ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ülke genelinde Necip Fazıl haftası

Türk şiirinin büyük ustası Necip Fazıl Kısakürek, 'Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber' diyerek ebedi âleme göçeli 27 yıl oldu. Bugün ölüm yıldönümünü idrak ettiğimiz Üstad, Türk edebiyatında pek az kişiye nasip olan bir vefa duygusuyla hafta boyunca Türkiye'nin hemen her şehrinde anılıyor.

25.5.2010

Ülke genelinde Necip Fazıl haftası


Türk şiirinin büyük ustası Necip Fazıl Kısakürek, ’Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber’ diyerek ebedi âleme göçeli 27 yıl oldu. Bugün ölüm yıldönümünü idrak ettiğimiz Üstad, Türk edebiyatında pek az kişiye nasip olan bir vefa duygusuyla hafta boyunca Türkiye’nin hemen her şehrinde anılıyor.




Yaşadığı döneme, eserleriyle damgasını vuran Türk edebiyatının usta ismi Necip Fazıl Kısakürek’in etkisi bugün de bütün canlılığıyla yaşıyor. Başta şiir olmak üzere tiyatro oyunları, senaryo, hikâye, anı, deneme, makale, biyografi gibi edebiyatın hemen her alanında verdiği eserleriyle 79 yıllık hayatını sanata, şiire ve hakikate adayan Necip Fazıl için 25 Mayıs’taki ölüm ve 26 Mayıs’taki doğum yıldönümleri nedeniyle hafta boyunca Türkiye’nin dört bir yanında anma törenleri düzenleniyor. Bu, edebiyatımızda pek az şair ve yazara nasip olan bir ayrıcalık. Necip Fazıl’ın eserlerini okuyarak yetişen nesiller, yıllar geçtikçe Üstad’ın fikirlerinin yol açıcı etkisini daha iyi kavrıyor ve ona olan vefa borçlarını düşüncelerini hayata geçirerek ödüyorlar.

Necip Fazıl’ın 27. ölüm yıldönümü bugün olmasına rağmen, anma etkinlikleri geçtiğimiz hafta başladı. Programların sadece büyük kentlerle sınırlı kalmaması ise dikkat çekici bir gelişmeydi. 18 Mayıs Salı günü Sakarya Sosyal Kültür ve Yardım Vakfı ile Sakarya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’nin düzenlediği "Üstad Necip Fazıl’ın Yakın Tarihimizdeki Etkisi" konulu konferansa yazar Mustafa Yazgan konuşmacı olarak katıldı. Fatih Üniversitesi Gezi Kulübü 22 Mayıs’ta Üstad’ı Eyüp’teki kabri başında andı. Aynı gün Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamında Necip Fazıl’ın ünlü eseri İbrahim Ethem, Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelendi. Divan Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen panelde Necip Fazıl’ın 1928’de yayımladığı ’Kaldırımlar’ şiiri üzerine konuşuldu.

Fatih Belediyesi, 23 Mayıs’ta Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen geceyle, Sultangazi Belediyesi de Yavuz Bahadıroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı bir programla Necip Fazıl’ı andı. Aynı gün, Edirne’de Alperen Ocakları Edirne Şubesi’nce düzenlenen anma töreninde Kısakürek’in şiirleri okundu, hayatından ve eserlerinden bilgiler aktarıldı. SERVER Vakfı tarafından Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da katıldı. Panelde Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, ’Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinde metafizik duyarlılık’ konulu bir konuşma yaptı. Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Prof. Dr. Turan Koç ve yazar Selma Günaydın da Necip Fazıl Kısakürek ve eserleri üzerine konuştular.

MEMLEKETİNDE DE ANILIYOR

Necip Fazıl Kısakürek, bugün de saat 19.00’da İstanbul Kongre Merkezi, Askeri Müze ve Cumhuriyet Parkı’na yayılan ve ’Kitap Vadisi’ olarak tanımlanan Boğaziçi Kitap Fuarı’nda anılıyor. Saat 21.00’de Derince 60 Evler Gösteri Merkezi’nde de Üstad’ı anma etkinliği düzenleniyor. Bugünün bir başka anma etkinliği de Necip Fazıl’ın memleketi Kahramanmaraş’ta gerçekleşiyor. Kahramanmaraş Belediyesi tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program, saat 20.30’da başlıyor. ’Düşüncede Sanatta ve Şiirde Büyük Doğu Coşkusu’ başlıklı etkinlikte Necip Fazıl’ın kendi sesinden şiirler, bestelenmiş şiirleri ve hayatından kesitlerin yer aldığı bir sunuma yer verilecek. Daha sonra düzenlenecek açık oturuma Memduh Atalay, Duran Boz, Ali Yurtgezen ve Mustafa Köneçoğlu konuşmacı olarak katılacak. Yarın saat 19.00’da ise Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, Üstad’ı anlatan bir konuşma yapacak.

Yorumlar
Mesaj Yaz 26.5.2010 19:15:33
Allah razı olsun ondan ve yolundan gidenden...Ruhu şad olsun ...

Mesaj Yaz 26.5.2010 13:49:59
Şairler ÖLMEZ

Mesaj Yaz 26.5.2010 13:02:07
Kabri nur dolsun..


Mesaj Yaz 26.5.2010 02:10:46
Çok özledik...
*
Asla yeri doldurulamadı...
*
Işığımız, hızımız ondan... "Poetik" sı yolumuz...
*
Kabri nur dolsun,
Mekânı cennet olsun...


Mesaj Yaz 25.5.2010 22:09:05
mekanı cennet olsun


Yorum Yapın

Ülke genelinde Necip Fazıl haftası ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.