ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyanın Beklediği Fetih 1453 Yarın Vizyonda!

Fragmanları büyük ilgi görüp tartışma çıkaran 'Fetih 1453' filmi yarın vizyonda

15.2.2012

Dünyanın Beklediği Fetih 1453 Yarın Vizyonda!

Yönetmenliğini Faruk Aksoy’un yaptığı ’Fetih 1453’ filmi, yaklaşık 3 yıllık hazırlık ve yapım aşamasından sonra yarın izleyicisiyle buluşacak.

Yapımcılığını Faruk Aksoy, Servet Aksoy ve Ayşe Germen’in üstlendiği film, yarın saat 14.53’te vizyona girerek izleyiciye hoş bir sürpriz de yapacak.

Tarihin en görkemli, en gurur verici olaylarının başında gelen İstanbul’un fethini en güzel görüntülerle, muhteşem prodüksiyon ve sinema anlatım diliyle izleyicisine ulaştırması düşünülen film, engelli sinema izleyicileri de dikkate alınarak, bazı illerde belirlenen sinemalarda Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.

17 milyon dolarlık bütçenin ayrıldığı filmde, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan fetihlerine kadar süreç anlatılacak.

Fragmanı bile çıktığı ilk andan itibaren büyük bir ilgiyle karşılanan film için tam 3 yıl çalışıldı. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre, KKTC, Orta Doğu ülkeleri, Endonezya, Malezya, Rusya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Yunanistan, Güney Kore, Tayland, Japonya ve Amerika’da gösterime girecek olan filmde, Fatih Sultan Mehmet’i Devrim Evin oynuyor.

Oyuncu kadrosunun belirlenmesi için yüzlerce aday ile görüşen yapımcı ve yönetmen Faruk Aksoy, Ulubatlı Hasan için İbrahim Çelikkol’u, Era için Dilek Serbest’i, Konstantin için Recep Aktuğ’u ve Justiniani için Cengiz Coşkun’u seçerek kamera karşısına çıkardı.

Bugüne kadar Türk sinema tarihindeki en yüksek kopya adedi ve salon sayısıyla gösterime girecek filmin danışmanlıklarını Prof. Dr. Feridun Emecan, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu ve araştırmacı-yazar Adem Saraç yaptı.

’Fetih 1453’ filminin müziklerinde ise müzisyen ve orkestra şefi Benjamin Wallfisch’in imzası bulunuyor.

’Robin Hood’, ’Red Riding Hood’, ’Life İn a Day’, ’The Rite’, ’Jane Eyre’, ’Eat Pray Love’, ’Moon’, ’Agora’, ’Atonement’, ’Miss Potter’, ’V for vandetta’, ’Pride and Prejudice’ ve daha birçok gişe rekorları kıran filmlerin müziklerinin orkestrasyonunu yapan Benjamin Wallfisch, ilk kez bir Türk filminin müziklerini yapacak.

Sinema izleyicileri, 160 dakikalık filmin 120 dakikasında dünyaca ünlü müzisyenin film için yaptığı özgün besteleri duyacak.

Bratislava Senfoni Orkestası’nın hayata geçireceği Wallfisch’in bestelerinde fetih, aşk, din ve savaş temaları işlendi.

Çekim süreci

Nisan 2009’da hazırlıklarına başlanan filmin ilk etabı Eylül ayında, 4 bin metrekarelik kapalı alana sahip stüdyoda çekildi. Devasa alanda, Rum Sarayı, Taht Odası, Edirne Sarayı, iç odaları gibi dekorlar inşa edilerek, filmin bazı iç mekanlarının çekimi yapıldı.

40 kişilik tasarım ve animasyon ekibi, Doğu Roma ve Edirne Sarayları’nı aslına uygun olarak 3 boyutlu hazırladı. 200 adet özel ışık sistemi kullanılan bu çekimler 4 haftada tamamlandı.

Mayıs ayında başlanan filmin 2. etabında, Ataköy’de TOKİ’ye ait tarihi baruthane alanı çekimin merkezi oldu. 25 dönüm arazi üzerindeki tarihi dokular da kullanılarak 14 bin 600 metrekarelik dekor inşa edildi. Top döküm atölyesi, pazar alanları, Cenova Limanı, kiliseler gibi mekanların hazırlanması için 7 ay çalışıldı.

Top döküm atölyesi, alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda, gerçeğe uygun bir şekilde inşa edildi.

Yaklaşık 2 bin 700 metrekare alan üzerine kurulan atölyede, 14 ton eriyik kapasiteli 3 devasa potanın yanı sıra fırınlar, hurda odaları, soğutma kulesi ve körükler gibi tüm detaylar ince işçiliklerle hazırlandı. Atölye 6 ayda tamamlandı.

