ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kerem ile Aslı’nın aşkı türkülerle anlatıldı

Küçükçekmece’de her ay gerçekleştirilen “Geçmişten Günümüze Halk Ozanları” isimli söyleşide bu ay “Aşık Kerem” anıldı.

28.2.2011

Kerem ile Aslı’nın aşkı türkülerle anlatıldı

Programda Küçükçekmeceli öğrenciler Necip Fazıl Kurt’un sunumu ve Ahmet Özdemir’in anlatımıyla Kerem İle Aslı’nın dillere destan aşk hikayesini dinlediler.

Tarihe adını yazdırmış halk ozanlarını anarak onları unutulmaz kılan “Geçmişten Günümüze Halk Ozanları” söyleşisinde bu ay 15. yy Türkmen ozanı Aşık Kerem anlatıldı.

Moderatörlüğünü Necip Fazıl Kurt’un yaptığı söyleşide Gazeteci Yazar Ahmet Özdemir tarafından öğrencilere Aşık Kerem’in Aslı’ya olan ölümsüz aşkı anlatıldı. Sanatçı Mustafa Tatlıtürk de söylediği türkülerle programa renk kattı.

Gazeteci yazar Ahmet Özdemir, söyleşiye Kerem’in Aslı’ya olan büyük aşkını anlatarak başladı. Özdemir, “Asıl adı Ahmet mirza olan Kerem arkadaşı sofuyla gezerken Aslı’yla karşılaşır. Kerem Aslı’nın güzelliğine kendini kaptırır.

Bir süre sonra Aslı ortadan kaybolur. Kerem, Aslı’yı bulmak için yollara düşer. Dağları taşları aşar, zindanlara düşer. En sonunda Aslı ile Kerem yine bir araya gelir, evlenirler. Aslı’yı Kerem’e vermek istemeyen babası Keşiş düğün sırasında Kerem’e büyü yapar.

Bu iki aşık büyü yüzünden bir türlü kavuşamaz . Artık daraldığı için yorgunluktan bir “ah” çeken Kerem ağzından yayılan ateşle yanmaya başlar. Bir kaç dakika içinde Kerem yanmaktan kül olur. Aslı da kahrından haykırırken saçları Kerem’in külüne değerek tutuşur ve o da yanarak can verir.”diye özetleyerek destansı aşkın hikayesini öğrencilerle paylaştı.

ÇALIŞKAN OLUN VE SABREDİN

Sanatçı Mustafa Tatlıtürk program boyunca, “Kurusa Fidanım Güllerim Solsa, Çiçekler İçinde Menekşe Baştır, Yeşil Başlı Telli Turnam” gibi günümüze gelmiş Aşık Kerem türkülerini kendi sesi ve sazıyla yorumladı. Moderatör Necip Fazıl Kurt ise öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Kurt,“Her şeyi sabır ve çalışkanlıkla elde edebilirsiniz. Öğretmenlerinize de saygı duyun. Saygı duymazsanız ne kadar zengin olursanız olun hiçbir değeriniz olmaz” dedi.

Programın sonunda Necip Fazıl Kurt söyleşi sonunda programda emeği geçen Küçükçekmece Belediyesi çalışanlarına teşekkür etti.

Yorumlar
Mesaj Yaz 28.2.2011 17:52:38
dişşere destan kerem ve aslının aşk hikayesini yakından dinlemek o havayı tenefüs edip yaşamak isterdim,maalesef hangi tarihte olduğunu bilmediğim için mahrum kaldım,orada olmayı çok isterdim,etkinliklerden ve tarihlerinden haberdar plamaz mıyız,tşk ler,


Yorum Yapın

Kerem ile Aslı’nın aşkı türkülerle anlatıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.