ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Çanakkale için dört film birden

Türk sinema izleyicisinin 'Çanakkale hasreti' dört filmle son buluyor. Dört ayrı yönetmen, 250 bin şehidin verildiği Çanakkale Savaşı'nı sinemaya aktarıyor. Sinan Çetin, Yeşim Sezgin, Serdar Akar ve Mahsun Kırmızıgül, birbirinden iddialı yapımlarla bu destanı perdeye yansıtacak.

30.7.2012

Çanakkale için dört film birden

Türk sinema izleyicisi yıllardır 250 bin şehidin verildiği ’Çanakkale destanı’nı anlatan bir filmin neden çekilemediğini sorup durdu. Hollywood’un pahalı savaş filmlerine imrenerek ayrıldı salonlardan. İstanbul’un Fethi’ni beyazperdede görme hayalini ’Fetih 1453’ ile bir nebze olsun yaşasa da, Çanakkale’yi anlatmaya kimse cesaret edememişti. Çizgi filmler, belgeseller ve tiyatro oyunlarına konu olan Çanakkale Savaşı, bu yıl ilk kez perdeye taşınıyor. Hem de dört ayrı filmle... ’Çanakkale 1915-Diriliş’in çekimleri tamamlanırken, Sinan Çetin ’Çanakkale Çocukları’nı çekmeye başladı. İki film de ’motor’ demek için gün sayıyor: Yönetmen Serdar Akar ’Çanakkale’, Mahsun Kırmızıgül ise ’57. Alay’ adıyla Çanakkale destanını beyazperdeye yansıtmaya hazırlanıyor.

Sinan Çetin’in iki yıldır üzerinde çalıştığı ’Çanakkale Çocukları’, bir annenin çocuklarını savaştan alma çabasını anlatıyor. Haluk Bilginer (Kasım Bey), Rebekka Haas (Kathy), Oktay Kaynarca, Yavuz Bingöl, Wilma Elles ve Demir Demirkıran’ın rol aldığı filmde Sinan Çetin’in çocukları Orfeo (Osman) ile Cemo (James) de rol alıyor. İki ayrı cephede iki düşman kardeşin karşı karşıya geldiği filmde, annelerinin onları kurtarma çabası perdeye yansıyacak. Çatalca Durusu’da çekilen film, 28 Eylül’de gösterime girecek.

Turgut Özakman’ın aynı adlı kitabından uyarlanan ’Çanakkale 1915-Diriliş’ filmi, bu dönem gösterime girecek iddialı yapımlardan. Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı Gürpınar beldesinde çekilen film; Balkan Savaşı’nda hezimete uğrayan bir milletin silkinerek ayağa kalkışının, dirilişinin hikâyesini konu alıyor. Bigalı Mehmet Çavuş’un, Seyit Onbaşı’nın, Mustafa Kemal Paşa’nın ve daha birçok isimsiz kahramanın hikâyelerinin perdeye taşındığı filmi Yeşim Sezgin yönetiyor. Filmde Yetkin Dikinciler, Şevket Çoruh, Barış Çakmak, Serkan Ercan, Rıza Akın ve Bülent Alkış gibi oyuncular rol alıyor. 18 Ekim’de gösterime girecek filmin yönetmeni Yeşim Sezgin, Çanakkale filmlerinin çokluğunu, "Çanakkale tek filmle anlatılacak bir savaş değil." cümlesiyle açıklıyor.

Serdar Akar, uzun zamandır üzerinde çalıştığı "Çanakkale"nin çekimlerine ağustos ayında başlamayı planlıyor. Genel yönetmenliğini Serdar Akar, yönetmenliğini Sadullah Şentürk’ün üstleneceği filmde Erdal Beşikçioğlu ve Yetkin Dikinciler gibi oyuncuların adı geçiyor. Filmde, gerçeği yansıtmak amacıyla Anzak askerlerini, Avustralyalı veya Yeni Zelandalı oyuncular canlandıracak. 1.000 figüran için Çanakkale’deki bir Cast Ajans’ı ile anlaşma sağlandı. Filmin özel efektleri için Er Ryan’ı Kurtarmak filminin efektlerini yapan Mark Meddings’in adı geçiyor.

Mahsun Kırmızıgül de ’Beyaz Melek’, ’Güneşi Gördüm’, ’New York’ta Beş Minare’ gibi toplumsal temalı projelerin ardından kamerasını Çanakkale’ye çevirdi. Kırmızıgül, bir yıldır üzerinde çalıştığı ve Çanakkale Zaferi’ni anlatan ’57. Alay’ filminin hazırlıklarını tamamladı. 20 milyon dolar bütçeyle çekilecek filmin oyuncu kadrosu henüz netleşmedi. Filmin çekimleri Avustralya-Melbourne ve Gelibolu’da yapılacak ve 2 bin figüran rol alacak. 18 Mart’ta gösterime girecek filmi Pinema Film dağıtacak.

’BU FİLMDE ROL ALMAK BENİM İÇİN ÖNEMLİ’
En son New York’ta Beş Minare’de rol alan Haluk Bilginer, Sinan Çetin’in yazıp yönettiği ’Çanakkale Çocukları’nda İttihat ve Terakki’nin önde gelen bürokratı Kasım Bey rolünde. İki oğlunu birden savaşa yollayan bir babayı oynayan Bilginer, "Dönem işlerini çok seviyorum. Bu filmde rol almak çok önemliydi. Hikâyesi uzun yıllar akıllardan silinmeyecek. Filmin vizyonunu ben de iple çekiyorum." dedi.

Kaynak.sabah.com.tr

Yorumlar
"Çanakkale için dört film birden" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Çanakkale için dört film birden ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.