ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Aşık Veysel 117 Yaşında

Veysel Şatıroğlu veya bilinen adıyla Aşık Veysel halk ozanı Avşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur.

25.10.2011

Aşık Veysel 117 Yaşında

Sivas ili Şarkışla ilçesiniSivrialan köyünde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Âşık Veysel, yedi yaşında geçirdiği çiçek hastalığo sonucunda iki gözünü kaybetti. Babasının, Âşık Veysel’e oyalanması için aldığı sala önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı.1993 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer’in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri’nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970’li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel’in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla’da her yıl adına şenlikler yapılır.

Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yöntemi gösterişsiz ve nerdeyse kusursuzdur. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler ( 1944 ) , Sazımdan Sesler ( 1950 ) , Dostlar Beni Hatırlasın ( 1970 ) isimli kitaplarında toplandı. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri ( 1984 ) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.

Halk Ozanı Aşık Veysel’in 117. doğum yılını kutluyor saygıyla anıyoruz.

Yorumlar
Mesaj Yaz 29.10.2011 10:45:53

Ben giderim adım kalır,
Dostlar beni hatırlasın.
Düğün olur, bayram gelir,
Dostlar beni hatırlasın.

Can bedenden ayrılacak,
Tütmez baca, yanmaz ocak,
Selam olsun kucak kucak,
Dostlar beni hatırlasın.

Açar solar türlü çiçek
Kimler gülmüş, kim gülecek
Murat yalan, ölüm gerçek,
Dostlar beni hatırlasın.

Gün ikindi akşam olur,
Gör ki başa neler gelir,
Veysel gider, adı kalır
Dostlar beni hatırlasın

Aşık Veysel Şatıroğlu



Mesaj Yaz 25.10.2011 23:48:28


Sağlığında türkülerini dinlediğim halk ozanını, ölümünden sonra göklere çıkaranları hayretle tâkip ediyorum... ve üzülüyorum.

Ölümünü duyduğum günün gecesinde, saat: 03.15'de Âşık Veysel'e başlık ile yazdığım şiiri ve o geceki hüznümü unutamıyorum...

Gösteriş meraklılar ve isminden menfaat kapmak isteyenler, gün geçtikçe klişeleşiyor!...
O ise, aslından hiçbir şey yitirmedi!... Gönlümde.

Acabâ, sırada, göklere çıkartılacak kim var?!

kadiryeter
25.10.2011- TRABZON.

w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/1960/asik-veysel-117-yasinda



Yorum Yapın

Aşık Veysel 117 Yaşında ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.