ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Aytmatov ölümünün 3. yılında anıldı

Dünyaca ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov ölümünün 3. yılında başkent Bişkek'te açılan bir sergiyle anıldı.

17.6.2011

Aytmatov ölümünün 3. yılında anıldı

Cengiz Aytmatov Fonu tarafından düzenlenen ’’Cengiz Aytmatov’un Hayatı ve Sanatı’’ adlı sergi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva’nın katılımıyla Tarih Müzesi’nde törenle açıldı.

Yazarın yakınları ve dostların katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Aytmatov’un bizlerin umudu, vicdanı ve önderi olduğunu söyledi. Otunbayeva, Aytmatov güçlü sözleriyle ve geniş düşüncesiyle Kırgızistan toplumunu çok etkilediğini, bizleri güçlü kıldığını belirtti.

Yazarın dostlarının birer konuşma yaptığı törenin ardından serginin açılışını Otunbayeva yaptı. Sergiyi, Aytmatov’un oğlu ile gezen Otunbayeva, sergiden çok etkilendiğini söyledi.

Sergide, yazarın tüm kitapları, dergilerde çıkan yazıları, aile, iş ve resmi fotoğrafları, videoları, özel eşyası, çeşitli ödülleri, çalışma odası yer aldı. Sergiyi vatandaşlar da ziyaret etti.

YAZARIN MEZARI ZİYARETÇİSİZ KALDI

Bu arada sergiyi gezen Aytmatov’un ağabeyisi bilim adamı İlgiz Aytmatov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede son dönemde yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmelerden ötürü Aytmatov’un mezarına bir anıt dikemediklerini belirterek, bunun gerçekleşmesi için yazarın ailesi, yakınları ve devletin ortaklaşa çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Yazarın kızı milletvekili Şirin Aytmatova da yaptığı açıklamada, babasının mezarına Kırgız halkının ve devletin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Aytmatov’un Tanrı Dağları’nın eteğinde Ata Beyit Anıtsal Mezarlığı’ndaki kabri başında kimse tarafından anılmadığı ve mezarı başındaki çiçeklerin solduğu dikkati çekti.

Aytmatov, 2008 yılının mayıs ayında bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan’ın başkenti Kazan’da rahatsızlanmış, tedavi için götürüldüğü Almanya’da 10 Haziran’da vefat etmişti.

Yorumlar
Mesaj Yaz 19.6.2011 23:45:38
Türk ve dünya edebiyatinda tanindikca sevilecek olan güclü kalem ve fikir sahibi;
okudugum her kitabindan cok keyf aldim.

Allah'in rahmeti üzerine olsun!


Mesaj Yaz 18.6.2011 08:51:11
Rahmet, minnet ve sitemle...


Yorum Yapın

Aytmatov ölümünün 3. yılında anıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.