ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünya üzerinde Kaç Tane Cami Var?

Dünya üzerindeki camiler hakkında bilgi sahibi olmak için küçük bir araştırma yaptık. Bakalım internet bu konuda ne kadar yardımcı oluyor bize…

31.1.2012

Dünya üzerinde Kaç Tane Cami Var?

Camilerimizin her biri, Allah’ın evleri olması sebebiyle çok kıymetliler bizim için. Mahallemizdeki camilere baktığımızda görürüz ki, mahallenin tüm sakinleri, eğer varsa caminin bir eksiğini tamamlamak adına çalışırlar günler boyunca. Cuma günleri hutbede duyurulan yardım çağrısına da düşünmeden koşar cemaat.
Mahallemizdeki camilere bu denli kıymet verirken, uzaklarda, belki dünyanın diğer ucundaki camiyi de bir diğerinden ayırmayız. Düşünün ki, Avustralya’ya gitseniz ve orada bir camiye rastlasanız, nasıl da mutlu olursunuz… Bundan dolayıdır ki camiler Allah’ın evleri olarak bizde bambaşka bir yere sahiptir.
Dünya üzerinde kaç tane cami var?
Bizim gibi işi gücü olmayan insanların aklına ilginç sorular gelir bazen. Örneğin bu haberi düşünmeye başladığımda aklıma gelen sorulardan birisidir bu; dünya üzerinde kaç tane cami var? Milyonlarla mı ifade ederiz bu sayıyı yoksa yüzbinlerle mi? Elbette ki bunun cevabını bilmek imkansız gibi bir şey…
Fakat bazıları elinden geldiğince bu konu ile ilgilenmeye çaba göstermişler ve internetin imkanını kullanarak dünyadaki camileri gözümüzün önüne getirmişler. Ben de konunun meraklısı olarak internet üzerinde bu konuda minik bir araştırma yaptım.
Dünyanın bütün camileri orada mı?
İlk olarak bir blog sayfası çıktı karşıma. “Dünyanın bütün camileri burada” sloganını kullanan bu blog (dunyacamileri.blogspot.com), ciddiye alınacak bir çalışmanın ürünü olduğunu yansıtıyor. Sık sık güncellenen sitede dünyanın birçok noktasındaki camilerin fotoğrafları ve bir kısmı ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Sağ taraftaki ülkeler listesine bakınca yüzden fazla ülkede bulunan binden fazla camiye ait kayıtlarla karşılaşıyorum. Bunlardan rastgele bazılarına tıklıyorum. İtalya’daki Roma Camii’ne ait fotoğraflar ve İngilizce açıklamalar karşılıyor beni. Bir diğer sayfada Paraguay’daki bir caminin fotoğrafını görüyorum. Oradan Ürdün’e, Hong Kong’a, Somali’ye geçiyorum.
Nihayet Türkiye’deki camilere geliyor sıra. Tabi Türkiye camileri daha fazla yer kaplıyor sitede. Her şehirden hemen hemen 20-30 cami ile ilgili bilgiler ve fotoğraflar var. Yaşadığım yer olan Eskişehir’den hangi camilere yer verildiğine bakıyorum. Genellikle ilçelerdeki tarihi camilerle ilgili bilgiler yer alıyor bu kısımda. Bana göre Eskişehir’in göz bebeği olan Kurşunlu Camii ile ilgili de epeyce bilgi var.
İstanbul’dan ise tam 771 cami kayıtlı bu sayfaya. Bu vesileyle ecdadımızın İstanbul’u nasıl da mabedlerle dolu bir şehir haline getirdiğini düşünüp dua ediyorum onlara. Mihrimah Sultan Camii, Kalenderhane Camii, İskenderpaşa Camii gibi İstanbul’a her gidişimde ziyaret etmek istediğim camilere göz atıyorum. Süleymaniye Camii’ne bakarken gözüm bir başka ayrıntıya takılıyor; Süleymaniye’nin bir adaşı da Avustralya’da bulunuyormuş. Avustralya’nın batı kısmında yer alan Perth Süleymaniye Camii’nin yapılışına dair kısa öyküyü okuyorum buradan. Bu şekilde dolaşırken kaybolup gidiyorum sayfaların arasında…
