ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Osmanlı'nın kurulduğu kalede kazılar başladı

Osman Bey tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da Osman Bey adına ilk hutbe okunarak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nde kazı çalışmalarına başlandı.

18.7.2012

Osmanlı'nın kurulduğu kalede kazılar başladı

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacahisar Kalesi’nin ve yerleşiminin araştırılması fikrinin ilk kez 1999’da tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından ortaya konulduğunu belirterek, kazıların aynı yıl Prof. Dr. İnalcık ve dönemin AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Parman tarafından başlatıldığını kaydetti.

Kazıların 2009’da kendisinin bilimsel danışmanlığında, Eskişehir Arkeoloji Müzesi sorumluluğunda, Müze Müdürü Dursun Çağlar’ın başkanlığında yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Altınsapan, şöyle konuştu:

’’2012 yılında da, 2011’deki gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AÜ adına kazılara başladık. 9 Temmuz’da kazılar, alandaki taşların temizlenmesiyle hız kazandı. Kazılar, 20 işçi ve Sanat Tarihi, Arkeoloji bölümlerinden 20 öğrenciyle sürüyor. 16 Eylül’e kadar sürecek kazılarda, İstanbul 4. Koruma Kurulu’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ahmet Hamdi Bülbül, Kazı Başkan Yardımcısı ve AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Demirel Gökalp, Alan Sorumlusu ve AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Dr. Ali Gerengi görev alıyor. Bu yıl kazılar, iç surun batısı ve doğusunda devam edecek. İç alandaki zaviyede de çalışmaları tamamlayacağız.’’

Prof. Dr. Altınsapan, Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının da kazıya başlamada kendilerine heyecan verdiğini bildirdi.

’’Kalenin fethi, Osmanlı’nın Bizans’a rakip olacağının göstergesi’’

Karacahisar Kalesi’nin Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu ve Osman Bey’in batılılardan fethettiği ilk kale olduğunu anlatan Prof. Dr. Altınsapan, şöyle devam etti:

’’Karacahisar Kalesi, Osman Bey’in batıya kendisini ispat ettiği ilk yerdir. Bu kaleye Osmanlı Beyliği’nin ilk payitahtı diyebiliriz. Osmanlı’nın ilk kroniklerinin, kalenin 1288 yılında fethedilerek 1299 yılında Osman Bey adına ilk hutbe okunduktan sonra sikke basılıp devlet olma kimliğini kazandığına dair belgeleri ve yazıları, kazı çalışmalarıyla paralellik gösteriyor. Kalenin fethedilmesi, Osmanlı’nın Bizans’a büyük bir rakip olacağının göstergesi olmuştur. Karacahisar Kalesi, batıya açılan Osmanlı’nın ilk basamağı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ortaya çıkışının başlangıç noktasıdır.’’

Prof. Dr. Altınsapan, kazı çalışmalarında kendilerine destek veren AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’a teşekkür etti.

Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökalp de, 9 Temmuz’da kazıların kalenin iç surunun temelindeki mekanları tespit etmeye yönelik başladığını bildirdi.

Alan Sorumlusu Dr. Gerengi de, kazı çalışmalarında iç surunda doğusundaki mekanlara ve kalenin içindeki zaviyeye yoğunlukla ilgi göstereceklerini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Bülbül de, bu yılki çalışmaların tahribata açık kalenin korunmasına yönelik de olacağını söyledi.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
"Osmanlı'nın kurulduğu kalede kazılar başladı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Osmanlı'nın kurulduğu kalede kazılar başladı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.