ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ünlü Türkücü Hasan mutlucan vefat etti

Kahramanlık Türkülerinin usta sesi ve darbelerde okunan "yine de şahlanıyor aman" türküsü ile meşhur olan THM sanatçısı Hasan Mutlucan vefat etti...

28.12.2011

Ünlü Türkücü Hasan mutlucan vefat etti

6 yaşındayken babasını kaybeden Mutlucan, 13 yaşında annesiyle birlikte İstanbul’a taşınırlar. Ortaokul yıllarında (1940) dekoratör çırağı olarak çalıştığı tiyatroda, oyunculardan biri rahatsızlanınca ilk defa sahneye çıkar. Tiyatro sanatçısı Necdet Mahfi Ayral tarafından, rahatsızlanan oyuncunun yerine Mutlucan seçilir. Oyuncunun repliği çok kısadır: "Burası Kaf Dağı, ne işin var senin burada".

Bu kısacık replik seyirciler arasında bulunan Muhsin Ertuğrul’un çok ilgisini çeker ve tiyatroda ufak roller almaya başlar. Daha sonra Muhlis Sebahattin ile tanışır ve onun operet kumpanyasına katılır. O’nun ölümünden sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girer. Konservatuarın o dönemki yönetmeni Münir Nurettin Selçuk’tur.

Sesinin az bulunur kalitedeki bas tınısı, Faust operasına girme imkânı bile vermiştir ona fakat Mutlucan türküleri çok sevdiği için bu teklifi kabul etmemiştir. 1973 yılında TRT radyosunda 15’er dakikalık programlarla davudi sesini tüm Türkiye tanır. Sadi Yaver Ataman’ın ısrarıyla kahramanlık türküleri söyler ve bir de plak çıkartır. 12 Eylül 1980’de darbe okunan bildirinin ardından Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri albümünden "Yine de Şahlanıyor" türküsü çalınır.

Bu türkü günün şartlarıyla birlikte öyle bir etki yapar ki artık o davudi sesi ve ismi darbelerle özdeşleşir. Fakat Mutlucan bu durumdan son derece rahatsız olmaktadır. Bu rahatsızlığını da şu cümlelerle dile getirir: "Dehşetli bozuluyorum. Çünkü darbe sanatçısı değilim. Halit Kıvanç attı bu sıfatı ortaya. Sanki bütün millet, hislerinin tercümanıymış gibi kabul etti. Kahramanlık türküleri insanlara tesir eden bir şeydi. Hissiyatlarına tesir ettim ki beni beğendiler. Ama yukarı kademelerden bazı kişiler beni maalesef kullandılar. Propaganda, reklam vasıtası yaptılar. Darbecilere mal etmek istediler, o türkülerden soğuttular beni. Ben kimsenin adamı değilim, halka türküler okuyan biriyim, o türküler ecdadımın kahramanlık öykülerini anlatan menkıbelerdi. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Hissiyatıma kapılabilirim. Küskünüm efendim." Kendisi, sosyal demokrat çizgide ve darbe karşıtı olduğunu defaatle belirtmiştir. Siyasi görüşü ile yaptığı müziği propaganda aracı haline getirenlerin militarist tavrı arasıdaki tezatı anlatan en çarpıcı deyişlerinden biri, 2006 yılında bir gazete röportajında söylediği: "(...) kendi sesimle kendimi uyandırmaktan bıktım artık" cümlesidir.

1962 yılında TRT’den politik sebeplerden dolayı ayrılmak durumunda kalır. Sonrasında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu’na katılır. Boş zamanlarında Seferihisar’da (İzmir) hobi olarak balıkçılık yapar.

Yorumlar
Mesaj Yaz 3.1.2012 15:51:51
Rahmetliyi,
Üst Bostancı daki "Kazım Karabekir Vakfı"'ın,
Timsal Hanım'ın organize ettiği (Kazım Karabekir Paşa'nın Kızıdır)
Şiir dinletilerinden (2002-2008)tanırım.
Bir daha kolay kolay gelmeyecek bir sese sahipti. Bir döneme de ister istemez damgasını vurmuştur.
Allah Rahmet eylesin, ailesine de başsağlığı diliyorum.....


Mesaj Yaz 29.12.2011 06:35:28
"Yine de şahlanıyor aman
Kolbaşının yandım da kır atı
Görünüyor yandım aman
Bize serhad yolları.

Davullar çalınsın aman
Aman da ceng-i cengide harbiyi
Görünüyor yandım aman
Bize sefer yolları."

Hasan Mutlucan'a Yüce Allah'tan (C.C.) rahmet diliyorum.
Mekânı Cennet olsun...


Mesaj Yaz 29.12.2011 00:42:50
allah rahmet eylesin

Mesaj Yaz 28.12.2011 23:20:20
Allah gani gani rahmet eylesin ,
O edebiyata katabilecegimiz ve bu işe gönlünle refakat edecek olan birisine sahip olduğumuzu buradan beyan ve ayan ederim..!
Şahşi mütesani , ve kardeşimizin adı ''''SERHAT SARPEL''''dir...
Olmaz ise ltfn benden yardım isteyin...
Tekrar ve tekrar başımız sağ olsun .. (SERHAT TÜRKÜLERİ)


Mesaj Yaz 28.12.2011 21:33:55
Allah gani gani rahmet eylesin rahmetli babacığımda çok severdi ayrıca soyadı küçük yazılmış

Mesaj Yaz 28.12.2011 19:36:55

Boş zamanlarında Seferihisar’da (İzmir) hobi olarak balıkçılık yapar. DI.


Mesaj Yaz 28.12.2011 19:33:58


Kişinin, kişiyi tanıtma şekli; kendi kişiliği ile alâkalıdır.

Hasan Mutlucan'ın Mânevî kişiliğine saygı gösterilmeli...
Başlıktaki soyadı büyük harfle yazılmalı(Ünlü Türkücü Hasan mutlucan vefat etti).

kadiryeter
28.12.2011
w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/2145/unlu-turkucu-hasan-mutlucan-vefat-etti



Yorum Yapın

Ünlü Türkücü Hasan mutlucan vefat etti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.