ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Esin Afşar hastanede vefat etti

Bir süredir Şişli Florance Nightingale Hastanesinde lösemi tedavisi gören Afşar, 75 yaşında hayatını kaybetti.

15.11.2011

Esin Afşar hastanede vefat etti

Çağdaş folk müziği yaparak bu akımı yeniden başlatan ünlü sanatçı Esin Afşar tedavi gördüğü Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Sanatçı Esin Afşar, lösemi ve zatürre tedavisi gördüğü Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde, akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Afşar 22 Ekim’den beri hastanenin yoğun bakımındaydı. Sanatçının ölüm haberini alan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de hastaneye geldi. Sanatçının ölümü ile ilgili bilgi alan Sarıgül, çıkışta yaptığı açıklamada, “Bizi yurt içinde ve yurtdışında iyi bir şekilde temsil eden bir sanatçımızı kaybettik. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yarından itibaren üzerimize düşen bir şey olursa yapmaya hazır olacağız.” dedi.

ESİN AFŞAR KİMDİR?

-’Yoh Yoh’ adlı türküyle ünlendi-

Esin Afşar, diplomat olan babası Nüzhet H. Sinanoğlu’nun görev yeri nedeniyle İtalya’nın Bari şehrinde doğdu.

Annesi gazeteci ve yazar Rüveyde Sinanoğlu olan Afşar, Ankara Koleji’nde okurken piyano bölümü sınavlarına girdi ve buradan mezun oldu. Madam Hidalgo ve Madam Böhm’den şan dersleri aldı. Piyanist olarak girdiği Devlet Tiyatroları’nda Muhsin Ertuğrul’un ’Sahnenin çukurunda olacağına üstünde ol’ isteğiyle oyunlarda rol almaya başladı.

12 yıl boyunca çeşitli oyunlarda görev alan sanatçı, Fantastiks adlı müzikalde oynarken, Erkan Özerman’ın teklifiyle müziğe dönme kararı aldı. Hafif müzik tarzında şarkılar söylemeye başlayan Afşar, Ruhi Su ile çalışmaya başlayınca folk müziğe yöneldi.

Dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil onu ’Diplomatik Sanatçı’ unvanıyla Macaristan’a gönderdi.

Kul Ahmet’in ’Yoh-Yoh’ adlı türküsünü seslendiren ve bu türküyle tanınan Afşar, uzun yıllar ’Bayan Yoh Yoh’ olarak anıldı. 1969’da Yunus Emre’den bestelediği ’Bana Seni Gerek Seni’ ile ’Hafif Batı Müziği Düzenleme Ödülü’nü ve Fransa’da Jacques Brel ile paylaştığı Dario Moreno Ödülü’nü aldı.

Monaco Prensesi Grace Kelly tarafından televizyon festivallerine davet edilen Afşar, Gilbert Becaud ve Josephine Baker ile konserler verdi.

Afşar, 1970 yılında Türkiye’de ’yılın en iyi şarkıcısı’ seçilirken, aynı yıl Bulgaristan Uluslararası Altın Orfe Müzik Festivali’nde üçüncü oldu.

Türk Cumhuriyetleri’ne ve Moskova’ya giden 1972 yılında giden ve programlar yapan Afşar, Tokyo, Seul, Hong Kong gibi Uzakdoğu kentlerinde, İsrail, İngiltere, İtalya, Belçika , Tunus, Avusturalya gibi çok çeşitli ülkelerde konserler verdi.

Afşar, 1986’da ’Dünün ve Bugünün Türk Şiir ve Ezgileri’ adlı uzun çalarını piyasaya çıkardı. Aynı yıl Orient Express ile Avrupa Festivali’ne katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle kendi besteleri ile hazırladığı Yunus Emre albümünü 1990 yılında çıkaran Afşar, 1991’de Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu’da konserler verdi.

Afşar, 1993 yılında ’Mevlana-Yunus’ ve 1995’te Atatürk şiirlerinden bestelenmiş albümlerini çıkardı.

Esin Afşar, bir çocuk annesiydi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 17.11.2011 11:04:06
Ardında anlamlı değerli izler bırakıp gidenlere ne mutlu...

Yeri doldurulamayacaklardan...


Mesaj Yaz 15.11.2011 19:58:35

Adının ilk hecesini, yanlış yazdınız!... Av değil; Af

Esin Afşar, "Devlet Sanatçısı" idi. Güzel Sesi, hâlâ kulaklarımda çınlıyor... "Bayan Yoh- yoh"
"Dedi ki; yoh-yoh... dedi ki; yoh-yoh..."


kadiryeter
15.11.2011

w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/2014/esin-avsar-hastanede-vefat-etti
Esin Afşar ESİN AFŞAR


Mesaj Yaz 15.11.2011 18:29:20
Allah rahmet eylesin

Mesaj Yaz 15.11.2011 18:25:51
"YOK YOK " Dedi... Gitti, güle güle Değerli Esin Avşar.
Allah Rahmet eylesin, dualerımız seninle.


Mesaj Yaz 15.11.2011 17:24:21
"O güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler..."


Sonbahar!

Şair Ölümü...

Didem Madak,
Ahmet Uysal,
Hulki Aktunç,
Seyhan Erözçelik

ve şimdi de Esin Afşar,
ilkgençliğimizin güzel adlarından.

Türküler içinde yatsın, ışıklar içinde.


Mesaj Yaz 15.11.2011 13:59:22

Allah rahmet eylesin bu güzelliği...



Yorum Yapın

Esin Afşar hastanede vefat etti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.