ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Selçuklular'ın 'NASA' Merkezi

5 bin yıllık geçmişinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kırşehir, çok önemli tarihî zenginliklere sahip. Bunlardan biri de Cacabey Gök Bilimler Medresesi.

6.11.2011

Selçuklular'ın 'NASA' Merkezi

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1272 yılında şehrin valisi Cacabey tarafından yaptırılan bu ihtişamlı yapı, taş işçiliğinin nadide örneklerini sergiliyor.

Nakkaşların büyük bir hünerle işlediği taşların sırrı, bugün hâlâ çözülmeye çalışılıyor. Bilim adamları şekiller üzerinde yorumlarını sürdürüyor. Dönemin teknolojisine göre gök bilimi açısından muazzam bilgilerin yer aldığı medrese ’Selçuklular yüzyıllar öncesinde NASA’yı (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Kırşehir’e kurmuş.’ dedirtiyor.

Anadolu Selçuklu süsleme sanatının en güzel örneklerinden Taç Kapısı, tarihî yapının dikkat çeken unsurlarından biri.

Taç Kapı’nın girişindeki sütunların başından sarkıtılan kürelerin, Ay’ı ve Güneş’i sembolize ettiği anlatılıyor. Ayrıca alınlığın sağ ve sol alt köşesinde yer alan dairesel şekiller Ekvator çizgisini ve eksen eğikliğini gösteriyor.

Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin de yer aldığı Taç Kapı’nın üzerinde ve türbe penceresinde bulunan süslemelerin büyük bir itinayla işlendiği de gözden kaçmıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları, medresede matematik, fen ve astronomi üzerine derslerin verildiği ve araştırmaların yapıldığını söylüyor.

İç avlunun ortasındaki rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi medresenin zamanında rasathane olarak kullanıldığı da belirtiliyor. Tuğladan örülü gözlem kulesinin üst tarafında zikzaklı, alt tarafında ise düz süslemeler yer alıyor.

Koni ve kürelerin üst üste bindirilmesiyle oluşmuş, ana odanın köşelerinde yer alan sütunların ise Güneş sistemindeki gezegenleri sembolize ettiği düşünülüyor. Günümüzde bilinen 8 gezegen olmasına rağmen medresedeki sütunlar 9 tane.

Fazla kalan bir sütunun ise araştırılan X gezegeni olabileceği aktarılıyor. Cacabey’in türbesinin de bulunduğu medrese, şehre gelen ziyaretçilerin de ilgi odağı.

Günümüzde cami olarak kullanılan medreseye, düz süslemeler arasına yerleştirilen firuze rengi çinilerden dolayı halk arasında "Cıncıklı Cami" deniliyor.

Bütün ihtişamı ve gizemi ile ayakta duran Cacabey Gök Bilim Medresesi’nin Dünya Astronomi Mirası Listesi’ne alınması için çalışmalar sürüyor.

Yorumlar
Mesaj Yaz 7.11.2011 01:12:39
Bu eserler hem hafızamız..hem bu topraklardaki tapumuz hem gelecegimiz ve en önemlisi böyle şanlı bir tarih ve asil ve ilim sahibi ecdadımızdan ilham alarak onlara layık olma yolunda gençlerimize gösterecegimiz modellerimizdir..kutluyorum


Yorum Yapın

Selçuklular'ın 'NASA' Merkezi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.