Daha küçük çalışmalar da var
dunyacamileri.blogcu.com adresi, Google aramaları sonucu karşıma çıkan bir diğer blog. Listeleme ve kapsam bakımından bir önceki sayfa kadar geniş olmayan bu sayfada, daha çok Türkiye’deki camilerle ilgili bilgiler var.
picturesofmosques.blogspot.com sayfası da karşımıza çıkan bu alandaki bir diğer kaynak. Bu blog İngilizce içeriğe sahip ve kısıtlı bir arşivi var.
www.hilalplaza.com/world-mosques/ sayfasına girdiğimizde daha çok Müslüman halkların yaşadığı yerlerdeki camilerden örnekler çıkıyor karşımıza. Camilerle ilgili pek bilgi bulunmamakla beraber, güzel bir görsel arşivi sunuyor bu sayfa da.
Bunun dışında Google’da “dünya camileri” veya “mosques around the world” şeklinde aramalar yapınca birbirinden bağımsız birçok sayfada farklı camilerle ilgili bilgiler ve fotoğraflar bulunabiliyor. Bunların bir arada bulunduğu bir sayfaya rastlamakta ise zorlanıyoruz.
Bir de, özellikle Türkiye’deki çok daha fazla cami ile ilgili bilgi almak için il ve ilçe müftülüklerinin internet sitelerini gezmekte fayda var. Bu siteler de az veya çok bilgi sahibi olmamıza yardımcı oluyor.
Bir tane de kitap
Bu noktada aklıma, geçtiğimiz Ramazan’da elime geçen bir kitap takıldı. Hemen elime aldım ve karıştırmaya başladım. İsmi; Dünyadan Camiler. Yazarı veya doğrusunu söylemek gerekirse anlatanı Nizamettin Arslan. Anlatanı diyorum, zira bu kitap, bir radyo programının kaydı.
2009 Ramazanında Akra FM’de yayınlanan İftar Sofrası programı içerisinde geçen Dünyadan Camiler isimli bölüm yazıya dökülüp kitaplaştırılmış. 30 günde 30 farklı camiden bahsedilmiş. Bunların birçoğu farklı ülkelerden. Bu camilerden bahsederken sadece maddi olarak yapılardan değil, o memleketteki Müslümanlar ve o camilerin yapımıyla ilgili bilgiler de verilmiş.
Kitabın önsözünde de belirtildiği gibi konuşma dili aynen yazıya döküldüğü için bazı anlam bozuklukları olmuş fakat yine de başarılı bir eser çıkmış ortaya. Çok geniş bir coğrafyadan; Avrupa’dan, Asya’dan, Brezilya’dan, Irak’tan, Yemen’den, Romanya’dan camiler tanıtılmış. Kitap Haziran 2011 tarihinde Kesit Yayıncılık’tan çıkmış.
Bu zamanda yeniden camilere dönmek
Müslümanlar olarak sahip çıkmamız gereken başlıca şeylerden birisinin de camiler olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Nasıl ki geçtiğimiz yüzyılda camileri hayatımızdan çıkardıkça büyük bir bataklığa saplandık, bundan ders almalı ve bu durumu aksine çevirmenin yollarını aramalı, camilere dönmeliyiz.
Dünyadaki her camiyi bilmek, ziyaret etmek mümkün olmasa da, en azından yaşadığımız şehirde veya çevredeki camilere gidip; imamlarla, müezzinlerle tanışıp muhabbet etmek, camilerle olan bağımızı kuvvetlendirir. Bilhassa Anadolu şehirlerindeki arkadaşlar olarak ecdad yadigarı camileri baş üzerinde tutmamız gerekiyor. Zira Eskişehir’de nice dostlar var ki, Kurşunlu Camii’ni bir dost kabul ediyor kendisine, haberiniz ola…

