ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Los Angeles'ta 340 tonluk uçan kaya!

ABD’nin Los Angeles kentindeki Sanat Müzesi (LACMA), Michael Heizer’in 340 tonluk granit bir kaya ile yaptığı Havalanan Kütle/ Levitated Mass adlı eserinin açılışını yaptı

26.6.2012

Los Angeles'ta 340 tonluk uçan kaya!

ABD’nin Los Angeles kentindeki Sanat Müzesi (LACMA), Michael Heizer’in 340 tonluk granit bir kaya ile yaptığı Havalanan Kütle/ Levitated Mass adlı eserinin açılışını yaptı. Yetkililer, yeryüzü sanatı yaparak ün kazanan Heizer’ın Havalanan Kütle adlı yapıtını görmek için yaklaşık bin kişinin müzeye akın ettiğini açıkladı. Müzenin arka bahçesinde 142 metre uzunluğundaki hendeğin üzerine yerleştirilen granit kaya, hendekte yürüyen ziyaretçilere “havada uçuyormuş” gibi görünüyor. Kamuoyu karşısına çıkmamayı tercih eden 67 yaşındaki Heizer, açılış törenine katıldı. Heizer, kayanın altındaki hendekten müze yetkilileri ve eserini heyecanla bekleyen hayranlarıyla birlikte geçti.
Yıllarca doğru kayayı aradı


Michael Heizer’in bu eserini çok uzun zaman önce planladığı ancak “doğru kayayı” bulana kadar beklediği belirtiliyor. Heizer’in 40 yıl boyunca aradığı ve yedi yıl önce Riverside’daki bir taş ocağında bulduğu 340 tonluk granit kaya, iki haftada 159 kilometre uzaklıktaki ocaktan müze binasına taşınmıştı. İki katlı bir ev büyüklüğündeki ve damla şeklindeki kayanın taşınabilmesi için futbol sahası uzunluğunda özel bir taşıyıcı inşa edilmişti. Bu zorlu yolculuğun başlayabilmesi için, Riverside’dan Long Beach’e kayanın geçeceği 22 kentin yönetimlerinden gerekli izinlerin alınması altı ay sürdü.
Piramitlerden sonra en büyüğü


Uzmanlar, sözkonusu kayanın, Mısır’ın piramitlerinin yapımından sonra A noktasından B noktasına taşınan en büyük taş olduğunu belirtiyor. Projenin toplam maliyetinin beş ila 10 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Heizer’in 1971 yılında Nevada Çölü’nde başlattığı ve metrelerce yükseklikte, tonlarca ağırlıkta kayalardan oluşan Şehir adlı eserinin yapımı ise hâlâ devam ediyor.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 26.6.2012 14:29:32
sanat ın böylesini sevmiyorum


Yorum Yapın

Los Angeles'ta 340 tonluk uçan kaya! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.