ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Nizar Kabbani Şiir Dinletisi

Nizar Kabbani Ortadoğu’da akan gözyaşlarının, yitip giden umutların, ezilmişliğin, çaresizliğin sesini dünyaya duyurma gayretini göstermiş cesur bir şair.

28.4.2011

Nizar Kabbani Şiir Dinletisi

Nizar Kabbani doğup büyüdüğü Suriye’de bugün yaşanan insanlık dramlarını görseydi yine aynı dik duruşu gösterir ve yine kendini halkların özgürlüğüne adardı.

Mavera Gençlik Hareketi, ölümünün 13. sene-i devriyesi münasebetiyle Nizar Kabbani için bir şiir dinletisi düzenliyor. Türkiye’de bugüne dek ne anma programlarına ne de şiir gecelerine konu olan Nizar Kabbani, düzenlenecek bu programla ülkemizde ilk defa ölüm yıl dönümünde anılmış olacak. Mavera Gençlik Hareketi’nin düzenlediği programda Nizar Kabbani’nin en sevilen şiirleri okunacak. Nizar Kabbani Şiir Dinletisi programı, 29 Nisan 2011 Cuma günü saat 16.00’da Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilecektir.

Nizar Kabbani Kimdir?

Nizar Kabbani, Arap edebiyatının en önemli şairlerinden biri. Şamlı bir ailenin çocuğu olarak 21 Mart 1923’te Suriye’de doğan Kabbani, hukuk öğrenimi gördü. 1944 yılında Şam Üniversitesi’nde hukuk okurken yazdığı “Kalet li es-Sema” (Esmer Kız Bana Dedi ki) adlı eseriyle edebiyat çevreleri tarafından dikkatleri üzerine topladı. Nizar Kabbani aşk şiirleri ve Ortadoğu’daki siyasal sistemleri, toplumsal gerçekleri konu edindiği siyasi şiirleri ile tanındı.

Nizar Kabbani, şiirlerini genelde öfkenin, kızgınlığın ve isyanın diliyle yazdı. Onun şiirleri Ortadoğu’da hüküm süren dikta rejimlerin baskılarına bir cevap niteliğinde oldu. Bir dönem yazdığı şiirlerin Arap ülkelerinin siyasi konjonktürüne ters gidiyor olması sebebiyle şiirlerinin yayımlaması sorun haline geldi. Eserleri dolayısıyla aldığı tehditler ve baskılar üzerine “zorbalığın var olduğu bir ortamda aşk ve özgürlük serpilip büyüyemez” diyerek dik duruşunu sürdürdü. Fakat diktatör Hafız Esad’ın baskılarıyla sürgün edilmeye zorlandı. Nizar Kabbani ömrünün sonuna dek yurtdışında yaşadı ve 30 Nisan 1998’de Londra’da yaşamını yitirdi.

Yorumlar
"Nizar Kabbani Şiir Dinletisi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Nizar Kabbani Şiir Dinletisi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.