ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Başkalarının hayatı dergi adı oldu!

Adana’da Salim Nacar yönetiminde ‘Başkalarının Hayatı’ adında yeni bir dergi yayın hayatına başladı.

7.4.2011

Başkalarının hayatı dergi adı oldu!

“Başkalarının Hayatı” yeni bir dergi. Bir siyasi gerilim filminden esinlenilerek bu adı almış. Adana’dan sesleniyor okura. “Hakikati önemsiyoruz. Hakikate yanaşmaya çalışıyoruz.” diyor giriş yazısında. Bu yönüyle dikkat çekici ve önemli. Hakikati önemsemekle yola çıkan bir dergi, izlenmeye değer diyorum. Henüz çiçeği burnunda bir dergi. Mart-Nisan 2011 itibariyle 1. sayısını çıkardı. Salim Nacar yönetiminde çıkıyor. Nacar, Edebi Müdahale ekibinden ayrıca. Karayazı’dan şiirlerini okuyor, ilgiyle takip ediyordum.

Salim Nacar’ın Şiiri

Bu toprakların temel değerleri üzerine düşünen bir şair Salim Nacar. Karayazı’daki konuşması, ne kadar etkili olduğunu göstermişti üzerimde. İsmet Özel damarından beslenen şairler hemen her zaman etkilemiştir beni. Ayhan Kurt gibi Salim Nacar da deriye nüfuz eden şiirler yazıyor. Hakan Şarkdemir’in deyişiyle ‘etkileyicilik katsayısı yüksek’ şiirlere imza atıyor. Kitaplı şairlerden ayrıca. Geçtiğimiz yıllarda Karayazı Kitaplığı’ndan Aralık adında bir şiir kitabı çıkmıştı. İsmet Özel’i iyi ve doğru yerinden kavramış bir şair olduğunu düşünüyorum.

Ancak şiirlerinde, Hüseyin Cöntürk’ün deyişiyle, iç dünya-dış dünya ayrımında soyuta biraz fazla ağırlık verdiğini, derinleşme adına içselliğe aşırı yöneldiğini söylemek mümkün. Ne olupbittiyse hep içinde oluyor Nacar’ın. Dış dünya algısının iç dünya tarafından engellendiği, ilk elden bir izlenim olarak söylenebilir. Diyeceğim şu ki, düşlemsel değil somut olana yönelmeli Nacar. Açık, seçik, net ve doğrudan konuşmanın imkânlarını da denemeli. İlk sayıda yer alan şiiri ‘Geçmiş Zaman/Sonrası’, öncesi (Aralık) ile birlikte düşünüldüğünde dışa yönelik algının mümkünlerini fazlasıyla barındırıyor. Ancak yine de şairin kendisiyle epey meşgul olduğunu bu şiirde de görebiliyoruz.

Gerçek, bizi bekler!

Varoluş endişesi taşıyan bir şair Salim Nacar. İsmet Özel’in Erbain’den sonrası. Mesela Savaş Bitti şiirinin bu toprakların temel değerleriyle irtibatlı olduğunu düşünürsek Nacar, bu aşamadan sonra Memleket meselelerini birinci endişe konusu edinirse bu, şiirinin genişlemesi, daha sağlam bir yapıya kavuşması ve Türk şiirinin karakteri bakımından uygunluk arz edecektir. Somut, madde ile çevrili dünyaya duyargalarını tümüyle açtığında şiiri nefes alacak, uzun konuşmak onu Gerçek’e biraz daha fazla yakınlaştıracaktır. Kahraman gerçektir çünkü. Ya da gerçek, hemen her zaman kahramanlara has bir özelliktir. Başrol ona verilmiştir. Gerçek konuşur. Yüzümüze çarpar. Bizi acıtır ama gerçektir.

Dergiden kısa notlar

Mehmet Gül imzalı ‘Proust’a Dair’ başlıklı yazı, Başkalarının Hayatı’nda içsel bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Proust’un gerçeklik algısını sorguluyor Gül. Sanatta esas olanın ne olduğunu işaret eden bir yazı.

Cüneyt Ferman, ‘Hasan Ali Toptaş Nasıl Vuruldu?’ adlı yazısında, Toptaş’ın yanlış okunmasına itirazlarını dile getirmiş. Ferman’ın roman sanatının içini-dışını bilen bir yazar olduğunu, haklı bir itirazı ifade ettiğini, süre giden bir yanlış okumaya dair bir eleştiri getirdiğini hakkaniyetle söyleyebiliriz.

Metin Yüksel Seyiraç imzalı, müstear olduğunu düşündüğüm, ‘Zahid Bizi Sol Eyleme’ başlıklı yazıysa Sol fikriyatın bugün geldiği yere ilişkin eleştirel bir çıkma yapmış. Korkusuz ve cesur bir deneme.

Başkalarının Hayatı’nı konuşalım artık. Çünkü gerçekten bu dergide hayat var... Farklı bir dil var. Dolu dolu yani.

Yorumlar
"Başkalarının hayatı dergi adı oldu!" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Başkalarının hayatı dergi adı oldu! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.