Yorumlar
Mesaj Yaz 30.1.2012 02:34:22
Camilerimizin çokluğu kadar, cemaatin çokluğuylada övündüğümüz günleri yaşarız inşallah. Evlad-ı Fatih, Varis-i Necip Fazıl olduğumuzu hatırlayıp Ayasofya Camii'ni özgürlüğüne kavuştururuz inşallah.
YERİME BİN TANE CAMİ YAPILSA
KAPANAN MABETLER GERİ AÇILSA
İÇLERİ HINCA HINÇ MÜ'MİNLE DOLSA
__YİNE YERİM DOLMAZ DER AYASOFYA'M
__HİLALİN SÖNDÜĞÜ YER AYASOFYA'M

Mevzu cami olunca camilerin sultanından bahsetmeden geçemedim.
Değerli araştırmanızdan dolayı Rab'im sizden razı olsun.
Selam ve dua ile...


Mesaj Yaz 29.1.2012 18:52:00
Yabancıların kiliseleri geri kalmışlığın nasıl göstergesi değilse Allahın kusal mabedi camiler Peygamberlere tanrının oğlu denmeyen ulu ibadethanelerdir. o camilerde namaz kılan atalarımız yedi kıtada at koşturup bin yıl hüküm sürdüler onlara borçluyuz çok şeyi. Ne zamanki böyle haksızlık, adam kayırma,haramilik Allahla uğraşma çoğaldı bu hale gelindi.saygı biraz saygı lütfen..

Mesaj Yaz 29.1.2012 14:23:43
Çok güzel ve haklılık payı büyük olan, bir yazı olmuş. Bir de Adana'daki "Sabancı Merkez Camisi" var ki 28.500 kişiliktir ve Orta Doğu'nun en büyük camisidir.
Saygılarımla


Mesaj Yaz 29.1.2012 09:50:02
Sayın Ursus;
okunan ezanları da duymadığına göre ya kulakların işitmiyor yada çok çok derinler de uyuyakalmışlığınızın bir göstergesini yansıtıyor yorumunuz.
İnanmamak nasıl bir haksa, inançlara saygı göstermek te bir erdemliktir bilesin.

Yabancı ülkelerde görüp izlediğim her ülkeden her renk ve yaştaki insanların bir araya gelmesine vesile olan camiler çok heyacanlandırıp gururlandırmıştır beni hep.
Çalışmayı yapanların ellerine gönüllerine sağlık.
SAYGILARIMLA.


Mesaj Yaz 28.1.2012 11:40:14
Farklı ve güzel bir çalışma olmuş. Emeği geçenleri kutuluyorum...



Mesaj Yaz 28.1.2012 11:05:23
Camilerin çokluğu fazla bir anlam ifade etmiyor. Halkın camilerden çok daha gerekli yapılara ihtiyacı var. Tayyip Erdoğan bile; Cami yapmayın okul yapın demişti..

Mesaj Yaz 28.1.2012 09:14:33
"Artan dengallerin varlığı da hava kirliliğinin bir göstergesidir,
vergisini de biz öderiz, neylersin"

Yazı sahibine teşekkür ederim
Bis kısık sesleriz, minareleri
Sen ezansız bırakma Allah'ım diyordu Arif Nihat Asya
Rabbim sur üflenene dek bizleri camisiz ve ezansız bırakmasın
Selam ve muhabbetle...


Mesaj Yaz 27.1.2012 19:12:38
Artan camilerin varlığı geri kalmışlığımızın ve uyuduğumuzun bir göstergesidir ancak.



Yorum Yapın

Dünya üzerinde Kaç Tane Cami Var? ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.