ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

4500 senelik tarihi eser Türkiye'ye verildi

50 sene önce Türkiye'den İngiltere'ye getirilen tarihi eser ait olduğu ülkemize geri verilecek

18.1.2017

4500 senelik  tarihi eser Türkiye'ye verildi

1960'lı yıllarda Efes Antik Kenti'ni ziyaret eden İngiltere vatandaşı Thelma Bishop, hediyelik eşya olarak aldığı 4 bin 500 yıllık testiyi Türkiye'ye iade ediyor. [ kalin ]TUNÇ ÇAĞINDAN KALMA[ /kalin ] Testiyi, bilgi almak için modern seramik ürünlerini açık artırma düzenleyen Macclesfield'daki Adam Partridge Müzayede şirketine başvurdu. Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nin verdiği bilgiye göre, Partridge Müzayede Evinin aynı zamanda arkeolog olan seramik uzmanı Jason Wood Türk olan eşi vasıtasıyla ulaştığı uzmanlardan söz konusu kabın Tunç Çağı'ndan kalma Yortan Kültürlene ait bir kültür varlığı olduğu bilgisine ulaştı. Yortan Kültürü adı verilen stil özelliklerine sahip, pişmiş topraktan yapılan süreahi-testi, 26.5 cm. yüksekliğinde. [ kalin ] İNGİLTERE'DE SATMAK YASALARA AYKIRI[ /kalin ] BBC'ye konuşan Wood, seramik kabın mezarlıklara gömülmek için yapılan 4 bin 500 yıllık bir testi olduğunu anlatırken, "Bunlar genellikle Türkiye'de Anadolu'nun batısında bulunuyorlar. Bunu bu ülkede (İngiltere) satmak yasalara aykırı" dedi. [ kalin ]"1880'LERE UZANAN BİR KANUN"[ /kalin ] Yortan kabının Türkiye'den hiç çıkarılmamış olması ve ait olduğu topraklara dönmesi gerektiği kanaatine vardığını anlatan Wood, testinin Türkiye'den çıkarılmasının 1880'lere uzanan bir kanunla yasaklandığını anlattı. Thelma Bishop'un da testiyi Türkiye'ye iade etmeyi kabul etmesi üzerine Jason Wood, Londra'daki Türk Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile irtibata geçti. Eserin Türkiye'ye iadesi de bugün düzenlenecek basın toplantısıyla gerçekleştirilecek. Londra Büyükelçiliği, hem müzayede firmasına hem de testiyi iade eden Bishop'a bir sonraki Türkiye seyahatlerinde kullanabilecekleri şekilde Müzekart hediye edileceğini belirtti.

Yorumlar
"4500 senelik tarihi eser Türkiye'ye verildi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

4500 senelik tarihi eser Türkiye'ye verildi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.