ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

70'inden sonra ressam oldu

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesi Karakavuz köyünde yaşayan Makbule Can, 75 yaşından sonra ressam oldu.

31.3.2011

70'inden sonra ressam oldu

İlham kaynağının geç geldiğini kaydeden Can, bundan sonra kalan zamanlarını vakit buldukça resim yaparak geçirmeye çalışıyor.

Ormanlı Beldesi Karakavuz köyünde yaşayan Makbule Can, 75 yaşından sonra resim yapmaya başladı. Kış aylarında daha çok resim yapma imkanı bulduğunu söyleyen Makbule Can, yaz aylarında tarla işlerinden dolayı resim yapmaya vakit ayıramadığını kaydetti.

Resim yapma alışkanlığının çocuklarının ilkokulda resim dersine yardım etmeyle başlaması ile oluştuğunu belirten Can, oğlu Erdoğan’ın teşfik etmesi ile bugünlerde fiilen resim yapmaya başladığını ifade etti. Makbule Can, “Çocuklarım küçükken resim derslerinde onların ödevlerine yardımcı olurdum, severek yapardım. Yıllar sonra oğlum “Anne sürekli çalışıyorsun, kendine vakit ayırmıyorsun. Kendine bir gün belirle o günde izin yap. Ben sana boya, fırça alayım, çocukluğumda bana yaptığın resimleri kâğıda, tuvale dök bakalım ortaya ne çıkacak?” demesiyle resim yapmaya başladım. Haftanın bir günü okul resimlerini yaptığım oğlum Erdoğan’ın boya, fırça, kalem, kâğıt ve tuvali alarak eve gelmesiyle resim yapmaya başladım. Evimde, aklıma gelen, hayal ettiğim ve bakıp da etkilendiğim, obje, nesne, doğa olsun fark etmiyor, geçiyorum tuvalin karşısına resim yapmaya başlıyorum. Ortaya birbirinden farklı güzel eseler çıktığına inanıyorum. Bana göre bunlar güzel eserler. Ancak ünlü bir ressam karşısında ne derece güzeldir onu bilemiyorum. Ancak 75 yaşından sonra bu kadarını yapabiliyorum, bu da beni mutlu ediyor. Son dönemlerde üzerinde çalıştığım eserler arasında Nazım Hikmet’in ölümsüz eseri olan “Karlı Kayın Ormanında Yürüyorum Geceleyin” mısralarından esinlenerek çizdiğim ve köyde yaşam mücadelesi veren mutlu bir ailenin yaşamını tuale aktarıyorum.” dedi.


KIŞ AYLARINDA DAHA İYİ VERİM ALIYORUM

Yaz aylarında tarla ve ev işlerinden resim yapmaya fırsat bulamadığını dile getiren Can, “Özellikle kış aylarında daha rahat ve sakin çalışıyorum. Çünkü evdeyim. Yazın ise bağda, bahçede, koşturmacayla geçiyor, resim yapmaya vakit bulamıyorum. Kış aylarında da boş, çalışmadan durmayı sevmediğim için kendimi resim yapmaya veriyorum diyebilirim. Resim yapmak beni mutlu ediyor, günün yorgunluğunu üzerimden alıyor, rahatlıyorum. Resimleri genelde pastel boya ve aknelik boyadan, kâğıt ve tuval üzerine çalışmalar yapıyorum.” diye konuştu.

BELKİ BİR GÜN SERGİ AÇARIM

Bir gün yaptığı resimlerden oluşan sergi açabileceğini de söyleyen Makbule Can, “Yaptığım resimler şu anda çocuklarımın, torunlarımın ve sevenlerimin evlerini, bürolarını süslüyor. Resim yaptığımı duyup gelenlere ve resimlerimi beğenenlere hediye ediyorum. Bugüne kadar yedi yılda nereden bakarsanız bakın 1000-1500 resim yapmışımdır. Yaptığım resimlerle kim bilir belki de bir gün sergi bile açabilirim” diyerek çalışmalara devam edeceğini sözlerine aktardı.

Yorumlar
Mesaj Yaz 1.4.2011 01:57:19
hiç bir şey için geç değildir yeterki istesin insan...takdir ettim ben helal olsun..

Mesaj Yaz 28.3.2011 16:31:05
Yeteneği olmayan kişi on yaşında da başlasa resim yapmaya bence yapamaz. Bu ancak bir kabiliyetin geç keşfi olabilir. Bazı özelliklerin Allah vergisi olduğuna inanırım.
Elbette onları ortaya çıkarmak, özellikle köy hayatı gibi çok imkân bulunmayan bir ortamda ortaya çıkarmak çok önemlidir.
Ne diyelim, darısı diğerlerinin başına.



Yorum Yapın

70'inden sonra ressam oldu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.