Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
sa
sabri ayçiçek

Piyanist filmi üzerine...

Yorum

Piyanist filmi üzerine...

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1993

Okunma

Piyanist filmi üzerine...

....Gestapo subayı,çatıda yakaladığı "Piyanist’e çıkarıp,paltosunu veriyordu.Ki bu davranış onun hayatta kalmasını sağlamıştı.
Bu "sahne" belleğimde o kadar yer etmişti ki!
Bir "gestapo" görevlisi nasıl oluyordu da bu kadar insani davranıyordu?Bu merakla "Piyanist" filmini birkaç kez izledim.Ama cevabı filmi izlerken bulamadım doğal olarak.
Sonrasında,bir gün kitapçının birinde W.Szpilman’a ait "Piyanist" adlı kitaba rastladım ve hemen alıp,aceleyle okudum.
Ve "sorunu" çözdüm tabi ki.
"Piyanist"e paltosunu veren,yaşlandığı için "cephe gerisinde" bırakılan sınıf öğretmeni Wilm Hosenfeld adlı bir Alman’dı.
Yani koşullar ne olursa olsun,öğretmenlik mesleği,"içindeki insani damarı" kaybetmiyordu.Daha doğru ifadeyle,mesleğe saygınlığını kazandıran şeyin bu "damar" olduğunu hem biliyor,hem de düşünüyordum.(Mesleğin saygınlığı ile kutsallığı arasındaki fark ise ayrıca bir yazıya "konu" olacak kadar zenginlik taşımaktadır.)
Bütün bunlar nereden mi aklıma geldi?
Daha önce birkaç defa izlediğim "Piyanist" filmi bu akşam bir özel kanalda tekrar oynayacak.
Heyecanla akşamın olmasını bekliyorum.
Genç öğretmen adaylarının,öğretmenlerin ve vakit olursa da her insanın bu filmi izleyip,"çatıdaki sahneye" bakmasını ve bir "çıkarım" yapmasını tavsiye ederim.
Ayrıca "Piyanist" adlı kitabın yanına,şu "beş" kitabı da koyarsak,genel kültür yönünden kendimize bir "ödül" vermiş olacağımız da kesindir.
1-Öğretmenim,Lütfen Bu Kitabı Okur musun! ,Hasan Yılmaz.
2-Savaşçı,Doğan Cüceloğlu.
3-İnsanın Anlam Arayışı,V.Frankl.
4-8.Alışkanlık,S.R.Covey.
5-Kalbinle Düşün,Aklınla Hisset,Yankı Yazgan.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Piyanist filmi üzerine... Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Piyanist filmi üzerine... yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Piyanist filmi üzerine... yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
sa
sabri ayçiçek, @sabriaycicek
11.2.2011 12:20:19
Bu "film" zihinsel bir kurgu değil,bir gerçek hayat hikayesidir.Ayrıca hayat "monist" görüşlere sığmayacak kadar da "derin" bir gerçekliktir.
2.Dünya Savaşında yok edilen Yahudilerin "safında" iken,şimdi de "esarete" mahkum edilenlerin yani Filistinlilerin yanında yer almanın ahlaki bir tercih olduğunu biliyorum.
Ancak bütün Yahudileri de "düşman" görmenin (antisemitizmin) sağlıklı bir yaklaşım olmadığı inancındayım.
sanavberi
sanavberi, @sanavberi
10.2.2011 12:11:44
yahudi ve mason enntrikalarını yağlayıp ellerindeki sinema sektörüyle, karayı beyaz gösteren bir sistemin ürünü bu....bence israilin değilde bu tarafatan ezilenlerin filmini izleyin tonlarca şey öğrenirsiniz..buradan size ve kimseye hayır çıkmaz...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL