediz Hun ise Adana’nın güzelliklerinden övgüyle bahsetti. Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Neriman Köksal, Ekrem Bora, Sadri Alışık gibi sinemanın emekçilerini anan Hun, ödülü bu isimler adına aldığını kaydetti.

Sunuculuğunu Caner Cindoruk’un yaptığı törene AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Uluslararası Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri Başkanı Ferzan Özpetek, sanatçılar Nurgül Yeşilçay, Menderes Samancılar, Süleyman Turan, Yılmaz Köksal, Yusuf Sezgin gibi çok sayıda sanatçının katıldığı geceye vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
"Altın Koza 'merhaba' dedi!" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Altın Koza 'merhaba' dedi! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.