ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Elektronik Kitaba İlgi Rekora Koşuyor

Almanya’da her dört kişiden biri elektronik kitapları tercih ediyor. Beş yıl içinde ülkede Noel’de satılan kitapların yarısının elektronik kitaplar olması bekleniyor.

4.4.2012

Elektronik Kitaba İlgi Rekora Koşuyor

Hamburg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kitaplara ilgi duyan her dört Alman’dan biri hayatında bir kez de olsa elektronik kitap okudu. Geçen yıl zaman zaman kitap satın alıp okuyan insanların yüzde 14’ü en az bir kez elektronik kitap satın aldı. Yüzde 9’luk bir kesim ise ücretsiz elektronik kitap ve deneme metinlerini okudu.

Araştırmanın yöneticilerinden Prof. Michael Clement, Almanya’da da bu alanda ABD’dekine benzer büyük bir gelişme olduğu görüşünde. Clement, “Almanya’da gelecek beş yıl içinde, Noel ticaretinin kitaplardan elde edilen cirosunun yüzde 50’sini elektronik kitapların oluşturacağından yola çıkıyoruz” dedi.

Üçte biri arkadaşlar üzerinden alıyor

Elektronik kitap satın alanlar geçen 12 ay içinde ortalama 57 euro harcadı

Elektronik kitap satın alanlar geçen 12 ay içinde ortalama 57 euro harcadı. Ayrıca tüketiciler bir e-kitap için ortalama 15, 84 euroluk fiyatı da normal olarak nitelendiriyor. Kullanıcılar, resim, harita ya da özet gibi kitabın ek içeriklerine de önem veriyor.

Araştırmaya göre, elektronik kitap satın alanlar gelecekte de almayı planlıyor, elektronik kitap okumayanların ise gelecekte de böyle bir planı bulunmuyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli nokta da elektronik kitap okuyanların üçte birinin kitabı arkadaşları üzerinden edinmiş olması.

Elektronik kitap almak isteyenlerin en sık başvurduğu site ise Amazon. Geçen 12 ay içerisinde okuyucuların yüzde 57’si Amazon, yüzde 27’si iTunes, yüzde 18’i Thalia, yüzde 14’ü Weltbild/Hugendubel ve yüzde 9’u da Libri üzerinden satın aldı.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 4.4.2012 23:03:47
Kitap fetişistiyim. Dokunmam lazım. Elime almalıyım, sayfalarını çevirebilmeliyim. Daha önce başka sahibi varsa onun izlerini görmeliyim.

Ama bu dönem geçmişte kalmak üzere.

İlkin ders kitaplarını taşımanın ne kadar kolay olduğunu farkediyorsunuz. Sonra okurken not almanın, üstünü çizmenin, alıntı yapmanın, vs. Sonra okullara kütüphane hediye etmek yerine birer tane okuyucu vermenin ne kadar ucuza geldiğini öğreniyorsunuz. Tek bir kopya yerine herkesin kendi okuyucusuna birer kopya. Alışıyorsunuz. Ben dolmakalemle mektup yazarım derken eposta kullanmaya, sonra onu da bırakıp mesaj atmaya alıştığınız gibi. Bir dönem geride kalıyor. Benim merak ettiğim kütüphanecilik okullarında bu durumla ilgili hangi çalışmaların yapıldığı.


Mesaj Yaz 4.4.2012 15:05:36
Tamam ağaçlar kurtulacak biraz olsun...Ama ben kitabın mis kokusunun yerini ikide bir bozulan, virüs kapan, soğuk aygıtlar alsın istemiyorum...Bir kitabı yüzyıllarca saklamak mümkün içindekilerle. Ona sarılmak mümkün, koklamak mümkün...Kalsığın sayfayı kıvırman mümkün...

Dilerim birgün "eskiden kitaplar kağıttandı" diye bir cümle kurmak zorunda kalmayız...



Yorum Yapın

Elektronik Kitaba İlgi Rekora Koşuyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.