ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ula'da M.Ö 4.yüzyıla ait antik kent bulundu

Muğla-Marmaris karayolu üzeri Okkataş mevkisinde Ula ilçesi sınırlarında Milattan Önce 4. yüzyıla ait antik kent bulundu. Kent kaçak kazılarla didik didik edilmiş...

22.10.2011

Ula'da M.Ö 4.yüzyıla ait antik kent bulundu

Muğla’nın Ula ilçesinde, MÖ 4. yüzyıla ait bir antik kent bulundu. Yaklaşık 350 dönüm alanı kaplayan kentin birçok bölgesinde kaçak kazı yapıldığı ortaya çıktı.

İlk çalışmalarda kaya mezarları, antik tiyatro ve lahit mezar bulunurken mezarın tamamen açıldığı görüldü.

Muğla-Marmaris karayolu üzeri Okkataş mevkisinde, henüz bir belgeye rastlanmayan antik kentte yüzey araştırması ve temizlik çalışmalarına başlandı.

Çalışmalar, Muğla Müze Müdürlüğü denetiminde Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan alınan izinle Ula Belediyesi ve Muğla Üniversitesi (MÜ) işbirliğiyle yapılıyor. Antik kentin tamamının çalılık alanda olması sebebiyle Ula Açık Cezaevi’nden 10 mahkûm da yardım için gönderildi.

Akrapolis durumundaki tepe üzerinde tapınak temel kalıntıları, birkaç sarnıç ve sur kalıntıları bulunduğu açıklandı. Antik kentin ismi konusunda iki seçenek üzerinde durduklarını belirten kazı başkanı MÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Baran, “Kaya mezarları ve lahit, 5. yüzyıl sonlarına ve 4. yüzyıl başlarına ait bir Karia kenti olduğu konusunda bilgi veriyor.

Henüz yazılı bir belge elimizde olmadığı için iki isim üzerinde duruyoruz. Kyllandos veya Thera olabilir. Büyük olasılıkla Thera antik kenti burası. Kyllandos’unsa yine Ula’ya bağlı Elmalı köyü yakınlarındaki kent olma ihtimali yüksek.” dedi.

Thera’yı Büyük İskender’in fethettiğini düşündüklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Baran, "Bilim insanları tarafından bilinen fakat henüz hiç yüzey araştırması ve kazı çalışmasının yapılmadığı bir bölge. İki dağ arasında kurulu kent, doğal ortamda kamufle olmasına rağmen tahrip olmasıyla dikkat çekiyor.

Kentle ilgili yazıt bulunmuyor. Antik kentler, kurulduğu günden bu yana soyuluyor, burası da bunlardan birisi. Kaçak kazı yapanlar yine bu yöreden. Bunların önüne geçmek için başlatılan çalışmalar sonra devam edecek.” şeklinde konuştu.

Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal ise yüzey araştırmaları ve ot temizliği için maddi katkı sağladıklarını ifade ederek, “Antik kentin varlığını biliyoruz var fakat bugüne kadar hiç kazı yapılmadı.

Belediye olarak, günyüzüne çıkması için maddi imkanlarımız dahilinde katkı veriyoruz. Esas amacımız, ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu ören yerini bünyesine alması.” dedi.

Yorumlar
"Ula'da M.Ö 4.yüzyıla ait antik kent bulundu" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Ula'da M.Ö 4.yüzyıla ait antik kent bulundu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.