ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Da Vinci'ye Daha Yakından Bakın!

Leonardo Da Vinci'nin tasarladığı ürünlerden bazıları Almanya'nın Leipzig şehrinde sergilenecek.

27.9.2010

Da Vinci'ye Daha Yakından Bakın!

Ünlü İtalyan mimar, mühendis, heykeltraş ve ressam Leonardo Da Vinci’nin, tasarladığı bazı ürünler Almanya’nın Leipzig şehrinde sergilenecek. 1 Ekim’de başlayacak olan sergi 3 Ekim’de sona erecek.

Sergilenen ürünler arasında Leonardo’nun 1483-1486 yılları arasında mekanik uçuşla ilgili tasarladığı ilk uçan makinelerden olan ahşap pervane yer alıyor. Makine sadece bir pervanenin dönü-çekiş gücüyle hareket edebilecekti. Yani döndüğü zaman havalanabilen bir alet olarak tasarlanmıştı. Başka bir aerodinamik yüzey; kanat veya benzeri eleman yoktur. Bu çalışmasında, insanlı uçuş için, insan bedeninin dinamik potansiyeline yoğunlaşmıştır; yani makinenin arkasındaki itme gücü yalnızca insandır. Bu çalışmanın diğer farklı bir özelliği, Leonardo’ya göre havanın sudan farklı olarak, yeterli enerji uygulandığında sıkıştırılabileceği tezinin, ilk kez bu sayfada yer almasıdır.

Sergilenen bir başka çalışma ise döner sahne. Leonardo De Vinci 1490’da bir döner sahne tasarladı. 17. yüzyıldan beri Japon kabuki tiyatrosu tarafından bilinmektedir. Avrupa Tiyatrosu için 1896 yılında yeniden geliştirilmiştir. 19. yüzyılın zorlu illizyon gösterilerine yönelik donanım sahnelerinin hızlı sahne değişikliklerine olanak sağlayabilmesi için Max Reinhardt tarafından Reiz oyun tekniği ona gösterilmişti ve öncelikle Shakespeare sahnelemelerinde kullanılmıştı. Brecht’in ’Cesaret Ana’ ve Shakespeare’in pek çok Berliner Ensembl’in sahnelemesinde olduğu gibi değişen sahne platformunun taşıma rondeları olarak döner sahneye başvurmuşlardır. Günümüzde ise döner sahnenin avantajlarının yalnızca oyunla kalmadığı görülmektedir.

Yorumlar
Mesaj Yaz 4.10.2010 08:52:38



Yorum Yapın

Da Vinci'ye Daha Yakından Bakın! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.