ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Köy hayatı yaşamak isteyenlere iki tercih

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Adatepe ve Yeşilyurt köyleri, taş evleri, geleneksel yapısı ve yemyeşil doğasıyla ziyaretçileri adeta büyülüyor.

30.8.2011

Köy hayatı yaşamak isteyenlere iki tercih

Şehir hayatından sıkılan ve köy yaşantısının özlemini çekenlerin sıkça uğradığı Adatepe ve Yeşilyurt, ziyaretçilerine köy hayatı yaşama imkanı sunuyor.

Doğası ve yerleşim alanı bozulmamış ender köyler arasında yer alan Adatepe ve Yeşilyurt, sinema ve televizyon dünyasının vazgeçilmez mekanları arasına girdi.

Özellikle son yıllarda sinema ve dizi seti haline gelen Adatepe ve Yeşilyurt’u ziyaret edenler ’’Böyle köylerde yaşamak vardı’’ demekten kendilerini alamıyor.

RUM VE TÜRK KÜLTÜRÜNÜN SENTEZİ

Bir zamanlar Türklerle Rumların bir arada yaşadığı, 1989’da sit alanı ilan edilen Adatepe köyündeki taş evler koruma altına alındıktan sonra köyde yeni binaların yapımına izin verilmedi.

Aslına uygun olarak restore edilen konak tarzındaki iki katlı taş evleri ahşap panjurlu pencereler süslüyor. Yerleşimin antik çağlarda başladığı Adatepe köyünde tanrıların yaşadığı ’’Zeus Altarı’’ olarak bilinen bölge, ziyaretçilerine bütün Edremit Körfezi’ni görebilme imkanı sunuyor.

Kaz Dağları’nın batı eteklerinde bulunan ve Selçuklular döneminden kalma cami ile çok sayıda tarihi eseri de bünyesinde barındıran Adatepe, tarihi ve koruma altındaki taş evleri sayesinde pek çok film ve dizi çekimine sahne oluyor.

Zeytin ve çam ağaçlarının etrafını çevirdiği Adatepe’de bölgenin en lezzetli zeytinyağı üretiliyor.

Kaz Dağları’nın güneybatısında yer alan ve Büyükçetmi köyü olarak da anılan Yeşilyurt’ta ilk yerleşim 1355’te başlamış.

Yıllar boyunca Rumlarla Türklerin bir arada barış içinde yaşadığı köylerden biri olan Yeşilyurt, Kurtuluş Savaşı sonrasındaki mübadeleyle tamamen Türklerin yerleşim yeri oldu.

Rum ustaların yaptığı taş evleri koruyan köylüler, köyü turizm merkezi haline getirmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında baloların düzenlendiği, güzel okuma yarışmalarının yapıldığı Yeşilyurt, bugün butik otelleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Geleneksel dokusunu koruduğu için Yeşilyurt da birçok dizi ve film yönetmenin tercih ettiği mekanlar arasında bulunuyor.

Yorumlar
"Köy hayatı yaşamak isteyenlere iki tercih" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Köy hayatı yaşamak isteyenlere iki tercih ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.