ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Uçan Süpürge Festivali Başlıyor

15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 10-17 Mayıs tarihlerinde Ankara'da yapılacak.

27.4.2012

Uçan Süpürge Festivali Başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Altındağ ve Yenimahalle Belediyeleri ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen festivalin tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantıya Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, sinema sanatçısı Necla Algan katıldı.

Güner, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kadın emeğinin görünür kılınması için sinemada emek sarf eden kadınlarla birlikte bir festival yapmak için yola çıktıklarını söyledi.

Sinemanın kadınların örgütlenmesi için hem amaç hem de araç olduğunu dile getiren Güner, ’’Biz çok yol kat ettik. Uluslararası sinema eleştirmenleri jürisinin dünyada ödül verdiği tek kadın filmleri festivali olduk. Biz Uçan Süpürge olarak bu konuyla ilgili bir ilk olmanın sorumluluğunu taşıdık. 15 yıl boyunca dünyayı takip ettik, dünyanın gündemini Türkiye’ye, Türkiye’nin gündemini genele yaydık’’ dedi.

Festival programını ’’zengin ve muhteşem’’ olarak nitelendiren Güner, ’’Bu festival sadece Ankaralıların değil, başka illerden kadınlar biz de gelmek istiyoruz diyorlar hepsini bekliyoruz’’ diye konuştu.

Toplantıya katılan usta sinema eleştirmeni Atilla Dorsay da konuşmasına ’’Uçan süpürge lafı tabii biraz cadıları hatırlatıyor. Onlar da birer cadı ama hepsi inanılmaz güzellikte işler yapıyorlar’’ sözleriyle başladı.

Festivale daha önce de çağrıldığını ancak yoğun işleri nedeniyle katılamadığını belirten Dorsay, ’’Bu yıl da yoğun bir dönemde olmama rağmen gelmeyi bir görev bildim. Çünkü yaptıkları işe çok saygı duyuyorum’’ dedi.

Medyanın defalarca haber yapmasına, iktidarın ilgili bakanının verdiği sözlere ve inanılmaz kamuoyu baskısına rağmen Türkiye’de kadının töre cinayetine kurban gittiğini, baskıya uğradığını, dayak yediğine dikkati çeken Dorsay, şöyle devam etti:

’’Türkiye’de böyle de, bütün dünyada çok mu iyi? En ileri ülkelerde bile kadın hala baskı altında. Ayrımcılık denen çağdaş baskının tutsağı oluyor, en ileri ülkelerde bile. Dolayısıyla bu tür girişimlerin sadece birer sanat eylemi olarak görülmemesi kadının her alanda kendini ifade etme çabasının sanatla soslandırılmış bir aşaması olarak görülmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu yılki festivali izleyen bir kişi, dünyada kadının neler yaratabildiğini, bitmeyen sorunlara nasıl çağdaş ve önemli tanıklıklar getirdiğini anlayabilir. Bu yılın 15. yılı benim içinde çok anlamlı burada olduğum için çok mutluyum.’’

Konuşmaların ardından Dorsay ve sanatçı Necla Algan festivalin programları ve gösterilecek filmler hakkında katılımcılara bilgi verdiler.

-15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali-

Festival, 10 Mayıs’ta Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Gecede Hale Soygazi’ye ’’Uçan Süpürge Onur Ödülü’’, Füsun Demirel ve Serra Yılmaz’a ’’Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’’ verilecek.

Festival film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, film okuma etkinlikleri, sergiler ve birçok sürprizle sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde, bu yıl Fas’tan Filistin’e, Şili’den Estonya’ya, Norveç’ten ABD’ye 41 ülkeden 100 yönetmenin 115 filmi gösterilecek.

Festival kapsamında Ankara, Hacettepe ve ODTÜ’de özel gösterimler ve söyleşiler düzenlenecek. Kurmaca uzun metraj filmlerin gösterimleri Kızılırmak Sineması’nda, kısa metraj ve belgesel filmler Alman Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Festival biletleri 28 Nisan’da satışa çıkacak. Sinemaseverler biletlerini Kızılırmak Sineması’ndan ve mybilet.com’dan satın alabilecek. Bilet fiyatları gündüz seansları için 2 TL, akşam için öğrenci 7, tam 10 TL olarak belirlendi.

Dolu içeriğiyle seyirciyi selamlayacak festival, bu yıl şu bölümlerden oluşacak; ’’Sinemamız, her biri ayrı renk, naneli çay: Mağrip esintileri, kuzey ışıkları, hiçbir yer, ah minel aşk, üç kuşak, barış adlı çocuk, olay yeri: aile, pembesiz mavisiz, uzak diyarlar, women make movies seçkisi, en gerçekler: belgeseller, en hayaller: canlandırmalar’’.

Festivalin bu seneki kısa film yarışmasının konusu ’’Size Baba Diyebilir miyim?’’ olarak belirlendi.

Öte yandan festivalin genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, onların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla verdiği ’’Genç Cadı Ödülü’’nün dördüncüsü bu yıl sahibini bulacak.

Festivalin olmazsa olmazlarından kısalar bu yıl da birçok ülkeden Ankara’ya esintiler getirecek.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 29.4.2012 16:13:50
yahu amblemini bir inceleyin

dört tane biribirinden muhteşem imge gizli....

öyle basit bir aklın ürünü değil varya

adam resim ile zaten işin elitliğini anlatıvermiş....



Yorum Yapın

Uçan Süpürge Festivali Başlıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.