ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kudüs şairi Akif İnan Ş.Urfa'da anıldı

''Kudüs Şairi'' olarak da bilinen Memur–Sen'in kurucu genel başkanı şair ve yazar Mehmet Akif İnan, ölüm yıl dönümünde Şanlıurfa'da düzenlenen gecede anıldı.

4.1.2011

Kudüs şairi Akif İnan Ş.Urfa'da anıldı

Akif İnan’ın vefatının 11. yılı dolayısıyla, Şanlıurfa Belediyesi, Memur-Sen ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi tarafından Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen ’’Şair Mehmet Akif İnan ve Sendikacılık’’ paneline, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ile AK Parti İstanbul milletvekili Güldal Akşit’in aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Memur–Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Saim Uslu, TYB onursal başkanı Mehmet Doğan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Halil Mutlu ile İnan’ın sevenleri ve yakınları katıldı.

Etkinliğin başlangıcında İnan’ın kişiliği ve edebi yönü sinevizyon sunumu eşliğinde anlatıldı.

Vali Nuri Okutan, burada yaptığı konuşmada, Mehmet Akif İnan’ın doğduğu bir şehirde mülki amir olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ’’Maddi durumundan hep bahsediyoruz. Şanlıurfa’nın bir de insan boyutu var ki Şanlıurfa’da sık sık söylenir Peygamberler kenti, Halililer kenti. Öyle bir damar var ki Şanlıurfa’da insan unsuru ve o damarlar bizi ta kendi kimliğimize, benliğimize götürüyor ve bu damarı, bu tadı, bu aromayı bize tattıran Urfa beyefendileri var. Zannediyorum Mehmet abi bu tanımı gerçekten örten Urfa beyefendiliğini gerçekten hem şahsında, hem çevresinde, hem yazısında, kimliğinde, kişiliğinde ortaya koyan bir hemşehrimizdir’’ dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı de Akif İnan’ın Şanlıurfa’nın yetiştirdiği bir fikir, sanat adamı olarak çok güzel eserler ortaya koyduğunu belirterek, ’’İnsana yatırım yapmış bir memleket adamıdır. Yakın dostlarının tanımıyla yedi güzel adamdan biri olarak edebiyatımızda yer edinmiş bir büyüğümüzdür. Akif İnan divan şiiriyle günümüz arasında bir köprü kurmuş ve Türk şiirinin yeni bir duyarlılık kazandırmıştır. O şiirlerinde sosyal konuları aşkı, tabiatı sade bir ifade biçimiyle yansıtabilme özelliği göstermiştir. Onun şiirleri zamanı aşıp, çağı yenileyen şiirlerdir’’ diye konuştu.

-’’ŞAİR MEHMET AKİF İNAN VE SENDİKACILIK’’

Açılış konuşmalarının ardından ’’Şair Mehmet Akif İnan ve Sendikacılık’’ konulu panele geçildi.

Eğitimci yazar Mehmet Sarmış’ın yönettiği panelde konuşan TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Akif İnan’ı tam olarak anlayabilmek için 19 ve 20. yüzyıllardaki durumla İslam dünyasının içerisinde bulunduğu durumu iyi bilmek gerektiğini ifade etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu ise sendikacılığını anlatarak, İnan’ın bugün için bıraktığı en büyük mirasının Memur-Sen olduğunu söyledi.

Akif İnan’ın bıraktığı sendika anlayışını anlatan Gündoğdu, ’’Çerçevesini devletin çizdiği sendikacılığa da hayır, çerçevesi devlete karşı çizilen sendikacılığa da hayır diyerek yolculuk yapıyoruz’’ diye konuştu.

Hak-İş Genel Başkanı Uslu da İnan’ın hem şair yazar hem de sendikacı kimliklerine sahip olduğunu belirterek, çok yönlü bir insan olduğunu kaydetti.

Akif İnan’ı anma törenlerinin daha etkin olarak kutlanması gerektiğini ifade eden Uslu, Ocak ayının ilk haftasının ’’Mehmet Akif İnan’’ haftası olarak kutlanmasının ve Harran Üniversitesinde İnan adına bir kürsü ya da enstitü açılması önerisinde bulundu.

Son olarak söz alan Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Dr. Ahmet İnan da ağabeyinin bazı anılarını anlattı.

Mehmet Akif İnan’ın torunu Nisa Nur İnan da dedesinin şiirini okudu.

Şiirleri dolayısıyla kamuoyunda ’’Kudüs’’ ve ’’Mescid-i Aksa’’ şairi olarak da bilinen Memur-Sen’in kurucu Genel Başkanı Akif İnan, 2000 yılında memleketi Şanlıurfa’da vefat etmişti.

Yorumlar
Mesaj Yaz 4.1.2011 12:47:34
Büyük ustanın mekanı cennet olsun.. dua ile..


Yorum Yapın

Kudüs şairi Akif İnan Ş.Urfa'da anıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.