Tarihin en büyük topu olan Şahi topu, birebir ölçülerinde imal edildi.

Rumeli Hisarı inşaatının çekimleri için 5 bin metre karealanda Rumeli Hisarı’nın bir bölümü yapıldı. Ayrıca filme sponsor olan Tuzla’da yapı kimyasalları ve yalıtım sektöründe faaliyet gösteren bir firma tarafından çekimler için binlerce metreküp strafor kullanıldı. Dev bloklar halinde 32 densite yoğunluğunda üretilen straforlar ile surların bir kısmı yeniden inşa edildiği gibi, filmde kullanılan top, top mermileri, kağnı arabaları ve gemiler de straforlardan orijinaline uygun olarak yapıldı.

Dönemin Cenova Limanı’nın canlandırılması için 2 bin 500 metrekare gerçek zeminli mavi havuz inşa edildi.

Filmde, Era karakterinin büyüdüğü yer olarak izlenecek köy Kemerburgaz’da inşa edildi. Filmde ’flashback’ olarak ve sadece 20 saniye izleyiciye sunulacak köy için 16 ahşap ev ve bir cami inşa edildi.

Konstantinopolis ve Edirne Pazarı yerleri, yine uzmanların görüşleri alınarak hazırlandı. Pazarda satılacak sebze ve meyvesine kadar, dönem bilgileri göz önünde tutularak, hassasiyetle oluşturulan Pazar yerlerinin inşası bir ay sürdü.

6 hafta süren 2. etap çekimleri, Edirne 2. Bayezid Külliyesi’nde tamamlandı.

15 bin yardımcı oyuncu rol aldı

Tamamen savaş alanını yansıtan son etap, yoğun çalışmalarla 10 ayda tamamlandı.

Alibeyköy’deki baraj havzasının yanındaki 100 bin metre karearazi üzerinde kurulan platoda; Fatih Sultan Mehmet’in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, hastane çadırları, İstanbul’un surları, bataryalar, şahi top ve küçük toplar, topların bulunduğu mevkiler, asker istihkam ve yemek alanları, Medine şehir sokakları, Vatikan Sarayı Kütüphanesi, İstanbul şehir sokakları ve şehrin alınmasında önemli rol oynayan yer altı savaş tünelleri, Konstantin ve Guistiniani’nin savaş karargahları inşa edildi.

Ayrıca deniz savaşı ve karadan kaydırılacak gemiler için gerçek ölçüsünde 3 adet kadırga yapıldı.

100’er metre uzunluğunda 15 ve 18 metre yüksekliğinde 8’er metre kalınlıkta 2 aşamalı şehir surları inşa edildi.

Savaş alanı için 15 top bataryası 5 adet 20 metre boyunda gerçek ve işlevsel savaş kulesi, 5 adet 15 metre boyunda büyük mancınık 10 binin üzerinde çeşitli savaş malzemesi ve aksesuarı yapıldı.

Toplam 15 bin yardımcı oyuncunun rol aldığı filmin son etabının çekimleri 11 haftada tamamlandı.

Oyuncular at ve kılıç eğitiminden geçirildi

Filmin cast çalışması da bir yıl sürdü. Özellikle Fatih Sultan Mehmet, Halil Paşa, Era, Guistiniani, Konstantin ve Ulubatlı Hasan karakterlerini seçmek için yüzlerce oyuncu ile görüşüldü.

Oyuncuların büyük çoğunluğu at ve kılıç eğitiminden geçirildi.

20 terzinin görev yaptığı filmde, toplam 44 bin metre kumaş kullanılarak kostümler ve aksesuar malzemeleri hazırladı.

Çekimlerde 40 manda ve 250 at kullanıldı. Savaş sahnelerinde yere düşen atların yaralanmaması için toprak kazılarak sünger zeminler oluşturuldu. Çekimler sırasında sette sürekli doktor, ambulans ve veteriner hazır bulunduruldu.

Aksiyon sahnelerinde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan getirtilen uzman dövüş kareografları ve dövüşçü ekipleri görev aldı.

Çekim sırasında birtakım kazalar da yaşandı. Filmin yönetmeni Faruk Aksoy’un kolu kırıldı. İbrahim Çelikkol’un kılıç eğitimi sırasında topuğu çatladı. Cengiz Coşkun da çekimler sırasında kafasından yaralandı. Ayrıca attan düşen Recep Aktuğ’un iki kaburga kemiğinde çatlak oluştu.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
"Dünyanın Beklediği Fetih 1453 Yarın Vizyonda!" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Dünyanın Beklediği Fetih 1453 Yarın Vizyonda! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.