Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
erolabi
erolabi

Bakış Aşısı

Yorum

Bakış Aşısı

4

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1232

Okunma

Bakış Aşısı

Bakış Aşısı




Der ki şair “ Aşk fürreti müşkül ise de ferman yekzei min alamet iskat edüşür amma kalb falasfalavayi müstesna”

Ne güzel anlatır büyük üstad “Belanî” aşk’ı;

“Hissiyati mücemmemelati keşefeşterekim lakin kücenmaniyem salavestim per mestanim ki aşk; hususen apüşü zamki cimbilüsemkervane dürrei bücüş bücüş” ,işte aşk üstadın kelimeleriyle böyle anlatılabilirdi ancak.
Belanî aşk dediğimzde “ Dâhilen permensadecani kavaş ol dem hava ol dem maya anu aşk gül destei srıyem, sem verene dem veres” anlaşılmakta olduğunu söyler.
Belanî ve Ben-i Namî aşk içün “ Aşk bir hal-ü savacübdür ne hayati cüküşüm ne kırbini züzüşüm şişei kırdalavi der ayn” anlayışının en güzel temsilcileridir.

Ben-i Namî “ Sidıkîyem gul der sap maşuku seyyare, Ol feri canseli ol aruzu okay en keşisem kümeste-i tayyare” derken hakikat aşkı ne muhteşem ifade etmektedir.

Belanî sözü alınca yine Farisi lisan ile “ Bayaz pendür bengozai der mikonet bagerem ki rengi cen ser kavunem bes nece” dedi gözleri mumdaki ışığa kilitlenmiş vaziyette.
“ Kamai küncerengi fedaisen cedestani öşüküm , vöcükjen farcaj mejiskim ez berdanai döküş mesanei köşebendengerzaman” ile devam etti söze.

Ben-i Namî Belanî’ye cevab verdi “ Ne isterem keşkeşi bayazi pendürüm ne azüğüm ol desem kavüş hem derdiyye kebeş la min ahyani süttüret “ dedi ve içini çekerek ateşin başına doğru yürüdü.
Belanî elerini havaya kaldırıp “ Ey sebebi nakküşümü zir behen talaşiyen bade masve nur döfen güt ayhane na bendeni süttürem , ki ol hamid neşettürü kalçadan” diyerek titredi ve olduğu yere yığıldı.

Ben-i Namî “ Ziine berdeş sen ahmakü dötüleş, iç bi ufak ol kerimdeşem jek”

“Zer âdemi şerbetlesek ni fayda, göm de gitsün baksun ne vardür ayda” diyen Belanî ‘ye Ben-i Namî “ Yok sebebün ise derdi cigala , çek bi nefes kim olursa helada, fekat zordur bilesun ki Yasurun,varsa bülbül kadar dötte basürün”


-Sami abi bu ikisi hakkaten Divan şairi mi abi?
- Valla kardeş ben de tüpçünün yalancısıyım. Bana da o dedi.
-Abi valla bunlar sarhoş ya!
-Yok ya
-He bak..bak abi kavga ediyolar yine.
“-Lennn seninnn belani skymmm laaaaaa
-Baa mı didin..baa mi didindü…lan senin ebenin …mi “?

-Abı ya bunlar sövüyo…
-Bi kere de yazdık abi aaaa.
-Yaktın beni Sami abim yaa.
-Oğlum sen yanmasan ben yanmasam nası çıkar bu i..neler aydınlığa.

-Kusura bakmayın burada kestirmek zorunda kalıyorum yazıyı…
-Abi yaaa

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bakış aşısı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bakış aşısı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Bakış Aşısı yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
tacettin yıldırım
tacettin yıldırım, @tacettinyildirim
14.6.2012 11:47:04
cesur kalem....... her türü sevdirecek kadar güzel yazar....sağol erolabi
Erzurumlu Selim
Erzurumlu Selim, @erzurumluselim
14.6.2012 00:21:24
Çok güzel bir aşıdan bakmışsınız olaya abicim... selamlar
sami biberoğulları
sami biberoğulları, @samibiberogullari
13.6.2012 22:02:18
Sami Abi Diyor ki.

Bu divan edebiyatı değildir. Divan üstünde yapılan bir edebiyat belki olabilir ama divan-ı hümayunda böyle edebiyat yapılmaz.. Yapmaya kalkanı da oyarlar.

Bkz. Tevarih-i Müluk-u Aliosman---Müellifi: Kamil Paşazade Sami Efendi.


Selam ve sevgilerimle.
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
13.6.2012 21:26:34
valla divan edebiyatımı bilmem ama türkü koşma olmadığı kesin
saygılar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL