Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
34_212
34_212

İstanbullular'a...

Yorum

İstanbullular'a...

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

840

Okunma

İstanbullular'a...

İstanbullular'a...

“- Memleket nere yeğenim?”

“- İstanbul.”

“- Onu sormadım asıl memleket nere? Kütük nere kütük?”

“- ………..”

Bu diyaloğu yaşamayan yoktur. Hadi gerçekçi yaklaşalım, büyük çoğunluğumuz yaşamışızdır. İyi ama İstanbul’un memleketten sayılmaması nedendir, nereden gelir insanların bu illa bir Anadolu şehri ismini zikretmemizi istemeleri?

Bir insan eğer dünyaya gözlerini İstanbul’da açmış, dizlerini yara bere içinde bırakan o ilk mahalle maçını şehrin ara sokaklarından birinde yapmış, ilk aşkı burada tatmış, ilk aşk acısını da burada yaşamış, annesini teneffüs aralarında görebilmek için bütün gün okulda beklemesini istediği ilk öğrencilik günlerini burada geçirmiş ve eğitim hayatının geri kalanını da burada tamamlamış, askerdeki günlerinin bitmesini İstanbul’a, İstanbul’daki sevdiklerine kavuşabilmek için beklemiş, iş yaşamındaki ilk parasını burada kazanmış burada harcamış, insanlar memleketini sorduğunda “İstanbul” diyebilecek kadar bu şehri sevmiş ve buraya ait olduğunu hissedecek kadar da içselleştirmişse, kısacası İstanbul O’nun aldığı nefes, içtiği su olduysa, o insanı kendini başka bir şehre ait hissettirmeye zorlamanın anlamı var mıdır?

Ben de bir İstanbulluyum. En azından yukarıda saydıklarımın hepsini hissediyorum.

Şimdi diyelim ki “X” şehrinin kütüğüne kayıtlıyım. Babam, dedem vs.. hepsi oradan gelmiş olsun. Peki ben bu şehri hiç görmemişsem, uzaktan yakından herhangi bir bağım yoksa, görüştüğüm konuştuğum akrabalarım – arkadaşlarım yoksa orada, televizyonda öyle ya da böyle bir şekilde o şehrin adı geçtiğinde içimde bir yerlerde herhangi bir kıpırtı hissetmiyorsam, kendimi oraya ait görmüyorsam, bana sorduklarında “memleketim X” diyebilir miyim? Hadi oldu da dedim, gerçekten memleketim orası olur mu?

Ha bir de İstanbulluyum deyince “tamam da nereden gelmiş sizinkiler İstanbul’a” sorusu yok mu!! E hadi İstanbul’a bir yerlerden gelmişler diyelim, peki İstanbul’a geldikleri yere de başka bir yerden gelmemişler mi? Oraya da bir başka yerden, oraya da daha başka bir yerden… “X” şehrinde ot gibi yerden mi bitmiş bu insanlar? Neden nüfus kağıdındaki kütük kısmında yazan şehre ait olmaya zorluyor – zorlanıyoruz? Neden insanlar karşısındakini o şehre ait olarak görmek istiyorlar ve İstanbulluluğunu kabul etmek istemiyorlar?

İnsan kendini nasıl, ne ve kim olarak hissediyorsa odur. Başkalarının onu kafalarındaki kalıba sokarak verdikleri şekle uygun, “üretilmiş” bir insan olmamalıdır. Dedelerinin geldiği toprakları sevip, köklerinden de kesinlikle utanmamalıdır elbette.

Güzel ülkemin güzel insanlarına söyleyeceğim son söz: Artık lütfen bu memleketçilik oyununu bırakın.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İstanbullular'a... Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İstanbullular'a... yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İstanbullular'a... yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Kemnur
Kemnur, @kemnur
10.11.2011 13:51:23
YAZINIZ İLGİ ÇEKİCİ, KEYİFLE OKUDUM...TEŞEKKÜR.SAYGIYLA...
Etkili Yorum
talip
talip, @talip
10.11.2011 12:11:54
10 puan verdi
memur çocuğu olun da memleketiniz olsun bakayım ?

ardımızda bıraktığımız şehirler güzergâhının son durağı

şehirler şehiri (gordion'un kulakları çınlasın) tabii ki ;

Şehr-i İstanbul

(başka şehir yok !..)

selâm ve dua ile HEMŞO...
(( Seçil Nimet ))
(( Seçil Nimet )), @--secilnimet--
10.11.2011 11:12:19



Bence İstanbul'u kıskandıklarından öyle diyorlar... :)

Çok gerçekçiydi yazınız...

Ruhunu İstanbul'a emanet vermiş bir İstanbul aşığı olarak, ben İstanbul'luyum efendim...

Tebrikler...
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
10.11.2011 08:59:00
Beğeni:
0
Okunma:
840
Yorum:
3
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL