En iyi yolu bulmak, en kötüsünü bulmaktan çok daha kolaydır. thomas moore
Mehmet DEMİR
Mehmet DEMİR

Zor Olan Yaşamaktır

Yorum

Zor Olan Yaşamaktır

( 3 kişi )

2

Yorum

13

Beğeni

5,0

Puan

198

Okunma

Zor Olan Yaşamaktır

Zor Olan Yaşamaktır

İnsan hayatı boyunca birçok sözler söylerler, bunların bir çoğu kimi zaman bir teşekkür, kimi zaman bir özür, kimi zaman da tek bir cümle… "Seni seviyorum." Belki de dünyada en çok söylenen ama en ağır taşınan sözlerden biridir bu. Söylemek birkaç saniye sürer ama onu yaşatmak ise bazen bir ömür ister.
Sevgi, yalnızca güzel günlerin misafiri değildir. Aksine onun asıl değeri, zor zamanlarda belli olur ki fedakarlık istediğinde, sabır sınandığında, beklentiler çoğaldığında sevginin gerçek yüzü ortaya çıkar. Çünkü sevgi, söylenen sözden çok yapılan davranışlarda yaşar. Dil susabilir ama emek asla susmaz.
Hayat da buna benzer onun için doğruyu savunmak hiçte kolay değildir. Dürüst kalmanın, vicdanını dinlemenin ve gerektiğinde yalnız yürüyebilmenin illa ki bir bedeli vardır. Çoğu insan ise bu bedeli ödememek için çoğunlukla sessiz kalmayı seçer. Oysa sessizlik her zaman huzur getirmez, bazende tam tersine insanın içinde büyüyen en ağır yük olur.
Özgürlük de yalnızca istediğini yapabilmek değildir. Gerçek özgürlük, doğrularından vazgeçmeden yaşayabilmektir. Korkuların değil, vicdanın yön verdiği bir hayat sürebilmektir. Çünkü insanı gerçekten tutsak eden zincirler çoğu zaman dışarıda değil, kendi içinde kuruludur.
Ölüm ise hayatın değişmeyen belkide tek gerçeğidir. Er ya da geç herkes onunla karşılaşacaktır. Fakat asıl mesele ne zaman öleceğimiz değilde, nasıl yaşayacağımız dır. Arkamızda bıraktığımız sözler, davranışlar ve izler, ömrümüzün gerçek ve yegane tanıkları olacaktır.
Belki de bu yüzden yaşamak, nefes almaktan çok daha fazlasıdır. Her gün yeniden doğruyu seçebilmek, haksızlığa ortak olmamak, sevgiyi yalnızca dile değil, yüreğe ve davranışlara taşıyabilmektir. İnsan bazen bunun için kaybeder, bazen yalnız kalır, bazen de anlaşılmaz. Ama kendini kaybetmediği sürece aslında hiçbir şeyini kaybetmiş sayılmaz.
Hayatın değeri uzun olmasında değil, onurlu yaşanmasındadır. Çünkü gün gelir herkes bu dünyadan ayrılır. Geriye ise ne kadar yaşadığımız değil, nasıl bir insan olarak yaşadığımız kalır.

"Unutmayın ki onurla yaşadığınız bir hayatın mükemmelliğini hiç bir şey kirletemez, çamur atanın eline, iftira atanların tasmasına bakacaksın."
*
Mehmet Demir
12719

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (3)

5.0

100% (3)

Zor olan yaşamaktır Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Zor olan yaşamaktır yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Zor Olan Yaşamaktır yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ali Rıza  Coşkun
Ali Rıza Coşkun, @alirizacoskun
20.7.2026 21:32:59
5 puan verdi
Kaleminize sağlık; hayatın, sevginin ve onurun yükünü çok duru bir bilgelikle özetlemişsiniz.
**"Nefes almak kolay, insan kalabilmek zordur"** fikrini merkezine alan bu metin; popüler kültürün yüzeyselliğine karşı vicdanı, emeği ve dik duruşu savunan zamansız bir manifesto niteliğinde. Özellikle kapanıştaki vurgu, karakter sahibi olmanın bedelini ödeyenlerin içine su serpecek güçte bir hakikat barındırıyor.
Kısa, derin ve uyarıcı bir hayat muhasebesi olmuş.
Tercanlı24
Tercanlı24, @tercanli24
20.7.2026 17:28:23
5 puan verdi
Güzel bir YAZI
Güzel ANLATIM KUTLARIM
Değerli kalem
yüreğinize emeğinize sağlık
Kaleminiz daim olsun
Saygılarımla ...
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL