Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
Ahmet Bektaş
Ahmet Bektaş

Kendini bilmek

Yorum

Kendini bilmek

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

571

Okunma

Kendini bilmek

Kendini bilmek


Gençlerin aynada gördüklerinden daha fazlasını, ihtiyarlar bir tuğla parçasında görürler. (Mevlana)

Öncelikle şu kelimeyi yerine oturtalım.

İhtiyar:Yaşlı manasında kullanılsa da ıstılâhi, diğer bir manası: Seçmek, istek, arzu, razı olmak,irade. İhtiyar heyetini bilirsiniz muhtarın meclisi hükmünde. Yaşça genç olanlar da bu heyete girebilirler.

Evvela;

Gençlik biriktirme dönemidir, bilgi toplama dönemi. Bu dönemde bilgiler ezber bilgilerdir. Hazmedilmemiştir. Doğru olup olmaması değildir önemli olan hazmedilmesidir. Ben buna özgünleştirme diyorum. Özgün olan değerlidir.
Kuş ve koyun örneği çok güzel; Bediüzzaman’ın eserlerinden.
Kuş yavrusuna kusmuk verir, koyun ise süt.
Kuş yiyeceği kursağında taşır ve yavrusunun ağzına aynı olarak kusar. Koyun ise ot yer yavrusuna süt verir. Sütün ottan ne kadar değerli olduğu malum.
Yani koyun hazmettiği gıdayı verir. Gıda aslından farklılaşmıştır. Kuş ise aynını verir.
Gerçek alim kuş gibi değil koyun gibi olmalı.
Yani ezber kusmamalı, bilgileri işleyip,hazmedip değer katarak vermeli.

Şimdi konuya gireyim.

Ayna kendini göstermez , yani kendi cismi değildir yansıttığı. Haricidir. Gencin aynada gördüğü kendi yansımasıdır. Görüntü tek başına bir anlam ifade etmez, yorumlanmayan bilgi anlamsızdır.Yunus ne demişti hatırlayalım “İlim kendin bilmektir.” Heveslerin galeyanının şiddetli olduğu dönem olan gençlik dönemindeki bir insan pürüzsüz, parlak aynada gördüğü kendini ne kadar bilir?
İhtiyar ise ,ıstılahi manasını(Seçmek, istek, arzu, razı olmak,irade) anlayalım, yani olgunlaşmış kişi olarak anlayalım. Bu kişi kendini bilir.Kendini bilen ise zaten aynaya ihtiyaç duymaz. Tuğla parçası veya ayna onun kendini bilme noktasındaki halini etkilemez.

Saygılarımla.

Ahmet Bektaş

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kendini bilmek Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kendini bilmek yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kendini bilmek yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ali ÖZKANLI
Ali ÖZKANLI, @aliozkanli
15.2.2009 17:08:54
...
Kendini bilen ise zaten aynaya ihtiyaç duymaz. Tuğla parçası veya ayna onun kendini bilme noktasındaki halini etkilemez.
...

Sizinde belirttiğiniz gibi insanın kendini bilmesiyle başlıyor. Hadis-i Şerifte; (Men arefe nefsehu fekad arefe Rabbehu) "Nefsini bilen Rabbini bilir" buyruluyor.

Değerli Ahmet Kardeşim,
Yüreğinize ve kaleminize sağlık. Selam, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Emanetiniz Allah’adır.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL