ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

37 türbede restorasyon başlatıldı

Osmanlı saltanatına yüzyıllarca başkentlik yapan İstanbul’da 37 türbede restorasyon başlatıldı. En büyük ilgiyi ise Kanuni ve Hürrem Sultan türbesi görüyor.

26.2.2011

37 türbede restorasyon başlatıldı

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti’ne yıllarca başkentlik yapan İstanbul, dünyada en fazla türbeye sahip kent, olarak ayrı bir rekora evsahipliği yapıyor. İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, İstanbul’da müdürlüğe bağlı 117 türbenin bulunduğunu, Ayasofya Müzesi’ne bağlı 5 ve Galata Mevlevihanesi sınırları içinde bulunan 2 türbeyle beraber Kültür ve turizm Bakanlığı’na bağlı olan türbe sayısının 124 olduğunu açıkladı.

Cengiz, 36 Osmanlı padişahının 29’unun mezarlarının İstanbul’da olduğunu, bazı türbelerde ise birden fazla padişahın yattığına dikkat çekti. En eski padişah türbesinin Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğunu, en yenisinin ise Eyüp’te 1910 yılına ait Sultan Mehmed Reşad Türbesi olduğunu belirtti. Cengiz, kendilerine bağlı türbelerden padişah annesi ve eşlere ait 10, sultan ve şehzadelere ait 4, paşa ve ağalara ait 28, evliya ve din büyüklerine ait 14 türbenin bulunduğunu sözlerine ekledi.

37 TÜRBEDE RESTORASYON SÜRÜYOR

Kentte restorasyonu devam eden 37 türbe olduğunu kaydeden Cengiz şunları söyledi: ‘’Restorasyonu devam eden 37 türbemiz var. Restorasyonuna şubat ayında başlanan Mimar Sinan, Kanuni ve Hürrem Sultan türbelerindeki çalışmalar da bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Son 5 yıl içerisinde restorasyonu biten 12 türbemiz var. Projesi biten ve onarımına yakın tarihte başlanacak olan Eyüp Sultan Türbesi var. Bununla birlikte 6 türbenin restorasyonun da kısa bir süre sonra ihale aşamasına gelinecek. Önümüzdeki 5 yıl içinde bütün türbelerin restorasyonu tamamlanmış olacak.’’

HÜRREM FANATİKLERİ KAPIDAN DÖNÜYOR

Vatandaşların kapısından döndüğü Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbelerine son günlerde yoğun bir ilgi var. Bu mekanlar için acil olarak restorasyon çalışması başlatıldı. Özellikle çinilerin olduğu türbelerin yabancı konukların ilgisini çektiğini ifade eden Cengiz ‘’Osmanlı padişahları yabancıların en fazla ziyaret ettikleri mekanlar oluyor. Bunun yanında Eyüp Sultan Türbesi, Aziz Mahmud Hüdai, Yahya Efendi gibi dini büyüklerin türbelerinde de yabancıları görebilirsiniz. Bazıları saatlerce oturuyorlar’’ diye konuştu.

Yorumlar
"37 türbede restorasyon başlatıldı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

37 türbede restorasyon başlatıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.