ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

'Acı Vatan' belgesel oluyor!

‘Acı Vatan’ belgesel oluyor Türkiye’den Almanya’ya göçün 50 yıllık hikâyesi “Göç Gerçeği’’ adlı belgeselle anlatılacak

1.9.2011

'Acı Vatan' belgesel oluyor!

Türkiye’den Almanya’ya göçün 50 yıllık hikayesi ’’Göç Gerçeği’’ adlı belgeselle anlatılacak.

63. Frankfurt Kitap Fuarı’nda ilk kez gösterilecek belgesel, göç sürecini yaşayan kişilerle yapılan röportajların yanı sıra konunun uzmanlarından bilgi aktarımını da içerecek.

Belgeselin proje koordinatörlerinden Ayşe Sönmez, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, ’’Göç Gerçeği’’ belgeselinin Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Türk-Alman Dayanışma ve Entegrasyon Derneği (TANDEM) ile Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun maddi desteğiyle hayata geçirileceğini söyledi.

Çalışmanın 2011 yılı itibariyle 250. yılını dolduran Türkiye-Almanya ilişkilerinin en önemli boyutlarından biri olan göç unsurunu tarihsel süreçten günümüze kadar ele alacağını, iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal ilişkilere etkisini ortaya koyacağını belirten Sönmez, ’’Belgesel, 31 Ekim 1961’de Türkiye ile Almanya arasında imzalanan Türk İşgücü Antlaşması ile Türkiye’den Almanya’ya başlayan göç hikayesinin 50. yılını dolduruyor olması nedeniyle de oldukça önem taşıyor’’ dedi.

Belgeselin gerek Almanya’ya göç ederek burada başarılı bir kariyere sahip Türklerin, gerekse Almanya’dan Türkiye’ye göç eden Almanların hikayelerini ele alacağını anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

’’Belgesel göç sürecini bizzat yaşamış birinci, ikinci ve üçüncü kuşak kişilerle röportajların yanı sıra bu konuda uzman tarihçiler, akademisyenler, siyasetçiler, sosyologlar ve gazetecilerin de bilgi aktarımını içerecek.

Çalışmamız, 50 yıl önce başlayan bu süreçte günümüz itibariyle gelinen aşama ve ileriye yönelik öngörüleri de içeren anlamlı bir prestij eser niteliğinde. 2011 yılı hem Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin 250. yılı olması hem de iki ülke arasında yaşanan göç sürecinin 50. yılını dolduruyor olması açısından önemli.’’

Sönmez, belgesel çekimlerinin Türkiye’de İstanbul,Ankara ve Bursa’da, Almanya’da ise Frankfurt ve Berlin’in öncelikli olacağını belirterek, ’’Bazı önemli ve öncelikli hususların belgelenmesiyle ilgili olarak arşiv kaynakları kullanılacak. Belgesel çalışmamızı ilk gösterimimizden sonra uluslararası festivallerde gösterilebilecek teknik ve içerik çalışmasıyla hazırlıyoruz’’ diye konuştu.

İLK GÖSTERİM FRANKFURT KİTAP FUARI’NDA

Belgeselin, genel içerik başlığı ’’Türkiye’den Almanya’ya Göçün 50. yılı’’ olarak belirlenen 63. Frankfurt Kitap Fuarı’nda ilk kez gösterileceğini bildiren Sönmez, ’’Göç Gerçeği Belgeseli ile bugün hala devam eden yaşam biçimlerinin esasında artık bir sentez yaşam biçimi olduğu, bu istisnai durumun her iki ülke halkı içinde ekonomik, sosyal, kültürel yönlerde sağladığı değişiklikler ve bu değişimlerden kaynaklı yaşanan avantajlar anlatılacaktır’’ diye konuştu.

Sönmez, çağdaş Türkiye’ye ait kültürel, sanatsal ve toplumsal bir bütüne ait içerik taşıyacak olan belgesel çalışmasının Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın konuyla ilgili görüş ve bildirimlerinin yer aldığı final konuşmasıyla sona ereceğini belirtti.

Belgeselin çekimlerine bu ayın son haftasında Türkiye ile Almanya’da eş zamanlı başlanacağını kaydeden Sönmez, ’’Belgesel için bir danışman grubu belirlendi. Belgeselimizin işleyiş biçimi hazırlandı ve senaryo yazımlarına önümüzdeki hafta başlanacak. Tüm yapım ve teknik hususlar VTR production tarafından yürütülecek’’ dedi.

Yorumlar
"'Acı Vatan' belgesel oluyor!" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

'Acı Vatan' belgesel oluyor! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.